REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Barnier predstavil Cerarju realno možnost za dogovor o brexitu novembra

Barnier predstavil Cerarju realno možnost za dogovor o brexitu novembraGlavni pogajalec Evropske komisije o brexitu Michel Barnier

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar se je pred začetkom 13. Strateškega foruma Bled danes v Ljubljani srečal z glavnim pogajalcem za brexit Michelom Barnierjem. Ta je Cerarja obvestil, da obstaja realna možnost, da bi se novembra pogajanja uspešno zaključila.

Kot je v izjavi medijem pred odprtjem strateškega foruma na Bledu povedal Cerar, je bilo srečanje z Barnierjem zelo vsebinsko. "Veseli me, da imamo dobrega, čvrstega pogajalca na strani sedemindvajseterice, ki nam pomaga pri tem, da, za kar se tudi mi v Sloveniji trudimo, sedemindvajseterica ostaja enotna, da EU v prihodnje ostaja enotna, ter da bomo, upam, našli do novembra dogovor in vzpostavili dober sporazum ter ohranili prijateljski sodelovalni odnos z Združenim kraljestvom," je dejal Cerar.

Obstaja realna možnost, da se novembra pogajanja uspešno zaključijo, vendar pa to pomeni izredno trdo delo in izredno prizadevnost na obeh straneh.

Bernier ga je obvestil o zadnjem stanju v pogajanjih. "Obstaja realna možnost, da se novembra pogajanja uspešno zaključijo, vendar pa to pomeni izredno trdo delo in izredno prizadevnost na obeh straneh," je pojasnil Cerar, ki je Barnierju ponovil svoje stališče, da mora biti pogajalska pozicija EU čvrsta.

"Ne smemo dovoliti izjem, ki bi Združeno kraljestvo pripeljale v pozicijo, da bi si izbiralo, kaj je zanje ugodno in kaj ne. Tu mora biti pristop načelen, še posebej glede enotnega trga, glede pravic državljanov," je izpostavil Cerar, a hkrati dodal, da je zelo pomembno, da Slovenija ob tem, da je zanesljivo odgovorna članica EU, stori vse, da bo odnos z Veliko Britanijo prijateljski, da bo sodelovanje še naprej dobro.

Bernier po srečanju z odhajajočim slovenskim premierjem in najverjetnejšim prihodnjim ministrom za zunanje zadeve ni dajal izjav, je pa na Twitterju objavil, da sta imela dobro razpravo o sklepni fazi pogajanj o brexitu. Odločeni smo, da bomo trdo delali, da dosežemo dogovor, vključno glede Irske oziroma Severne Irske in politično deklaracijo o ambicioznem prihodnjem odnosu, je zapisal.

Barnier je eden osrednjih gostov letošnjega Strateškega foruma Bled (BSF). Odhajajoči minister za zunanje zadeve in najverjetnejši novi obrambni minister Karl Erjavec je izrazil zadovoljstvo, da je letošnji BSF že 13. zapored. Poudaril je, da je bilo leta 2012 na forumu 400 sodelujočih, danes pa jih je 1200.

Erjavec meni, da gre za enega največjih mednarodnih regionalnih dogodkov, odsotnost najvišjih tujih gostov pa po njegovih ocenah ne bo vplivala na kakovost foruma. Pojasnil je, da je razlog za odsotnost tudi v tem, da "imamo letos tranzicijsko vlado in smo zato pazljivo vabili". Po volitvah niso niti vedeli, ali bo BSF vodila že nova vlada ali pa bodo morda predčasne volitve, zato je bilo to z organizacijskega vidika zelo zahtevno.

Kar zadeva bodočo zunanjo politiko, pa bo Cerar, če bo prevzel ministrsko mesto, "poskrbel predvsem za to, da bo Slovenija še vedno zelo odgovorna članica EU, evroatlantskih in drugih organizacij in zavezništev ter da bo prispevala k vsem tistim demokratičnim vrednotam v svetu, h katerim je prispevala tudi do sedaj".

Cerar je vesel, da tudi letošnji 13. blejski forum podira rekorde v udeležbi. "Zbrani so intelektualci, tudi politiki z različnih celin. To je izredno dober signal, da Slovenija tudi s tem forumom ostaja pomembna na svetovnem zemljevidu," je dejal Cerar.

Kar zadeva bodočo zunanjo politiko, pa bo Cerar, če bo prevzel ministrsko mesto, "poskrbel predvsem za to, da bo Slovenija še vedno zelo odgovorna članica EU, evroatlantskih in drugih organizacij in zavezništev ter da bo prispevala k vsem tistim demokratičnim vrednotam v svetu, h katerim je prispevala tudi do sedaj".

Posebej je izpostavil prizadevanja za čimprejšnjo vključitev držav Zahodnega Balkana v družino EU. "Jasno, da si želim tudi nekoliko bolj uravnotežiti našo zunanjo politiko tam, kjer morebiti še ni dovolj uravnotežena, tudi v odnosu med Vzhodom in Zahodom," je dejal Cerar.