REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»4,4 milijona dolarjev na minuto«: Ukrajini so ameriški davkoplačevalci dali veliko več, kot trdi Bidnova vlada

»4,4 milijona dolarjev na minuto«: Ukrajini so ameriški davkoplačevalci dali veliko več, kot trdi Bidnova vladaPomoč Ukrajini, Zelenski in Biden. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajini so ameriški davkoplačevalci dali veliko več denarja, kot jim je to priznala ameriška vlada, opozarjajo njeni kritiki.

Skupina republikanskih zakonodajalcev na Capitol Hillu namreč obtožuje Joeja Bidna in urad predsednika za upravljanje in proračun (OMB), da je znatno podcenjeval količino pomoči, poslane Ukrajini.

V pismu Bidnovi proračunski agenciji senatorji J. D. Vance (R-OH), Roger Marshall (R-KS), Rand Paul (R-KY) in Mike Lee (R-UT) – skupaj z več drugimi zakonodajalci – podrobno in z dokazi trdijo, da je prejšnja ocena pomoči Ukrajini v višini 111 milijard dolarjev premajhna za vsaj 14 milijard dolarjev.

Trdijo, da so dejanski stroški pomoči doslej blizu 125 milijard dolarjev in bi lahko celo presegli 129 milijard dolarjev.

Senator Vance in njegovi kolegi prav tako trdijo, da je Bidnova vlada preprečila njihova prizadevanja za preglednost, zaradi česar je vse težje določiti stroške paketov pomoči ZDA, poslanih tej vzhodnoevropski državi.

Senator Tommy Tuberville: ZDA porabijo osupljivih 80.000 dolarjev na sekundo za Ukrajino, državo, ki slovi po korupciji, medtem ko 40 milijonov Američanov živi v revščini. Od leta 2014 smo v Ukrajini porabili 300 milijard dolarjev. Trenutno porabimo 80.000 dolarjev na sekundo, 4,6 milijona dolarjev na minuto.

Ugotavljajo, da je bila njihova prvotna zahteva, da OMB predstavi podatke o stroških pomoči za Ukrajino, izpolnjena šele po osmih mesecih - in celo takrat je agencija zagotovila le nepopoln nabor podatkov.

»Pomanjkljivosti v odzivu OMB so bile številne,« so senatorji zapisali v pismu direktorici agencije Shalandi Young.

Opozorili so, da podatki OMB niso vključevali »osnovnih odobritev za pobudo za varnostno pomoč Ukrajini« in da so »izpustili« 6,2 milijarde dolarjev 'sproščene' pomoči na podlagi »pooblastil administracije za pošiljanje orožja v Ukrajino.«

The National Pulse je maja lani poročal, da je Bidnova vlada spremenila svojo metodo za določanje vrednosti vojaške opreme, da bi ji to omogočilo zatrditi, da za Ukrajino porabi manj, kot je sprva trdila.

Pentagon je orožje prvotno vrednotil glede na stroške zamenjave.

S prehodom na računovodski sistem, kjer so orožje vrednotili glede na stroške, ko je bilo kupljeno in amortizirano, so lahko zatrdili, da je bila vojaška pomoč Ukrajini precenjena.

Med republikanskimi kritiki je eden od najbolj glasnih tudi senator Tommy Tuberville.

Večkrat je opozoril, da si bogati Ukrajinci za denar ameriških davkoplačevalcev kupujejo hiše in vile, opozoril pa je tudi, da je pomoč, ki jo dobiva Ukrajina od ZDA pravzaprav veliko večja.

Ameriški demokrati odgovarjajo z znanim klišejem, češ da širi »rusko propagando…«

»ZDA porabijo osupljivih 80.000 dolarjev na sekundo za Ukrajino, državo, ki slovi po korupciji, medtem ko 40 milijonov Američanov živi v revščini.

Od leta 2014 smo v Ukrajini porabili 300 milijard dolarjev. Trenutno porabimo 80.000 dolarjev na sekundo, 4,6 milijona dolarjev na minuto je senator Tommy Tuberville nedavno opozoril med vročimi razpravami o podpori Ukrajini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek