REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

BASF lani za 50 odstotkov povečal čisti dobiček

BASF lani za 50 odstotkov povečal čisti dobičekFoto: Flickr

Nemški kemični koncern BASF je lani ustvaril 6,1 milijarde evrov čistega dobička, kar je 50 odstotkov več kot leta 2016 in v skladu z januarsko napovedjo podjetja. Prihodki od prodaje so zrasli za 12 odstotkov na 64,5 milijarde evrov, poročilo podjetja povzema francoska tiskovna agencija AFP.

BASF je v lanskem letu zabeležil 8,5 milijarde evrov dobička iz poslovanja, kar je 36-odstotna rast glede na leto prej. V podjetju rast pripisujejo predvsem okrevanju globalnega gospodarstva, kar je koncernu omogočilo večjo prodajo v vseh enotah.

Izvršni direktor podjetja Kurt Bock je objavo poslovnih rezultatov pospremil z besedami, da so v BASF lani zabeležili znatno rast in uspeli še povečati dobičkonosnost podjetja. Bock, ki je na čelu podjetja od leta 2011, bo sicer posle maja predal svojemu nasledniku Martinu Brudermüllerju.

Med drugim namerava BASF letos od tekmeca Bayerja za šest milijonov evrov kupiti vrsto kmetijskih aktivnosti, ki jih mora Bayer prodati za pridobitev dovoljenja za načrtovano združitev z ameriškim Monsantom.

Za lansko leto bodo delničarjem izplačali dividende v vrednosti 3,10 evra, kar je 10 centov več kot za leto 2016.

Delite članek