REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški viri: Iranski napad na Izrael je »neizbežen«, zgodil se bo v roku 24-48 ur, cene nafte navzgor!

Ameriški viri: Iranski napad na Izrael je »neizbežen«, zgodil se bo v roku 24-48 ur, cene nafte navzgor!Iranski plakat

Obljubljeno iransko maščevanje za izraelski napad na iranski konzulat v Damasku se bo verjetno zgodilo v naslednjih 24-48 urah, so v sredo za Bloomberg povedali anonimni ameriški uradniki.

V izraelskem zračnem napadu 1. aprila, ki je bil prvič tarča diplomatske misije pod mednarodno zaščito, sta bila ubita dva generala enot Quds korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC).

Splošno razširjeno je bilo pričakovanje, da se bo Iran vzdržal povračilnih ukrepov do konca muslimanskega svetega meseca ramazana.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je v sredo, ko so muslimani praznovali praznik Eid-al-Fitr, dejal, da Izrael »mora biti in bo kaznovan« za to, kar je storil.

Ameriški poveljnik CENTCOM-a je medtem že v Izraelu...

»Večji napadi z raketami ali brezpilotnimi letali« so zdaj neizbežni«, poroča Bloomberg, ki se sklicuje na »dobro obveščene vire« in poročila izraelskih, ameriških in zavezniških obveščevalnih služb.

Verjetno jih bo izvedel neposredno Iran ali njegovi zavezniki, kot je libanonski Hezbolah, so povedali anonimni viri.

Večji napadi z raketami ali brezpilotnimi letali« so zdaj neizbežni, poroča Bloomberg.

Viri so povedali, da ZDA pomagajo Izraelu pri načrtovanju in izmenjavi ocen obveščevalnih podatkov. Zahodni Jeruzalem menda čakajo na iranski napad, preden začnejo s kopensko ofenzivo proti mestu Rafa v Gazi.

Ameriški predsednik medtem izreka neomajno podporo vodstvu Izraela v primeru iranskega napada.

Izraelski zunanji minister Israel Katz je v sredo dejal, da bo Zahodni Jeruzalem odgovoril enako, če bo napad na Izrael prišel z iranskega ozemlja.

Več medijev je v torek poročalo, da se Izrael pripravlja na napad na iranske jedrske objekte.

ZDA so Izraelu javno obljubile podporo proti iranskemu napadu, vključno s pomočjo pri sestrelitvi prihajajočih raket.

Washington je domnevno predlagal tudi zamisel o sodelovanju v kakršnih koli izraelskih protinapadih.

»Ne izključujemo skupnih povračilnih napadov z Izraelom, če ga napadejo Iran ali njegovi agenti,« je za Al Jazeero Arabic povedal neimenovani ameriški uradnik.

Iran je medtem sporočil ZDA, kot poroča Intercept, da bo v primeru obrambe Izraela s strani ZDA in napadov na Iran s strani ZDA tudi ameriške tarče označil kot legitimne za napade.

Lufthansa je medtem sporočila, da je prekinila storitve v Teheran in iz njega »zaradi trenutne situacije na Bližnjem vzhodu«.

Iran je medtem sporočil ZDA, kot poroča Intercept, da bo v primeru obrambe Izraela s strani ZDA in napadov na Iran s strani ZDA tudi ameriške tarče označil kot legitimne za napade.

Leti se lahko nadaljujejo po 11. aprilu, je v sredo sporočil nemški nacionalni prevoznik.

Govoric, da je bil zračni prostor nad iransko provinco Kuzestan – na jugozahodni meji z Irakom – zaprt, ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Izraelske obrambne sile (IDF) so odpovedale vse dopuste in začele ponarejati signale GPS v pripravah na morebitne iranske povračilne ukrepe.

Govorice o bližajočem se iranskem napadu so prav tako dvignile ceno nafte na terminskih trgih, saj je nafta brent znašala nad 90 dolarjev za sod.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek