REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Angela Merkel: Trump se obnaša kot slon v trgovini s porcelanom

Angela Merkel: Trump se obnaša kot slon v trgovini s porcelanomAngela Merkel in Donald Trump

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na velikem katoliškem zborovanju v Münstru ostro kritizirala dejanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki da se obnaša kot slon v trgovini s porcelanom. Kritična je bila zlasti zaradi Trumpove odpovedi jedrskega sporazuma z Iranom in se odločno postavila v bran mednarodnemu sodelovanju.

Kritična je bila zlasti zaradi Trumpove odpovedi jedrskega sporazuma z Iranom in se odločno postavila v bran mednarodnemu sodelovanju.

Merklova je na petdnevni nemški katoliški konvenciji menila, da je Trumpova odločitev za izstop iz dogovora z Iranom "razlog za veliko zaskrbljenost". "Če bi se vedno umikali iz večstranskih sporazumov, takoj ko nam ne bi bilo nekaj všeč, potem bi bilo to slabo sporočilo svetu," je dejala Merklova.

Sporazum zagotovo ni idealen, je še poudarila. "Vendar pa vseeno verjamem, da ni prav, da se sporazum, ki ga je Varnostni svet Združenih narodov soglasno podprl, enostransko odpove. To ruši zaupanje v celotno mednarodno ureditev," je dejala kanclerka.

Sporazum z Iranom so ob ZDA namreč podpisale tudi Nemčija, Francija, Velika Britanija ter Rusija in Kitajska. S sporazumom se je Iran v zameno za odpravo mednarodnih sankcij odpovedal svojemu jedrskemu programu.

Vendar pa kljub temu, da je odločitev Trumpa za odstop od tega sporazuma "resen incident", pa ni tudi razlog za dvom v celotno čezatlantsko partnerstvo, je še dejala kanclerka in zatrdila, da bo Nemčija pod njenim vodstvom to čezatlantsko partnerstvo še naprej podpirala.

Zdaj se borijo predvsem za to, kako jedrski sporazum z Iranom še ohraniti pri življenju tudi brez ZDA, je dodala Merklova. Pojasnila je, da se je o tem po telefonu pogovarjala tako z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem kot tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ali bo uspelo, pa je po njenih ocenah težko napovedovati. Več bodo morda že v torek lahko povedali zunanji ministri Nemčije, Francije in Velike Britanije, ko se bodo sestali z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini in iranskim zunanjim ministrom Džavadom Zarifom.

Med drugim je opozorila tudi na nemirno situacijo na Zahodnem Balkanu in opozorila, da je v tej regiji nakopičenih veliko problemov, ki lahko predstavljajo tudi varnostno grožnjo Evropi.

Merklova je v svojem nastopu na katoliški konvenciji v Münstru, ki naj bi se je v petih dneh udeležilo okoli 70.000 ljudi, govorila tudi o begunski problematiki in drugih aktualnih problemih v svetu. Med drugim je opozorila tudi na nemirno situacijo na Zahodnem Balkanu in opozorila, da je v tej regiji nakopičenih veliko problemov, ki lahko predstavljajo tudi varnostno grožnjo Evropi. Pri tem je omenila tudi spor med Slovenijo in Hrvaško glede meje.