REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bloomberg: Putinov obisk Savdske Arabije dokazuje neuspeh ameriških prizadevanj za izolacijo Rusije

Bloomberg: Putinov obisk Savdske Arabije dokazuje neuspeh ameriških prizadevanj za izolacijo RusijePomanjkanje napredka v želji Zahoda po izolaciji Rusije dopolnjuje močan položaj ruskega gospodarstva, pa tudi pomanjkanje kakršnih koli vojaških uspehov v Ukrajini, ki jo podpirajo ZDA. Vir: Posnetek zaslona, X

Obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Savdski Arabiji je dokaz neuspeha prizadevanj Washingtona za izolacijo Moskve, ugotavlja ameriški novičarski portal Bloomberg.

Kot poroča, obisk ruskega predsednika kaže, da njegovo zaupanje, da potuje zunaj Rusije, raste, kljub prizadevanjem ZDA in Evrope, da bi ga izolirali na svetovnem prizorišču.

»Pomanjkanje napredka v želji Zahoda po izolaciji Rusije dopolnjuje močan položaj ruskega gospodarstva, pa tudi pomanjkanje vojaških uspehov Ukrajine, ki jo podpirajo ZDA. Vladimir Putin krepi vezi z voditelji zalivskih držav, s tem pa je pod vprašaj postavljena tudi trajnost ameriške podpore Ukrajini,« poudarja »Bloomberg«.

Ameriški portal dodaja, da je cilj krepitve odnosov z zalivskimi državami tudi krepitev položaja Rusije v energetskem sektorju.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je razkril o čem se je ruski predsednik pogovarjal s prestolonaslednikom Savdske Arabije Mohamedom bin Salmanom Al Saudom in predsednikom Združenih arabskih emiratov (ZAE) Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Navedel je, da je pogovor med ruskim predsednikom z bližnjevzhodnimi kolegi tekel predvsem o dvostranskih odnosih, pa tudi o razmerah na Bližnjem vzhodu in palestinsko-izraelskem konfliktu.

Pa tudi o nafti in sodelovanju v okviru OPEC+.

Spomnimo, od marca, ko je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zanj na zahtevo zahodnih držav pod taktirko administracije Joeja Bidna izdalo nalog za aretacijo, je Putin redko zapustil Rusijo. Od začetka ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini februarja 2022 je obiskal le osvobojeni del Ukrajine, Iran in Kitajsko. ICC ga je obtožil nezakonite deportacije ukrajinskih otrok v Rusijo, kar je vojni zločin. ZAE in Savdska Arabija ne priznavata pristojnosti tega sodišča, zato tam nalog za prijetje ne velja.  

Ruski predsednik se ni udeležil vrha organizacije BRICS v Južni Afriki in vrha G20 septembra v Indiji, toda očitno bo v prihodnje nemoteno potoval po svetu, predvsem v prijateljske države Globalnega juga.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek