REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Avstrijski notranji minister ustanovil enoto za zaščito meja

Avstrijski notranji minister ustanovil enoto za zaščito mejaAvstrijski notranji minister Herbert Kickl, foto: sn.at

Novi avstrijski notranji minister iz vrst skrajno desnih svobodnjakov FPÖ Herbert Kickl je v četrtek sporočil, da je odredil oblikovanje posebne policijske enote za zaščito meje v primeru množičnega prihoda migrantov, kot se je zgodilo leta 2015.

V pogovoru za dnevnik Tiroler Tageszeitung je pojasnil, da gre za policijsko enoto, ki bo v pripravljenosti in bo v primeru potrebe skrbela za varnost na mejnih prehodih ter izvajala nadzor identitete. Poudaril je, da se ne bo več zgodilo, da bi migrante spuščali v državo brez preverjanja.

"Ne smemo dovoliti, da bi se ponovilo leto 2015. Zato sem naročil oblikovanje enote za zaščito meje," je povedal. Po njegovih besedah je namen enote v nekaj urah zagotoviti urejen nadzor meje.

Na vrhuncu migrantske krize leta 2015 je Avstrijo prečkalo več sto tisoč migrantov na poti v Nemčijo in druge evropske države. Takrat je imela tudi Avstrija rekordno število prošenj za azil.

V novi avstrijski vladi konservativnega kanclerja Sebastiana Kurza, ki je položaj nastopila sredi lanskega decembra, ima skrajno desna FPÖ, ki se zavzema za strožjo migracijsko politiko, šest ministrov, med drugim tudi obrambnega in zunanjega.

Kickl je minuli teden razburil z izjavo, da želi prosilce za azil v prihodnje "skoncentrirati" v ustreznih centrih. Njegovo izrazoslovje je naletelo na val ogorčenja, saj da ga je izbral namenoma, da bi spomnil na nacistična koncentracijska taborišča. To je zanikal.

Pred tem je s svojimi stališči glede priseljencev razburil tudi podpredsednik vlade in predsednik FPÖ Heinz-Christian Strache, ko se je zavzel, da bi na Dunaju migrante namestili v vojašnice ter uvedli prepoved izhoda za prosilce za azil. Kasneje je sicer dejal, da so njegovo izjavo napačno razumeli.