REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bizaren predlog? »Zakaj ne bi spremenili Zemljine orbite, da se rešimo podnebnih sprememb«

Bizaren predlog? »Zakaj ne bi spremenili Zemljine orbite, da se rešimo podnebnih sprememb«Vpliven politik, ki bi rad iztiril Luno ali Zemljo. Vir: Twitter

Teksaški republikanski kongresnik Louie Gohmert je visokega uradnika ameriške vlade te dni povsem resno vprašal, ali bi sprememba Lunine orbite okoli Zemlje ali Zemljine orbite okoli Sonca lahko bila rešitev za problem podnebnih sprememb.

Bizarno vprašanje ni bilo naslovljeno na nekoga iz ameriške vesoljske agencije NASA ali Pentagona, temveč na uradnika gozdarske službe med zaslišanjem odbora za resurse v predstavniškem domu ZDA.

V pogovoru z Jennifer Eberlin, pomočnico namestnika vodje ameriške gozdarske službe (ki je del ministrstva za kmetijstvo), je Gohmert vprašal, ali bi bilo mogoče spremeniti orbito Lune ali Zemlje kot način boja proti podnebnim spremembam.

»Iz povedanega razumem ..., da si res želite delati na področju in vprašanju podnebnih sprememb,« je dejal Gohmert in svoje nenavadno vprašanje glede načina, da bi se iztirilo Zemljo ali Luno dopolnil s pojasnilom, da mu je nekdanji direktor agencije NASA nekoč dejal, da se orbiti Lune in Zemlje spreminjata...

»Vemo, da je prišlo do pomembne solarne aktivnosti ... Ali obstaja kakrešakoli način, da bi Nacionalna služba za gozdove ali Urad za upravljanje z zemljišči lahko karkoli ukrenila, da bi lahko spremenila pot Lunine orbite ali Zemljine orbite okoli Sonca? To bi najbrž imelo globoke posledice na naše podnebje,« je izpostavil.

Presenečena Eberlin je odgovorila, da bi se morala glede njegovih predlogov pozanimati, torej podrobno preučiti smiselnost njegovih navedb.

»Če boste potuhtali, kako lahko vi v Nacionalni službi za gozdove naredite takšno spremembo, bi rad vedel o tem kaj več,« je sklenil Gohmert.

Čeprav se je zdelo, da je odbito vprašanje izstrelil povsem resno, so nekateri opazovalci dogajanja mnenja, da je Gohmert le poskušal ubesediti prepričanje, ki je blizu privržencem nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da so namreč podnebne spremembe posledica naravnih sprememb v orbitah nebesnih teles, zato bi bila vsa druga prizadevanja za njihovo reševanje zaman, ugotavlja Guardian.

Medtem ameriški mediji, prepričani, da nikjer na svetu ni nobene druge države v kateri bi izbrani voditelj spraševal znanstvenike, če lahko spremenijo orbito Lune, opozarjajo na klavrno dejstvo, da je 216.726 ljudi - ali 72 odstotkov volivcev v prvem kongresnem okrožju Teksasa - zadnjič izvolilo tega politika.

Delite članek