REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj se dan zmage nad nacizmom in fašizmom praznuje 9. maja, medtem ko v EU praznujejo dan Evrope?

Zakaj se dan zmage nad nacizmom in fašizmom praznuje 9. maja, medtem ko v EU praznujejo dan Evrope?Kmalu prepovedana slika? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pred Evropo je znova dan, ko se bosta praznovala dva pomembna praznika – toda v članicah Evropske unije bodo tudi tokrat praznovali le enega, medtem pa bodo v Rusiji in nekaterih drugih državah nekdanje Sovjetske zveze in sveta praznovali – drugega.

Po zaostrovanju odnosov med zahodnimi vazali ZDA in Rusijo je Dan Evrope popolnoma prekril in izničil Dan zmage.

Ta dva pomembna datuma v zgodovini Evrope bosta tako kot vsako leto zaznamovana z vrsto dogodkov ter poklonom žrtvam fašizma in padlim borcem v drugi svetovni vojni.

Po vsej Evropi bodo 9. maj obeležili kot dan zmage nad fašizmom in dan Evrope v spomin na konec druge svetovne vojne leta 1945 ter začetek nastajanja Evropske unije pet let pozneje.

Dan zmage nad fašizmom je datum podpisa kapitulacije nacistične Nemčije v drugi svetovni vojni.

Praznuje se 9. maja, čeprav se je druga svetovna vojna dokončno končala le nekaj mesecev kasneje z brezpogojno kapitulacijo cesarske Japonske po tragični uporabi atomske bombe v Hirošimi in Nagasakiju.

Sovjetski maršal Georgij Žukov je namreč 9. maja 1945 (po moskovskem času) pred zavezniki ratificiral nemški kapitulacijski sporazum, ki ga je dan prej v imenu tretjega rajha podpisal nemški feldmaršal Wilhelm Keitel.

Nemški predstavniki so v drugi svetovni vojni dvakrat podpisali kapitulacijo.

Od takrat ta dan slovesno praznujejo v številnih državah sveta, in sicer od leta 2000 v Rusiji, Armeniji, Azerbajdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgizistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu in Izraelu.

Največja parada poteka vsako leto 9. maja v Moskvi z velikim pohodom več rodov vojske in preleti letalstva.

Na tej paradi so vsakič prikazani najnovejši dosežki ruske tehnike, pa tudi oprema iz druge svetovne vojne.

Nemški predstavniki so v drugi svetovni vojni dvakrat podpisali kapitulacijo. Prva kapitulacija z zavezniki je bila podpisana v Reimsu 7. maja in je začela veljati 8. maja ob 23.01 po srednjeevropskem času.

Ta datum se v Evropi in večini zahodnih držav pogosto imenuje dan zmage.

Josif Stalin je bil pozneje nezadovoljen s temi dogodki, saj je menil, da mora predajo sprejeti le odposlanec vrhovnega poveljstva Sovjetske zveze in jo podpisati v Berlinu ter vztrajal, da je Reimski protokol le predhodni in da glavna slovesnost mora potekati v Berlinu, kjer je bil takrat maršal Georgij Žukov.

General Žukov
General Žukov. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Pri tem je potrebno vedeti, da je sovjetska vojska nemškemu vojaškemu stroju zadala okoli 80 odstotkov žrtev, Sovjetska zveza pa je za osvoboditev od fašizma dala 27 milijonov žrtev.

Pri tem je potrebno vedeti, da je sovjetska vojska nemškemu vojaškemu stroju zadala okoli 80 odstotkov žrtev, Sovjetska zveza pa je osvoboditev dala 27 milijonov žrtev.

Kar 95 odstotkov žrtev vojne na strani zaveznikov, ki so se v Normandiji izkrcali šele leta 1944 je bilo sovjetskih.

Zato so drugo slovesnost organizirali na nepoškodovanem posestvu zunaj Berlina 8. maja zvečer, ko je bil v Moskvi zaradi časovne razlike že 9. maj.

Feldmaršal Wilhelm Keitel kot načelnik štaba vrhovnega poveljstva Wehrmachta, generalpodpolkovnik Hans-Jürgen Schrumpf kot predstavnik Luftwaffe in admiral Hans Georg von Friedeburg so podpisali nemško kapitulacijo na poveljstvu sovjetske vojske v Berlin-Karlshorstu.

Sovjetski maršal Žukov in britanski maršal Arthur Tedder sta sprejela nemško predajo pred zavezniki.

Prva parada zmage v Moskvi je bila 24. junija 1945. Od takrat vsako leto 9. maja v Moskvi poteka parada zmage.

Največja je bila leta 2015, ko so praznovali 70. obletnico konca druge svetovne vojne. Na njem je Rusija predstavila svoje najnovejše orožje.

V državah Evropske unije pa ima 9. maj poseben pomen kot dan, ki je pomenil prelomnico v odnosih med evropskimi državami in odprl pot oblikovanju skupnosti držav na tej celini.

Institucije EU že tradicionalno odprejo vrata državljanom 9. maja, predstavništva EU po svetu pa organizirajo različne aktivnosti in srečanja.

Robert Schuman. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Dan Evrope, 9. maj, je bil določen kot dan spomina na deklaracijo francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana iz leta 1950, ki velja za prvi uradni korak pri nastanku EU.

V SFRJ je bil Dan zmage praznik, medtem ko v neodvisni Sloveniji to več ni. A ne glede na to se bomo mnogi spomnili – zmage nad nacifašizmom.

Deklaracija je bila predlog nekdanjima sovražnikoma Franciji in Nemčiji, da ustanovita organizacijo za skupno upravljanje svojih premogovniških in jeklarskih industrij, da se vojna v Evropi ne bi nikoli več ponovila.

Predlog je privedel do ustanovitve Evropske skupnosti za premog in jeklo leta 1951, predhodnice Evropske gospodarske skupnosti (EGS) oziroma današnje EU.

Težava pri obeh praznikih pa je, da se prekrivata do te mere, da je v EU, še zlasti po zaostrovanju odnosov med zahodnimi vazali ZDA in Rusijo, Dan Evrope popolnoma prekril in izničil Dan zmage.

Ob tem na Zahodu, predvsem v ZDA, Veliki Britaniji in Franciji Victory day oziroma VE-day obeležujejo že 8. maja, ne pa 9. maja.

Ne gre za nenamerno, pač pa za namerno ravnaje številnih držav.

To lahko vidimo tudi v primeru Slovenije in ostalih postsocialističnih držav.

V SFRJ je bil Dan zmage 9. maja praznik, medtem ko v neodvisni Sloveniji to več ni.

Je pa ta dan ostal Dan zmage kot praznik na primer v Srbiji.

A ne glede na to se bomo te dni mnogi spomnili – zmage nad nacifašizmom.

Dan zmage 9. maja pa še vedno praznuje tudi prestolnica Slovenije - Ljubljana.

Mestni praznik praznuje Ljubljana 9. maja, na mednarodni dan zmage nad fašizmom in nacizmom zato, ker so na ta dan leta 1945 partizanske enote vkorakale v Ljubljano in jo po več kot štirih letih okupacije osvobodile.

Od vstopa v Evropsko unijo pa se 9. maja praznuje tudi Dan Evrope.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek