REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Židan: Ob takšnem osnutku koalicijske pogodbe ima vsak dolžnost vztrajati do konca

Židan: Ob takšnem osnutku koalicijske pogodbe ima vsak dolžnost vztrajati do koncaDejan Židan predsednik stranke SD, foto: Pixsell

Predsednik SD Dejan Židan je v odzivu na umik NSi iz pogajanj o koalicijski pogodbi pod okriljem LMŠ dejal, da verjame, da bodo po končanem prvem krogu glasovanja o mandatarju pogovori stekli naprej. "Verjamemo, da ima vsak, ki se pogaja in pride do takšnega osnutka koalicijske pogodbe, dolžnost pred državljani, da vztraja do konca," je poudaril.

Kot je Židan dejal v izjavi za medije ob robu se je predsedstva SD, na kateri razpravljajo tudi o koalicijskih pogajanjih šesterice pod okriljem LMŠ, so v pogajanjih prišli skoraj do uskladitve koalicijske pogodbe.

Kot je Židan dejal v izjavi za medije ob robu se je predsedstva SD, na kateri razpravljajo tudi o koalicijskih pogajanjih šesterice pod okriljem LMŠ, so v pogajanjih prišli skoraj do uskladitve koalicijske pogodbe. V SD po njegovih besedah ugotavljajo, da je pogodba v marsikateri točki realizirala pričakovanja stranke.

"Na vseh področjih smo iskali kompromise. Nekje so drugačni, kot bi bili, če bi bili v levosredinski vladi, vendar za vsakim kompromisom Socialni demokrati stojimo," je dejal in poudaril, da osnutek predstavlja pravi temelj, da pride do sredinske vlade. Kot je poudaril, usklajeni program združuje, in ne razdvaja. Tako so po njegovih besedah še vedno odprti za pogovore znotraj skupine šestih strank, to so poleg SD in LMŠ še SMC, NSi, SAB in DeSUS.

"Verjamemo, da ima vsak, ki se pogaja in pride do takšnega osnutka koalicijske pogodbe, dolžnost pred državljani, da vztraja do konca," je dejal Židan in dodal, da je v nasprotnem primeru lahko razumeti, da tudi prvi korak ni bil narejen z zavedanjem, da "je treba trdo delati in tudi nekaj narediti".

Kot je pojasnil, sta se s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem danes že slišala in ocenila, da je zdaj na potezi predsednik SDS Janez Janša.

Kot je pojasnil, sta se s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem danes že slišala in ocenila, da je zdaj na potezi predsednik SDS Janez Janša. Tako bodo po Židanovih besedah počakali, kaj se bo zgodilo v tem prvem krogu iskanja mandatarja. Verjame pa, da bodo po koncu prvega kroga pogovori potekali naprej. Na strani SD pripravljenost je, je zatrdil.

Predsednik NSi Matej Tonin je namreč v pojasnilu ponedeljkove odločitve strankinega izvršilnega odbora o umiku iz pogajanj dejal, da odločitev velja le za prvi krog iskanja mandatarja in da bodo v naslednjih krogih presojali ločeno. Razlog za umik po njegovih besedah pa ni koalicijska pogodba, ki so jo v precejšnji meri uskladili, pač pa dvom v stabilnost in trajnost koalicije šestih strank, pri čemer je omenil tudi še vedno "zelo viden konflikt med starimi koalicijskimi partnerji".

Židan je danes poudaril, da spora ne pozna, in zatrdil, da s predsednikom SMC Mirom Cerarjem dobro sodelujeta. Po Židanovem prepričanju v Sloveniji potrebujemo čvrsto vlado, in sicer hitro, zato ni zagovornik vnovičnih predčasnih volitev.