REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zunanji ministri EU nenaklonjeni sankcijam proti Rusiji, obsojajo razmere v Alepu

Sankcije proti Rusiji zaradi njene vloge v Siriji niso tema današnjega zasedanja zunanjih ministrov EU v Luxembourgu, je dejala visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, ki pa ni izključila možnosti novih sankcij proti sirskemu režimu. Tudi sicer med zunanjimi ministri EU ni čutiti podpore sankcijam proti Moskvi.

Nobena država članica ni predlagala sankcij proti Rusiji zaradi Sirije, je dejala Mogherinijeva ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luxembourgu, v ospredju katerega bodo razmere v Siriji. "Imamo sankcije proti sirskemu režimu in potekajo razprave o tem (...) to bi bilo mogoče," je povedala.

"Ministrom bom predlagala nekaj idej o tem, zakaj in kako lahko EU bolje podpre delo na prihodnosti Sirije," je pojasnila novinarjem.

Boj proti Islamski državi po njenih besedah ostaja ena od prednostih nalog. Vendar pa EU ni vojaški dejavnik v Siriji, je opozorila Mogherinijeva. Njena vloga je humanitarna podpora in iskanje politične rešitve za Sirijo.

Tisti, ki so vojaško udeleženi v Siriji ali imajo tam neposredni vpliv, bi morali sodelovati in skozi pogovore doseči rešitev. "Pomembno je, da se izognemo nadaljnji zaostritvi, ki bi pripeljala do še bolj dramatičnih scenarijev," je prepričana.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je skeptičen do uvedbe sankcij proti Rusiji. Ponovna oživitev pogovorov o humanitarnem dostopu do vzhodnega Alepa je po njegovem mnenju v tem trenutku edina resna možnost, da bi lahko dejansko pripomogli k izboljšanju razmer v Siriji.

Tudi avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je mnenja, da bi bile sankcije proti Rusiji napačna poteza.

Po besedah luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna bi bilo med ministri težko doseči soglasje o sankcijah, poleg tega sedaj tudi ni pravi trenutek zanje in bi bilo kontraproduktivno.

"Mislim, da EU v tem trenutku nima gumba, na katerega bi pritisnila, da bi se vse to končalo," je dejal pred začetkom zasedanja. Prepričan je, da obstajajo drugi načini in politična sredstva. "Američani in Rusi se znova pogovarjajo."

Ob tem je obsodil dogajanje v Alepu. "Moramo najti način, da ustavimo pekel v Alepu." Nesprejemljivo je, da zaradi nekaj sto pripadnikov skrajne Fronte al Nusra trpi na desettisoče ljudi.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je razmere v Alepu označil kot sramoto za človeštvo. Današnji pogovori bi se morali osredotočiti na to, kako ohraniti pritisk na režim predsednika Bašarja al Asada in njegove podpornike, tudi Ruse, je dejal.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek