REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bizarno: ekscentrični kralj se je komaj poročil, ampak nima miru; kaj pa je naredil z novo ljubico?

Bizarno: ekscentrični kralj se je komaj poročil, ampak nima miru; kaj pa je naredil z novo ljubico?Tajska v 21. stoletju: konkubina (levo, leže), kralj in kraljica (desno), vsi na kupu. Vir: Screenshot YouTube

Tajski kralj je javno imenoval svojo ljubico - v navzočnosti svoje žene! - za uradno konkubino, kar je prvič, da je sodobna monarhija te države na očeh svojih podložnikov in vsega sveta priznala poligamijo.

Kralj Maha Vajiralongkorn je svoji 34-letni ljubici Sineenat Wongvajirapakdi na spektakularni slovesnosti ob svojem 67. rojstnem dnevu podelil naslov kraljeve konkubine, medtem ko je ob njem krotko sedela njegova žena, kraljica Suthida.

Kralj je s ceremonialno sveto vodo mazilil glavo svoje ljubice, da bi je med televizijskim prenosom uradno razglasil za konkubino, poroča ameriški Fox News.

To je prvič, da je kralj Tajske uradno in javno oznanil zvezo z več kot eno partnerico, odkar je bila leta 1932 v državi uvedena ustavna monarhija.

Sineenat ni le kraljeva priležnica - ima tudi čin generalmajorke, zato je ob uradnem povišanju v kraljevo konkubino prejela tudi štiri odličja, med njimi medalji za »najplemenitejši red tajske krone« in »najvišji red belega slona, posebnega razreda«.

Razglasitev Sineenatove za kraljevo konkubino ni bilo deležno nobenih kritik, saj zakonodaja nalaga, da so tisti, ki užalijo krono obsojeni tudi na 15 let zapora.

Hkrati je prejela pohvalo za svojo dosedanjo službo v kraljevi ekipi telesnih stražarjev.

Med prijatelji je sicer znana tudi kot Koi, a je navajena, da jo kličejo Niramon Ounprom.

Nekoč je delala kot medicinska sestra v vojaški bolnišnici Ananda Mahidol.

Zanimivo je, da razglasitev Sineenatove za kraljevo konkubino na Tajskem ni bilo deležno nobenih kritik, saj zakonodaja nalaga, da so tisti, ki užalijo krono lahko obsojeni tudi na 15 let zapora.

Bizarna ceremonija je potekala pred očmi tako kraljice kot vesoljne Tajske. Vir: YouTube

Britanski tisk poroča, da mnogi Tajci kralja vendarle gledajo po strani, ker menijo, da je ne le ekscentričen, ampak celo nemoralen.

Povišanje Sineenat v uradno kraljevo priležnico se je zgodilo le tri mesece potem, ko se je kralj maja letos nenadoma poročil z nekdanjo ljubico – Suthido Vajiralongkorn, ki si je prav tako prislužila vojaški čin generalke, pred tem pa je delala kot stevardesa pri domačem letalskem prevozniku Tai Airways.

Sineenat se je s kraljem poročila 1. maja letos popolnoma »legalno«, v skladu s kraljevo tradicijo.

Takrat je palača izdala tudi sporočilo v katerem je ljudstvu pojasnila, da se je vladar odločil, da poviša generalko Suthido (rojeno Tidjai) v kraljico in da bo v prihodnje nosila kraljevi naslov in uživala temu ustrezen status, ker je postala del družine.

Tajski kralj je sicer znan kot zelo nenavaden vladar, playboy, ki ga že od rane mladosti spremlja sloves, da je krut, vzkipljiv in skrajno nepredvidljiv, ker ima zelo eksploziven značaj.

Do zdaj je bil že trikrat poročen in ima iz teh zakonov sedem otrok, večino časa pa najraje preživi z ženo in ljubico v hotelu Grand Hotel Sonnenbichl v mondenem nemškem letovišču Garmisch-Partenkirchen.

Tuji mediji sicer razkrivajo, da je bilo videti kraljico Suthido, kako zadnje čase preživlja sama v hotelu Waldegg v švicarskem Engelbergu, večinoma brez kralja ...

Prva žena, princesa Soamsawali. Vir: Facebook

Od prve žene, princese Soamsawali, s katero se je poročil kljub dejstvu, da sta bila v sorodstvu, ker gre za sestrično po materini strani, se je Maha ločil že leta 1991, potem ko sta prebila 13 let v zakonu.

Nato se je leta 1994 poročil s svojo drugo ženo, igralko Yuvadhido Polpraserth.

Par je v zakonu dobil pet otrok, toda kraljeva družina je kot svojega priznala le enega.

Tajski kralj in njegova druga (levo) ter tretja (desno) soproga. Vir: Instagram
Maščevalni kralj je poslal celo ostarela starša svoje prejšnje žene za dve leti in pol za zapahe.

Le tretja žena aktualnega tajskega kralja, Srirasmi Suwadee ni bila modre krvi – pred poroko je namreč delala kot natakarica.

Ko sta se ločila leta 2014, je padla v nemilost, posledično pa je bilo aretirano osem njenih sorodnikov; za njimi se je kmalu izgubila vsaka sled …

Maščevalni kralj je celo njena ostarela starša poslal za dve leti in pol za zapahe.

Prav tako je izgubila vse stike s svojim mladoletnim sinom, princem Dipangkornom, ki je določen za naslednika dinastije.

Leta 2016 so štirje sinovi kraljeve prve žene v pismu objavili, da jih je njegova visokost Maha Vajiralongkorn prisilil, da se zatečejo v izgnanstvo, toda tudi tam nimajo miru in se ne čutijo varne - še naprej jih preganja.

Takratni prestolonaslednik Maha je namreč najel celo zasebne detektive, ki so spremljali tako nekdanjo ženo in člane družine kot njihove prijatelje ...

Četrtič se je poročil tri dni pred uradnim kronanjem s svojo partnerko, 40-letno Suthido, nekdanjo stevardeso in svojo telesno čuvajko.

Tajska: generalka Suthida, četrta žena kralja Rama X., ki je kljub uradni priležnici še naprej obdržala naslov aktualne kraljice. Vir: Twitter

Kralj Maha je sicer znan po številnih škandalih, ki so ga spremljali tako doma kot v tujini, že celo življenje.

Leta 2016 so ga na primer posneli na nemškem letališču oblečenega v pretesen, beli top, iz katerega se je razbohotilo njegovo telo, ki so ga krasile številne toda začasne tetovaže.

V naročju je nosil belega puhastega pudlja, medtem ko je zraven njega stala njegova takratna »sopotnica«.

Takrat prestolonaslednik, danes tajski kralj, ujet v Nemčiji v pretesnih in nespodobnih oblačilih. Vir: Twitter

»Proslavil« ga je tudi razvpiti posnetek iz leta 2014, ko je njegova (tretja) žena posneta, kako je v tangicah jedla iz pasje posode.

Svet je takrat obkrožil video posnetek, kjer Maha, takrat še prestolonaslednik, ob zvokih pesmi Georgea Michaela na svoji rojstnodnevni zabavi v rajskem vrtu palače v Bangkoku uživa s princeso Srirasmi.

Kralj, ki uživa, ko ponižuje in trpinči svoje ljubice in podložnike. Vir: Screenshot YouTube
Mediji so takrat poročali, da medtem ko je država na robu vojne, se v kraljevi družini dogaja razvrat.

Dekadentna zabava, posvečena njuni kodri Foo Foo, je razkrila skoraj nago princeso, ki se na vrhuncu posnetka uleže na tla ter jé iz psičkine sklede.

Mediji so takrat poročali, da se medtem, ko je država na robu vojne, v kraljevi družini dogaja razvrat.

Vajiralongkorn ima za seboj tudi korupcijski škandal v policiji, veliko časa pa je preživel na jugu Nemčije, kjer ima zasebno vilo in kjer se šola njegov najmlajši sin.

Tajski kraljevi par. Vir: Instagram

Maha Vajiralongkorn je šele deseti kraj od začetka dinastije Chakri leta 1782.

Za kralja Ramo X. je bil razglašen že 1. decembra 2016 po smrti svojega očeta kralja Bhumibola Adulyadeja, ki je po 70 letih na prestolu umrl 13. oktobra istega leta v starosti 88 let.

Tajci so kralja Bhumibola Adulyadeja imeli za očeta naroda, v desetletjih političnih pretresov pa je svojemu ljudstvu predstavljal steber stabilnosti.

Sedanji kralj Maha oziroma Rama X. pa med ljudmi ni bil nikoli tako priljubljen.

Kot kaže video posnetek, zgoraj, ima tudi zelo rad razkošne ceremonije.

Tajska s 70 milijoni prebivalcev je sicer ustavna monarhija, a kraljeva družina je zelo spoštovana in ima precejšnjo moč.

Zakonodaja v državi prepoveduje kakršnokoli kritiko monarhije. Tako kraljevo družino zakoni varujejo pred vpogledom in grajo javnosti.

Tajska kraljeva družina je z več kot 35 milijardami evrov vrednim premoženjem sicer ena najbogatejših monarhij na svetu.

Absolutno monarhijo v državi so sicer odpravili leta 1932, a ima kralj še danes pomembno politično vlogo.

Od državnega udara leta 2014 v državi vlada vojaška hunta.