REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada v dveh urah ni mogla pristati na zahtevo Fidesa po izstopu iz enotnega plačnega sistema

Vlada v dveh urah ni mogla pristati na zahtevo Fidesa po izstopu iz enotnega plačnega sistemaVir: Twitter

Zdravniški sindikat Fides veže preklic torkove zaostritve stavke z zahtevo, da zdravniki izstopijo iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, navajajo na ministrstvu za zdravje. Ob tem so sporočili, da vlada takšne odločitve ne more sprejeti v dveh urah.

Med današnjimi pogajanji o stavkovnih zahtevah, ki se nanašajo tudi na vprašanja plač zdravnikov znotraj plačnega sistema javnega sektorja, je Fides postavil ugotovitev, da njihovih zahtev znotraj enotnega plačnega sistema očitno ne bo mogoče realizirati, so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Zato so predstavniki Fidesa postavili zahtevo, da vlada pristane na izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Na zagotovitev vlade, da bo predlagala spremembo zakona, s katero bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja, Fides veže preklic zaostritve stavke, ki je napovedana za torek.

Stavko so pripravljeni zamrzniti za dva meseca, če prejmejo sklep vlade o realizaciji njihovega predloga.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je z zahtevo Fidesa seznanila predsednika vlade Mira Cerarja in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Vlada pa takšne odločitve ne more sprejeti v dveh urah, so zapisali na ministrstvu v sporočilu za javnost.

Tako je pričakovati, da bodo zdravniki v torek zaostrili stavko. O tem, kaj se je odločil glavni stavkovni odbor Fidesa, bodo sporočili ob 20. uri.

Če bodo zdravniki v torek zaostrili stavko, bodo opravljali le še tiste zdravstvene storitve, ki jih nalaga zakon v času stavke. Tako bi obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter bolnike z rakom. Ne bodo pa opravljali nenujnih pregledov ali posegov.

Že sedaj pa zaradi stavke v obliki 40-urnega tedenskega delovnika zdravnikov odpadajo nenujne operacije, prav tako ponekod že morajo zdravniki opravljati tudi več kot 40-urni tedenski delavnik, da izpeljejo neprekinjeno zdravstveno varstvo oz. dežurstva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek