REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški general skrušeno priznal: »Rusija se je 'zelo dobro odrezala' pri krepitvi svoje obrambne industrije«

Ameriški general skrušeno priznal: »Rusija se je 'zelo dobro odrezala' pri krepitvi svoje obrambne industrije«Ruska vojska se med ukrajinskim konfliktom prilagaja in uči, je priznal načelnik generalštaba ameriške vojske. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruska vojska se med ukrajinskim konfliktom prilagaja in uči, je priznal načelnik generalštaba ameriške vojske.

Rusije ne gre podcenjevati, saj je njena vojska pokazala sposobnost prilagajanja, država pa je sredi konflikta z Ukrajino razširila svojo industrijsko bazo, je dejal načelnik štaba ameriške vojske general Randy George. Nov načelnik ameriškega generalštaba je sicer zaprisegel septembra leta 2023.

George, ki je najvišji vojaški častnik ameriške vojske, je svojo oceno delil v torek na forumu, ki ga je gostila washingtonska skupina obrambnih piscev.

Ruske sile se »prilagajajo in učijo« sredi spopadov z ukrajinsko vojsko, je dejal.

Načelnik generalštaba ZDA je izpostavil ruski napredek na področju brezpilotnih letal, lebdečega streliva in elektronskega bojevanja.

»Ne podcenjujte svojega sovražnika. To nikoli ni dobro za začetek,« je poudaril George in priznal, da se je Moskva »zelo dobro odrezala s črpanjem denarja in energije v [svojo] industrijsko bazo.«

Ruska vojska se med ukrajinskim konfliktom prilagaja in uči, je priznal načelnik generalštaba ameriške vojske.

V Rusiji so tudi takoj opazili, da ih je najvišji vojaški častnik ameriške vojske označil za sovražnika

Med visokimi gosti dogodka je bila Christine Wormuth, sekretarka ameriške vojske, ki je priznala, da se je Rusija kljub sankcijam, ki jih je uvedel Zahod, izkazala za sposobno obnoviti svojo industrijsko bazo.

Wormuthova je tudi vztrajala, da se je tudi Pentagon veliko naučil iz bojev med Moskvo in Kijevom.

»Odmikamo se od boja proti terorizmu in protiuporništvu; želimo biti pripravljeni za obsežne bojne operacije,« je izjavila.

Da bi povečali učinkovitost, se bo velikost ameriške vojske do leta 2029 zmanjšala za 24.000 položajev ali skoraj 5 odstotkov, s 494.000 na 470.000 vojakov, je dejala sekretarka ameriške vojske.

Nekateri ameriški mediji, ki so poročali o njenih komentarjih, vključno s The Hill in Fox News, so to potezo povezali s »pomanjkanjem kadrov« v ameriški vojski.

Medijski portal Military.com je prejšnji mesec razkril, da je ameriški vojski leta 2023 manjkalo 10.000 pripadnikov za vpoklic 65.000 vojakov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v začetku tega meseca dejal, da proizvodnja orožja in streliva v državi poteka »zelo dobro, odlično«, pri čemer sile, ki se borijo proti Ukrajini, stalno prejemajo orožje z Zahoda, ki ga potrebujejo v smislu kakovosti in količine.

Zaposleni v ruski obrambni industriji »trdo delajo v svojih tovarnah in, če je potrebno, gredo neposredno na območje spopadov ... in ustrezno prilagodijo [tamkajšnjo strojno opremo],« je dejal Putin in to opisal kot »pravo junaštvo.«

Sklicujoč se na neimenovanega estonskega uradnika je New York Times septembra poročal, da je bila ruska proizvodnja streliva sedemkrat večja od proizvodnje streliva v ZDA in Evropski uniji - skupaj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek