REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zdravniki v drugi teden stavke s 40-urno omejitvijo dela

Zdravniki v drugi teden stavke s 40-urno omejitvijo delaVir: Twitter

Zdravniki danes vstopajo v drugi teden stavke. Čeprav so napovedovali, da bodo danes zaostrili stavko, se to zaenkrat še ni zgodilo in še vedno stavkajo v obliki 40-urnega tedenskega delovnika. A že ta oblika stavke je v mnogih zdravstvenih zavodih povzročila težave, odpadale so že številne zdravstvene storitve, zlasti operacije.

Po ponedeljkovih pogajanjih med vladno stranjo in Fidesom, ki so trajala osem ur, je glavni stavkovni odbor Fidesa sklenil, da vendarle ne bodo zaostrili stavke na obliko, da bi opravljali le zakonsko določene storitve za čas stavke.

Glavne stavkovne zahteve Fidesa so sprejem standardov in normativov ter sprememba plačnega sistema, s katero bi lahko presegli 57. plačni razred. A so v ponedeljek, ko so sredi pogajanj po besedah podpredsednika sindikata Damjana Polha skrenili v slepo ulico, zahtevali izstop zdravništva iz sistema plač v javnem sektorju.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je to zahtevo predstavila premierju Miru Cerarju in ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju, nato pa so z ministrstva za zdravje sporočili, da vlada takšne odločitve ne more sprejeti v dveh urah.

Tako se Fides še ni odločil za zaostritev stavke, pričakujejo pa od vlade, da se bo do četrtkove seje opredelila glede njihove zahteve. Nato bo glavni stavkovni odbor ponovno odločal, kako bodo postopali naprej. Ne izključujejo niti zaostrovanja stavke z začetkom prihodnjega tedna, čeprav je v praksi do zaostritve prišlo že v mnogih zdravstvenih zavodih, kjer zaradi omejitve na 40-utrni delovnik odpadajo nenujne zdravstvene storitve, težave imajo tudi z organiziranjem neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek