REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

97 odstotkov Madžarov proti sankcijam Rusiji, bolgarski predsednik svari pred »jedrskim samouničenjem«

97 odstotkov Madžarov proti sankcijam Rusiji, bolgarski predsednik svari pred »jedrskim samouničenjem«Rumen Radev: »Zdaj nam primanjkuje orožja, a če nam nekega dne zmanjka ljudi, kaj naj naredimo takrat?« Vir: Urad predsednika Bolgarije/Xinhua

Medtem ko slovenski politiki še vedno ponavljajo vojnohujskaške zahteve Washingtona in Evropske komisije, v nekaterih članicah Evropske unije že prevladujejo drugačna razmišljanja.

Na Madžarskem okoli 97 odstotkov Madžarov nasprotuje sankcijam Rusiji, podobno razmišljajo tudi v Bolgariji.

Velika večina Madžarov nasprotuje sankcijam, ki jih je Zahod uvedel proti Rusiji zaradi Ukrajine, saj meni, da škodijo gospodarstvu države, je v soboto sporočila vlada v Budimpešti, ki se sklicuje na rezultate vprašalnika ali »posvetovanja,« ki je potekalo po vsej državi.

Tiskovna predstavnica je poudarila, da je Madžarska prva država EU, ki je anketirala svoje državljane o vplivu sankcij.

V objavi na Facebooku je madžarska vlada razkrila, da »97 odstotkov Madžarov zavrača sankcije, ki povzročajo resno škodo«, in dodala, da je »sporočilo jasno: Politiko sankcij v Bruslju je treba pregledati.«

Glasovalo je 1,4 milijona državljanov od skupno okoli osem milijonov volilnih upravičencev.

Posvet je trajal dva meseca, državljani pa so odgovarjali pismeno ali preko spleta.

Alexandra Szentkirályi, tiskovna predstavnica vlade v Budimpešti, je dejala, da omejitve, ki jih je EU uvedla Rusiji glede Ukrajine, niso ustavile konflikta, temveč so Evropi povzročile veliko gospodarskih težav.

V tem smislu Madžari zavračajo naftne omejitve in načrtovane plinske sankcije, je opozorila.

»Ljudje, ki so sodelovali v posvetovanju, so izrekli jasen 'ne' sankcijam, ki dodatno zvišujejo cene hrane ali dodatno obremenijo evropski turizem,« je dodala Szentkirályijeva.

Tiskovna predstavnica je poudarila še, da je Madžarska prva država EU, ki je anketirala svoje državljane o vplivu sankcij.

Najvišja vrednota sta mir in človeško življenje. Dobava orožja [Kijevu] pomeni, da gasimo ogenj z bencinom, pomeni priznati, da bo še veliko več žrtev.

Posvetovanje je opisala tudi kot »smernico za madžarske javne akterje«, rezultate pa naj bi posredovali organom EU v Bruslju.

»To je zelo potrebno, ker želijo uvesti nove sankcije, namesto da revidirajo politiko sankcij,« je pojasnila Szentkirályijeva.

Podobno menijo v Bolgariji.

Nadaljnja vojaška pomoč režimu v Kijevu lahko sproži globalni konflikt, je v sobotnem intervjuju za radio Darik dejal bolgarski predsednik Rumen Radev in pozval, naj se Ukrajini ne pošilja orožja.

»Najvišja vrednota sta mir in človeško življenje. Dobava orožja [Kijevu] pomeni, da gasimo ogenj z bencinom, pomeni priznati, da bo še veliko več žrtev,« je opozoril Radev, njegove besede pa navaja njegova tiskovna služba.

Bolgarski predsednik je izpostavil, da vojaška pomoč Kijevu pomeni »strinjanje s stališčem«, da se je v konfliktu »potrebno boriti do popolnega poraza ene od strani«, kar državo neizogibno in postopoma vleče »v globalni konflikt in možnost jedrskega samouničenja.«

Radev je poudaril, da njegova država »ne bi smela pošiljati orožja za podžiganje tega konflikta.«

»Moja dolžnost kot predsednika je razmišljati in biti solidaren z večino Bolgarov,« je dejal bolgarski predsednik Rumen Radev.

»Zdaj nam primanjkuje orožja, a če nam nekega dne zmanjka ljudi, kaj naj naredimo takrat?« je vprašal Radev.

V isti sapi je opozoril, da vojaški konflikt postaja vse bolj nasilen, širi obseg in vodi v izčrpanost ter globalno gospodarsko katastrofo, ki jo Evropejci že živijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek