REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zedinjena Slovenija s kazensko ovadbo nad Marjana Šarca

Zedinjena Slovenija s kazensko ovadbo nad Marjana ŠarcaMarjan Šarec in Andrej Šiško

Anica Bidar, sopredsednica Gibanja Zedinjena Slovenija je zoper predsednika vlade Marjana Šarca in zaradi postopanja z predsednikom stranke Zedinjena Slovenija, Andrejem Šiškom, ki je po odločitvi sodišč še vedno v mariborskem zaporu, podala kazensko ovadbo. V celoti si jo je mogoče prebrati tudi tukaj. 

Ovadba je bila podana zaradi  "suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 2. odstavku 257. člena KZ-1."

Čeprav sodniki niso imeli nobenih novih dokazov, so odločili povsem obratno od preiskovalnega sodnika dr. Žirovnika, ki ni našel znakov očitanega kaznivega dejanja

V obrazložitvi je zapisano, da je bila kazenska ovadba podana zato, ker je Marjan Šarec utemeljeno osumljen, da je dne 4.9.2018 javno izjavil, da gre v primeru Šiško za »spodkopavanje ustavno pravnega reda« in da je treba to dejanje »najostreje sankcionirati«.

Iz kazenskega spisa obdolženega Andreja Šiška pa jasno izhaja, da je policija dne 4.9.2018 in tudi 5.9.2018, v nekateri dokumentih pa še celo 7.9.2018 preiskovala Andreja Šiška v zvezi s členom 307 KZ-1. Šele po Šarčevi javni zahtevi pa sta policija in državno tožilstvo spremenila člen kaznivega dejanja za Andreja Šiška.

Namesto 307. člena sta dodala to, kar je zahteval Marjan Šarec – spodkopavanje ustavno pravnega reda Republike Slovenije – konkretno torej 359. člen v zvezi s 355. členom KZ-1. Ob tem je vodja Državnega tožilstva v Mariboru, Darko Simonič celo javno priznal, da tožilci ne vedo kako ukrepati, saj v zvezi s tem ne obstaja pravna praksa, zato iščejo primere v tujini.

To se je zgodilo potem, ko preiskovalni sodnik dr. Žirovnik obdolženega Andreja Šiška izpustil iz pripora, saj ni našel potrebnih znakov kaznivega dejanja (na podlagi zbranih dokazov). To je bilo 9.9.2018, istega dne pa je premier Marjan Šarec ponovno javno zahteval, da Šiška zaprejo, saj je že drugič izjavil in zahteval: »Andrej Šiško in kompanija s takimi dejanji spodkopavajo ustavni red Republike Slovenije in to je nedopustno./…/Tako da pričakujem, da bodo vse institucije tudi ravnale v tej smeri.« 

Zahteve in pričakovanja najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti v RS po oceni sopredsednice Zedinjene Slovenije "pomenijo nedopustno vmešavanje v sodno vejo oblasti ter protizakoniti pritisk nanjo, kar pa je dejansko v direktnem nasprotju z ustavnim redom RS in pomeni tudi storitev kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic po 2. odstavku 257. člena KZ-1."

Marjan Šarec je s tem, ko je dvakrat jasno postavil zahtevo po sankcioniranju Andreja Šiška, po oceni Anice Bidar nedvomno zlorabil svoj položaj in prestopil meje uradnih pravic.

Po tem, ko je namreč Marjan Šarec še drugič zahteval in javno izrazil pričakovanje, da »vse institucije ravnajo v smeri najostrejšega sankcioniranja«, so dne 11.9.2018 Andreja Šiška ponovno aretirali in priprli. Čeprav sodniki niso imeli nobenih novih dokazov, so odločili povsem obratno od preiskovalnega sodnika dr. Žirovnika, ki ni našel znakov očitanega kaznivega dejanja po členu 359. v zvezi s členom 355. KZ-1, kar je v svoji izjavi z dne 9.9.2018, natančno pojasnil in argumentiral.

Senat, ki je 11.9.2018 ponovno odredil pripor, je torej ravnal v skladu z javnimi zahtevami in pričakovanji predsednika vlade RS Marjana Šarca. Tudi v nadaljevanju postopka je vsaj dvakrat dokazal, da ga ne zanimajo dejstva in okoliščine povezane s tem primerom, marveč si je ob pomanjkanju dokazov le-te dobesedno izmislil. Zato je proti sodnikom tega senata OSM že bila podana kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja po 2. odstavku 288. člena KZ-1.

Andrej Šiško - sodišča

Marjan Šarec je po oceni Anice Bidar zato "utemeljeno sumljiv, da je bil zaradi njegovega pritiska ter zahtev protipravno še drugič aretiran Andrej Šiško, ki se še zmeraj nahaja v priporu (že več kot 4 mesece). Ker je svojo zahtevo, da vse institucije obravnavajo Andreja Šiška kot storilca nasilnega rušenja ustave in to dejanje najostreje sankcionirajo, je tudi jasno podan direktni naklep, ki je  nujen, da je moč govoriti o kaznivem dejanju po členu 257. KZ-1."

Pri tem se v podani ovadbi tudi navaja, da Marjan Šarec sploh ni niti pristojen, niti pooblaščen za opravljanje vloge sodnika

Marjan Šarec je namreč s tem, ko je dvakrat jasno postavil zahtevo po sankcioniranju Andreja Šiška, po oceni sopredsednice stranke Zedinjena Slovenija "nedvomno zlorabil svoj položaj in prestopil meje uradnih pravic, Andreju Šišku pa je s tem povzročil večjo škodo oz. huje prekršil njegove temeljne človekove pravice in svoboščine, zaradi česar se že več kot 4 mesece nahaja v priporu."

Pri tem se v podani ovadbi tudi navaja, da Marjan Šarec sploh ni niti pristojen, niti pooblaščen za opravljanje vloge sodnika, vendar je s tem, ko je Andreja Šiška dobesedno obsodil v naprej, ne da bi sploh podrobneje poznal dejstva tega primera, "prestopil meje pravic in ustno odredil sankcije."

S tem je sum, da je Marjan Šarec storil očitano kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 2. odstavku 257. člena KZ-1 utemeljen. "Od državnega tožilstva pričakujemo, da bo ravnal v skladu s 14. členom Ustave RS – Vsi smo pred zakonom enaki - ter takoj ukrepal zoper osumljenca," piše v ovadbi.

Anica Bidar na koncu podane ovadbe prosi državno tožilstvo, da jo "sproti obvešča o ukrepih in rezultatih kazenskega postopka."

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek