REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaveznica ZDA bo Izrael zaradi vojnih zločinov in genocida preganjala pred ICC - a le kaj še čaka Slovenija?

Zaveznica ZDA bo Izrael zaradi vojnih zločinov in genocida preganjala pred ICC - a le kaj še čaka Slovenija?Bombardiranje Gaze: Kolumbija se želi pridružiti tožbi proti izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju pred Mednarodnim kazenskim sodiščem. Vir: Posnetek zaslona, X
Glede na to, kako zelo so se slovenski politični veljaki pozivali na pomen mednarodnega prava bi bilo prav, če bi se tej pobudi pridružila tudi Slovenija.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je napovedal, da bo ta latinskoameriška država, ki sicer velja za zaveznico ZDA, poskušala preganjati izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja zaradi grozodejstev, zagrešenih nad palestinskimi civilisti v Gazi.

Zunanji minister Alvaro Leyva naj bi se včeraj že srečal s tožilci Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), da bi uradno vložili obtožbo proti Netanjahuju zaradi »pokola otrok in civilistov palestinskega ljudstva, ki ga je povzročil«, je povedal Petro.

Petro je na X (prej Twitterju) v četrtek objavil, da bo Kolumbija »prispevala k tožbi Republike Alžirije« zaradi vojnih zločinov, vloženi pred ICC proti Netanjahuju.

V začetku tega tedna je alžirski predsednik Abdelmadjid Tebboune pozval Mednarodno kazensko sodišče, naj »ukrepa«, da bi ustavilo izraelsko kampanjo proti Gazi, ter pozval organizacije za človekove pravice in druge arabske države, naj tožijo Netanjahuja.

Ob tem nekdanji britanski diplomat Alastair Crook opozarja, da si preko 80 odstotkov Izraelcev, ne glede na to ali so levičarji ali desničarji želi to, kar sedaj počne njihov predsednik vlade Benjamin Netanjahu - izbrisati, izkoreniniti vse Palestince iz Gaze.

Tri nevladne organizacije - Al-Haq, Al Mezan in Palestinski center za človekove pravice - so to storile v sredo in pozvale Mednarodno kazensko sodišče, naj začne preiskavo Izraela zaradi »apartheida« in »genocida« zaradi »nenehnih izraelskih zračnih napadov na gosto poseljena civilna območja znotraj območja Gaze.«

Profesor John Mearsheimer opozarja, da je izraelska kampanja bombardiranja Gaze kazenska in kot taka vojni zločin, enako kot prekinitev dobav vode, hrane in zdravil.

Washington tako Kolumbijo kot Izrael uvršča med »glavne ameriške zaveznice, ki niso članice Nata«. Težave med obema pa so se začele prejšnji mesec, ko je izraelski veleposlanik v Bogoti, Gali Dagan, pritisnil na vlado Gustava Petra, naj podpre Netanjahujevo vojno proti Gazi.

V pisanju na omrežju X je Petro 19. oktobra odgovoril, da je »barbarstvo države Izrael proti palestinskemu ljudstvu daleč preseglo barbarstvo Hamasa proti izraelskemu civilnemu prebivalstvu« med napadi 7. oktobra.

Kolumbijski voditelj je nato pozval k neodvisni palestinski državi znotraj meja z Izraelom iz leta 1967.

Bogota je takrat prosila izraelskega veleposlanika Dagana, naj odide iz Kolumbije – a ta tega (še) ni storil! – in odpoklicala svojega veleposlanika iz Tel Aviva.

Za Bolivijo je Izrael teroristična država. Sarah Wilkinson pa je opozorila: »Ko moraš zapustiti bolnišnico s svojima otrokoma v plastičnih vrečah, je človeštvo mrtvo, vrednote so mrtve, Združeni narodi so mrtvi.« Vir: Posnetek zaslona, X

Kolumbija ni prekinila diplomatskih vezi z Izraelom, za razliko od Bolivije, ki je to storila konec oktobra.

Profesor John Mearsheimer opozarja, da je izraelska kampanja bombardiranja Gaze kazenska in ko taka vojni zločin, enako kot prekinitev dobav vode, hrane in zdravil.

V tem vojnem zločinu po njegovi oceni že sodelujejo tudi Združene države Amerike - torej njegova lastna država.

Po napadu Hamasa 7. oktobra, ko so palestinski skrajneži ubili približno 1400 Izraelcev in jih zajeli več kot 200, je Izrael napovedal vojno Gazi in začel bombardirati enklavo.

Po podatkih lokalnih oblasti v Gazi je bilo v izraelskih napadih doslej ubitih več kot 10.000 Palestincev, od tega preko 4100 otrok.

Izrael ne priznava pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča, vendar je sodišče s sedežem v Haagu leta 2021 razsodilo, da se njegova naloga nanaša tako na Zahodni breg kot Gazo, ki ju OZN obravnavajo kot ozemlji pod izraelsko okupacijo od leta 1967.

V pisanju na omrežju X je Petro 19. oktobra odgovoril, da je »barbarstvo države Izrael proti palestinskemu ljudstvu daleč preseglo barbarstvo Hamasa proti izraelskemu civilnemu prebivalstvu« med napadi 7. oktobra.

Ne glede na izraelsko zavračanje pristojnosti sodišča ICC glede zločinov Izraela pa je jasno, da Tel Aviv istočasno obvezuje mednarodno in humanitarno pravo, ki ga s svojim obsežnim bombardiranjem civilnih območij vlada Benjamina Netanjahuja krši pred očmi celotnega sveta.

Glede na to, kako zelo so se slovenski politični veljaki pozivali na pomen mednarodnega prava bi bilo prav, če bi se tej pobudi pridružila tudi Slovenija.

Opozoriti velja, da vodenje varnostne in zunanje politike ni v pristojnosti Evropske unije.

Zato ima Slovenija vso pravico, da se odzove tako, kot misli, da je prav.

Vendar Slovenija vse do danes ni bila sposobna priznati niti obstoja palestinske države, ki jo je Titova Jugoslavija priznala med prvimi.

Doslej je zgolj Levica predlagala vrsto sprememb slovenske zunanje politike glede Izraela in Palestine, ki jih je mogoče le pozdraviti, medtem ko ostali dve vladni stranki (Svoboda premierja Roberta Goloba in SD zunanje ministrice Tanje Fajon) še vedno – molčita.

In s svojim molkom tako stranka Svoboda kot SD podpirata izvajanje genocida.

Pri tem pa borcev Hamasa ne bo manj, pač pa več, kajti vsaka smrt otrok v Palestini bo povzročila, da se bo Hamasu priključilo še več borcev.

To je napovedal tudi Elon Musk.

Med njimi bodo zagotovo tudi sorodniki otroka (zgoraj), katerega truplo je 12 ur viselo med porušenimi zgradbami, ker zaradi bombardiranja niso mogli do njega.

Morda bo med njimi tudi sin, ki se je tako poslavljal od mrtvega očeta (tvit zgoraj).

Ali hčerka, ki je doživela podobno usodo...

Ali otroci, ki so ostali brez oba starša in vseh sorodnikov, ki so jih ubile izraelske bombe.

Kako dolgo še?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek