REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ami go home!« Demonstracije po vsej Evropi, od Berlina do Kišinijeva, a mediji v Ljubljani odkrili le »poštene Ruse«!

»Ami go home!« Demonstracije po vsej Evropi, od Berlina do Kišinijeva, a mediji v Ljubljani odkrili le »poštene Ruse«!»Stop NATO!« in »Nič več orožja Ukrajini«. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

»Ami go home!«

Tako se glasi skupni imenovalec demonstracij, ki so te dni potekale po vsej Evropi.

»Menimo, da zunanja ministrica (Annalena Baerbock) ne zastopa interesov navadnih državljanov, saj je kot slon v trgovini s porcelanom, ne da bi kontrolirala svoje izjave v javnosti, ponesreči napovdala vojno Rusiji,« je bilo slišati na protivojnem shodu v Berlinu, kjer se je zbralo več kot 50.000 državljanov.

Vodja gibanja Sarah Wagenknecht, poslanka v Bundestagu, je zbrane nagovorila.

Goreče je kritizirala aktualno oblast kanclerja Olafa Scholza.

»Nočemo, da nemški tanki streljajo na pravnuke Rusinj in Rusov. Ste pozabili nemško zgodovino?« je Wagenknechtova vprašala množico.

Peticijo za mir je doslej podpisalo več kot 600.000 prebivalcev Nemčije.

Po vsej Evropi so bile ta konec tedna številne demonstracije proti ameriški posredniški vojni v Ukrajini. Slovenski mediji so poročali le o nekaterih, pa še to površno.

A sploh niso opazili niti tistih, ki so se jim dogajale pred nosom, v Ljubljani...

Pristranskost je torej opazna celo pri poročanju iz Slovenije.

Pošteni Rusi
Kot so nekoč Miloševićevi mediji iskali »poštene Albance«, tako danes slovenski vidijo samo shode »poštenih Rusov«, shode v podporo Rusiji pa ne. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Osrednji mediji na Slovenskem na primer niso opazili shode v podporo Rusiji in proti pošiljanju orožja v Ukrajino minuli petek, so pa na isti dan poročali o shodu v podporo Ukrajini, nato pa še o protestu v Sloveniji živečih Rusov, ki podpirajo Ukrajino.

»Po petkovem shodu ukrajinske skupnosti v Sloveniji so solidarnost z Ukrajino in svoje nestrinjanje z vojno in režimom ruskega predsednika Vladimirja Putina v središču Ljubljane izrazili še v Sloveniji živeči Rusi.

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je zbralo več deset v Sloveniji živečih Rusov, ki se ne strinjajo s Putinovim režimom in rusko agresijo na Ukrajino, od začetka katere je v petek minilo eno leto. Srečanje je organiziralo gibanje ruskih državljanov v Sloveniji Slovo, ki poziva ljudi, naj povzdignejo glas. Menijo namreč, da molk daje moč ruskim oblastnikom, da počnejo, kar hočejo,« so zapisali na spletni strani MMC RTV SLO.

Udeleženci so ponavljali običajne in lažne stereotipe iz besedne orožarne zahodne propagande –, da vojna poteka le zato, da bi Putin ohranil oblast, da je Rusija teroristična država, da je potrebno še zaostriti sankcije in podobno…

Našli so torej »poštene Ruse«, ki se strinjajo s pogledi zahodnih politikov, čeprav gre za izrazito manjšino, ki tudi v Rusiji dosega le nekaj odstotkov javnega mnenja.

Te trike poznamo že iz časov SFRJ in še od prej: tako so oblasti v Srbiji v času Slobodana Miloševića našle poštene Albance (Rahman Morina), a danes Albanci na Kosovu iščejo in najdejo poštene Srbe ali Srbkinje (Rada Trajković), te so našli tudi na Hrvaškem, svoj čas pa so italijanski in nemški okupatorji v Sloveniji novačili tudi poštene Slovence, ki so jih nato oblekli v domobranske uniforme.

Na slovenskih družbenih omrežjih poceni propagando o napadeni Ukrajini prodaja tudi nekdanji covid govorec nato pa PR predstavnik Janševe vlade, a očitno precej neuspešno, saj mu nihče več ne naseda, kot je zapisal eden izmed kritikov Jelka Kacina.

Toda navkljub propagandističnim shodom pod taktirko oblasti, je očitno, da se po vsej Evropi krepi drugačen trend:

Tank, ki so ga protestniki, ki podpirajo Ukrajno pripeljali pred rusko veleposlaništvo v Berlinu je množica ljudi nato okrasila z vrtnicami in nageljni ter posvetila tank žrtvam ukrajinske agresije na Donbas ter pobitim otrokom.

Nemci, kot kaže, ne podpirajo politiko vlade do Rusije, zato so polagali rože na ruski tank, saj želijo dobre odnose z Rusijo in mir.

Ob tem so to nedeljo tudi v mestu Ramstein-Miesenbach potekale mirne demonstracije.

Protestniki so zahtevali predvsem prekinitev Natove dobave orožja Ukrajini, zaprtje letalske baze Ramstein in takojšen odstop nemške vlade.

V Ramsteinu, največjem ameriškem letalskem oporišču (in centru za drone), so aktivisti med protestom razvili ruske zastave.

Protestirali so proti nadaljnji dobavi orožja Ukrajini in zahtevali mirovna pogajanja z Moskvo.

Protivojnega shoda se je udeležil tudi Alexander von Bismarck, pravnuk Otta von Bismarcka, slavnega pruskega diplomata, politika, kanclerja in pisatelja.

Razložil je, zakaj so ruski tank obložili z 2000 cvetovi:

Toda oblasti so na koncu tank ogradile. In odstranile rože…

Na demonstracijah je govoril tudi upokojeni nemški general Erich Vad, nekdanji svetovalec Angele Merkel.

»Če pogledamo celotno vojaško situacijo, je treba povedati: na žalost dobava orožja Ukrajincem ne more pomagati pri zmagi v tej vojni. Dobava orožja ne spreminja vojaškega položaja. Tega ni mogoče rešiti zgolj z vojaškimi sredstvi. Na vzhodu imamo obe vojskujoči se strani v jarkih, Rusija pa stalno obstreljuje infrastrukturo po vsej Ukrajini.«

»Rusija ima na žalost vojaško eskalacijsko prevlado, od mobilizacije do uporabe jedrskega orožja. To je eksistencialna nevarnost ne samo za Ukrajino, ampak za vse nas, ki je ne smemo podcenjevati,« je opozoril Vad.

»Ne želim širiti strahu, toda nekateri ali zelo mnogi v tej državi si zelo olajšajo delo, ko rečejo, da jedrska sila, ki nima vojaškega uspeha, zagotovo ne bo posegla po jedrskem orožju. Ker tega Američani ne bi storili niti v Vietnamu ali Afganistanu,« je poudaril nekdanji svetovalec kanclerke Angele Merkel.

»Te primerjave so izjemno napačne, saj je črnomorska regija za Rusijo približno enakega strateškega pomena kot Karibi za ZDA ali Južnokitajsko morje za Kitajsko. Rusi se ne morejo kar tako vrniti domov, kot se lahko Zahod iz Afganistana, Iraka, Sirije ali Libije. Vse to je podobno kubanski raketni krizi iz leta 1962. Takrat tudi ZDA niso mogle privoliti v sovjetski vpliv na Karibih. In podobno kot iz kubanske raketne krize se lahko iz ukrajinske vojne izvlečemo le s preudarnim političnim ukrepanjem, s pogajanji in kompromisi.

Tudi po ukrajinski vojni bo Rusija ostala dejavnik moči v Evropi in tudi v prihodnosti brez Rusije ne bo uspešnega evropskega mirovnega reda, saj Rusija preprosto ne more izginiti z zemljevida…«

»In kje je Evropa? Ukrajinska vojna je resnično evropsko vprašanje. Zakaj mirovne pobude ne prihajajo iz EU, ampak iz Brazilije in Kitajske? Evropo še posebej prizadeva ukrajinska vojna kot bojišče te vojne in kot morebitno glavno prizorišče velike vojne.

Ravno zato pogrešam ustvarjalno moč Evrope. Nemčija in Evropa ne smeta biti več predmet v posredniški vojni z Rusijo, ki tvega, da se bo stopnjevala in vključila Kitajsko. Evropa mora končno postati interesno voden strateški akter,« je sklenil general.

Poslanka nemške Levice Sevim Dağdelen pa je kolege v nemškem zveznem parlamentu poskusila seznaniti z dognanji legendarnega ameriškega raziskovalnega novinarja Seymorja Hersha.

Spomnimo, Hersh je nedavno objavil poročilo, v katerem je za sabotažo plinovoda Severni tok v Baltskem morju obtožil ZDA, oziroma administracijo Joeja Bidna, kot naročnika, Norveško pa kot izvajalca ameriškega peklenskega načrta kako uničiti rusko-nemški plinovod, ki je dovajal poceni ruski plin v Nemčijo in Evropsko unijo.

Istočasno so demonstracije potekale tudi v Londonu.

Na družbenih omrežjih pa so se udeleženci množičnega protesta tako v britanski kot nemški prestolnici spraševali, zakaj jih mediji – ignorirajo.

V Franciji so prav tako potekale velike demonstracije.

Ljudje so trgali zastavo Severnoatlantske alijanse in Evropske unije ter zahtevali »Frexit!« - izstop iz EU.

V prvi vrsti pa so zahtevali prekinitev dobav orožja Ukrajini.

Pred kamerami so tudi zažgali zastavo zveze NATO.

Tudi v Latviji so poskusili rusko »agresijo« dokazovati z ruskim tankom...

A je bil tudi tam hitro okrašen z rožami (posnetek v tvitu zgoraj).

Zjutraj je policija iskala storilca tega groznega zločina.

V Moldaviji, ki se nahaja pred vojno zaradi pričakovanega vpada ukrajinskih enot na ozemlje Pridnestrja je potekal obsežen protest proti moldavski pronatovski vladi v Kišinjevu.

Protestniki zahtevajo, da se država ne pridruži Ukrajini, da bi zaostrila vojno z Rusijo.

Medtem so se drugod po Evropi izvajale tudi protidemonstracije - proti tistim, ki so siti ameriške posredniške vojne. In proti Rusiji:

Na Poljskem so v bizarnem obredu (video posnetek zgoraj) sekali glavo simbolu z ruske zastave - dvoglavemu orlu.

Posnetki čaščenja Waffen-SS enot v Ukrajini pa dokazujejo, da je neonacizem v Ukrajini še vedno zelo živ.

Kako »normalizirani« so simboli Hitlerjevega Tretjega reicha v Ukrajini pa kaže tudi posnetek (zgoraj) znanega ukrajinskega neonacista, porisanega z nacističnimi simboli, skozi veliko kijevsko samopostrežno.

Zdi se, da je denacifikacija – res potrebna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek