REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Američani priznali: V Siriji ubiti »terorist« je bil pravzaprav kozjerejec in oče desetih otrok

Američani priznali: V Siriji ubiti »terorist« je bil pravzaprav kozjerejec in oče desetih otrokV napadu z dronom 3. maja je bil uničen »eden od vodij Al Kaide«,je trdila Bela hiša, a izkazalo se je, da to ni res. Za žrtev napada Pentagona svojci in sosedje ter celo ameriški strokovnjaki za terorizem trdijo, da ni imel prav nič z džihadisti. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vojaški uradniki ZDA so preklicali svoje prejšnje trditve, da je bil »vplivni vodja Al Kaide« ubit v napadu z brezpilotnim letalom v Siriji, potem ko so člani njegove družine povedali, da ni imel nobenih vezi s teroristi, ampak je bil oče 10 otrok, ki je delal kot kmet in rejec drobnice, ko ga je ubila ameriška raketa.

56-letni Lotfi Hassan Misto, ki so ga družinski člani identificirali kot žrtev ameriške rakete Hellfire, je nekdanji zidar, ki je živel v mestu Kurkanija (Qorqanya) na severozahodu Sirije.

Njegovi sorodniki so ga opisali kot »prijetnega in delavnega človeka«, ki je »celo življenje preživel v revščini«, poroča Washington Post.

Nedatirana slika Lotfija Hassana Mista, ki je bil 3. maja ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala v Siriji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Operacijo je nadzorovalo osrednje poveljstvo ZDA, ki je nekaj ur po napadu brezpilotnega letala MQ-9 Predator trdilo, da je odstranilo »vplivnega voditelja Al Kaide«, ne da bi ga imenovalo ali predložilo dokaze za te trditve.

Toda v Pentagonu niso več prepričani glede svojih prvotnih trditev, sta za Washington Post povedala dva neimenovana ameriška uradnika.

»Nismo več prepričani, da smo ubili enega od voditeljev Al Kaide,« je dejal eden od njih.

Drugi je podal nekoliko drugačno izjavo in zatrdil, da »čeprav ne verjamejo, da so odstranili svojo primarno tarčo, še vedno domnevajo, da je bila oseba povezana z Al Kaido.«

Pentagon ni želel javno povedati, kdo je bil tarča napada z dronom in kako je prišlo do napake, oziroma ali je kateremu od teroristov uspelo pobegniti in zakaj nekateri v tej instituciji še naprej trdijo, da je bil nesrečni Lofti Hassan Misto povezan z Al Kaido, medtem ko njegova družina to odločno zanika.

Tiskovni predstavnik ameriškega centralnega poveljstva Michael Lawhorn je oznanil, da se uradniki »zavedajo obtožb, da je bil ubit civilist« in nadaljujejo preiskavo dogodka.

»Osrednje poveljstvo takšne obtožbe jemlje resno in izvaja preiskavo, da bi ugotovilo, ali so naša dejanja povzročila nenamerno škodo civilistom,« je dejal.

Štirje strokovnjaki za terorizem na katere se je obrnil Washington Post, so analizirali spletno razpravo džihadistov takoj po napadu z dronom in nobeden od njih ni našel nobenega znaka, da bi bil Misto povezan z Al Kaido ali katero koli drugo teroristično organizacijo.

Povedali so še, da bi bilo za Al Kaido, še posebej, če bi res šlo za njenega visokega člana, zelo nenavadno, da bi bil v tistem delu Sirije, kjer so prisotni pripadniki drugih, rivalskih terorističnih skupin.

Udar z dronom se je zgodil nedaleč od Mistove hiše in farme piščancev.

Uradnik Pentagona je za Post povedal, da je mesto, kjer je življenje končal Misto blizu »lokacij, s katerimi je povezana« Al Kaida, kar domačini zanikajo.

Satelitska slika prek Google Earth, posnetek zaslona

Ko so voditelji Al Kaide ubiti, njihovi simpatizerji novice običajno objavijo na družbenih medijih in hvalijo njihovo »mučeništvo«, je za Post povedal strokovnjak za džihadizem Mednarodne krizne skupine Jerome Drevon.

Če je umorjeni nižji član te organizacije, bodo to storili vsaj njegovi bližnji, ki običajno pojasnijo, kako je bil povezan z islamistično skupino. A v tem primeru se »nič od tega ni zgodilo,« je jasen Drevon.

Tudi direktorica obveščevalne skupine SITE Rita Katz, ki spremlja džihadistične dejavnosti na internetu, ni našla nobenih dokazov, da bi bil Misto povezan z Al Kaido ali katero koli drugo organizacijo.

»Takoj po napadu z dronom je Bela hiša identificirala posameznika po imenu in priimku.

Njegovi sosedje so kmalu potrdili, da je bil samo kmet in nič več.

Nikoli ni bil politično aktiven, niti ni imel nič skupnega s kakšno politično organizacijo,« je dejal Charles Lister, direktor za Sirijo in boj proti terorizmu in ekstremizmu na Bližnjevzhodnem inštitutu.

Pentagon je po pomoti ubil z dronom še enega nedolžnega Sirca, tokrat revnega očeta desetih otrok. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Naposled je celo militantna skupina Hayat Tahrir al-Sham, ki nadzoruje tisti del sirske province Idlib, za Washington Post potrdila, da je šlo za civilista.

Hayat Tahrir al-Sham, ki je v ZDA obravnavajo kot teroristično skupino, je bila z Al Kaido povezana do leta 2016, ko so prekinili vezi in iz tega dela Sirije odstranili vse nesomišljenike...

Posebno vprašanje pa seveda je, zakaj ameriški droni še naprej napadajo in ubijajo po Siriji, brez dovoljenja VS OZN ali dovoljenja sirske vlade, ki je medtem normalizirala tudi svoje odnose z vsemi sosedi.

Ne glede na to imajo ZDA v Siriji še vedno svoje enote, ki skrbijo tudi zato, da lahko iz večjega dela naftnih črpališč še naprej kradejo nafto.

In jo odvažajo v sosednje države.

Ob tem pa tudi terorizirajo prebivalstvo Sirije s svojimi droni.

Toda sirska vojska se je že večkrat ostreje odzvala in tudi bombardirala položaje Američanov, to pa so vse slabše novice za ZDA in njihovo nedovoljeno prisotnost v Siriji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek