REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Za pol ure kanonade: Slovenija dala milijon evrov za ukrajinske granate - dovolj za 125 strelov...

Za pol ure kanonade: Slovenija dala milijon evrov za ukrajinske granate - dovolj za 125 strelov...Ruski top med obstreljevanjem položajev ukrajinskih enot Vir: Yandex

Po vsej Evropski uniji se nadaljuje zbiranje granat za ukrajinsko vojsko, ki počasi »napreduje« - a vse bolj proti zahodu.

Na željo velikih držav se zdaj akciji pridružujejo še manjše države EU.

Ena izmed njih je Slovenija.

Slovenija se je namreč pridružila pobudi Češke za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino.

Za ta namen je slovenska vlada zagotovila milijon evrov.

Po poročanju tujih medijev naj bi ukrajinska vojska prvo strelivo, kupljeno v okviru češke pobude, prejela do junija.

Slovenija je za nakup ukrajinskih granat zagotovila milijon evrov. Velikanska pomoč Ukrajini, s katero se slovenski politiki hvalijo pred kamerami, bo dovolj za okoli pol ure ukrajinskega topniškega ognja!

Češka je namreč ugotovila, da je v svetu na razpolago 800.000 artilerijskih granat za Ukrajino, 8. marca pa je sporočila, da je pri zaveznikih zbrala dovolj sredstev za nakup prve serije 300.000 granat.

Vlada se je z namero nadaljnjega zagotavljanja podpore Ukrajine v okviru češke pobude glede na sporočilo ministrstva na družbenem omrežju X seznanila na četrtkovi seji.

Podrobnosti o nabavi streliva na Mors niso razkrili, češ da gre za zaupno gradivo.

Je pa češki svetovalec za nacionalno varnost in svetovalec premierja Tomaš Pojar za tiskovno agencijo Reuters prejšnji teden dejal, da naj bi ukrajinski vojaki prvo strelivo, kupljeno v okviru češke pobude, prejeli najkasneje junija.

Ob tem brezplodnem početju Slovenija ni sama.

Doslej naj bi več kot 15 držav obljubilo, da bodo financirale nakup streliva za Ukrajino.

Češka je nakup streliva za Ukrajino v tretjih državah predlagala februarja kot odgovor na pomanjkanje proizvodnih zmogljivosti za strelivo v EU.

»Češka pobuda je odlična, vendar še zdaleč ne zadostuje,« je po poročanju Reutersa dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

»Če bosta poleg češke pobude letos uresničeni še dve pobudi ... Se bodo ruske enote v Ukrajini na fronti soočile z večjimi težavami,« je dodal.

To je seveda daleč od resnice.

Absurdno je, da država razdaja denar za orožje, nima pa ga za plače številnih zaposlenih v Sloveniji.

Vendar pa odločitev vlade ni naletela na navdušenje večine prebivalstva.

V Sloveniji namreč zaradi premajhnih plač potekajo istočasno stavke zdravnikov, sodnikov, tožilcev, upravnih delavcev, kmetje pa so zadnji protest odpovedali le, ker je vlada izpolnila njihove zahteve.

Absurdno je, da država razdaja denar za orožje, nima pa ga za plače številnih zaposlenih v Sloveniji.

Stavka zdravnikov, zaradi katere se že kršijo številne človekove pravice ljudi poteka že deveti teden.

Komentarji na družbenih omrežjih so bili večinoma prav tako kritični.

»Kaj če bi Zelenski prodal kakšno od svojih milijonskih vil, njegov predsednik vlade svoj električni avtomobil za 600 000 dolarjev, pa bi imel za kakšen tank. Kaj je majhna SLO "zakrivila", da mora finančno podpirat ta nonsens? Državljani pa vsak dan bolj životarijo. Smo reševali grške banke, sedaj rešujemo Ukrajino, jutri najbrž Izrael,« je zapisal prvi.

Slovenija je dala dovolj denarja le za 125 do 350 granat NATO kalibra 155 mm. Dovolj za pol ure ukrajinskega streljanja. Še dobri ognjemeti včasih trajajo dlje...

»Ne v mojem imenu!,« je dodal drugi.

»Slovenija ima, kot nestalna članica VS ZN fantastično priložnost, da predlaga in spodbuja pogajanja za mir! A kaj, ko se naši predstavniki zopet obnašajo kot  ritolizniki! Za hlapce rojeni...« je napisal tretji.

»Podpirate ukrajinske naciste, v Sloveniji pa ni denarja za zdravstvo, socialo, itd.. Oboji ste mentalno moteni,« je dodal četrti.

»Bolje bi bilo, če bi ta milijon evrov namenili za zaposlene na liniji 112. Brezhrbtenične nato čivave ...,« je dodal peti.

In tako naprej…

A tudi med tistimi, ki so podprli odločitev vlade je vladalo razočaranje. Eden med njimi je namreč na hitro preveril cene izdelave granat in ugotovil, da so nekoč, po dokumentih zveze NATO stale 2000, danes pa stanejo že 8000 evrov.

Kar pomeni, da je Slovenija dala dovolj denarja le za 125 do 350 granat NATO kalibra 155 mm.

Ukrajina pa jih dnevno potrebuje od 2000 do 6000. Ruske enote pa jih, za primerjavo, izstrelijo tudi 10.000 na dan.

Povedano drugače: velikanska pomoč Ukrajini, s katero se slovenski politiki hvalijo pred kamerami, bo dovolj za okoli pol ure ukrajinskega topniškega ognja!

Še dobri ognjemeti včasih trajajo dlje...

Rusi se že zagotovo tresejo od strahu v svojih jarkih… 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek