REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vlada sprejela proračun, regres upokojencem dvignjen za 18 milijonov evrov

Vlada sprejela proračun, regres upokojencem dvignjen za 18 milijonov evrov

Vlada z novelo zakona o izvrševanju proračuna upošteva dodatne obveznosti, ki jih je za leto 2019 prevzela država. Gre za tehnični dokument, ki omogoča izvrševanje proračuna, vlado pa čaka še priprava predloga rebalansa proračuna za leto 2019. "Tega bomo obravnavali naslednje leto, a pogovori se bodo začeli že zdaj," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Marjan Šarec.

Ob tem je opozoril, da denarja ni na pretek. "Moje osebno mnenje je, da je dobro, da ljudem omogočimo človeka vredno življenje, a ministrstva se bodo morala potruditi in pripraviti tudi določene strukturne ukrepe,"je dejal Šarec, kot poroča RTV SLO.

Vlada je s tem sprejela predlog zakona o izvrševanju proračuna, ki bo regres upokojencem dvignil za 18 milijonov evrov. Proračun so potrdili soglasno, čeprav so v SAB-u še pred začetkom seje napovedovali nasprotno. Na napoved SAB-a pred sejo vlade, da proračuna ne bo podprl, se je po neuradnih informacijah premier Šarec odzval tako, da jim je dal jasno vedeti, naj bodisi podprejo proračun ali pa razmislijo o svojem položaju v vladi.

Alenka Bratušek

Sredstva za upokojence so bila sporna točka zakonskega besedila vse do začetka današnje seje vlade, natančneje letni dodatek za upokojence. Šarec je povedal, da so potrdili predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja, po katerem se obseg sredstev za izplačilo letnega dodatka za upokojence prihodnje leto zvišuje za 18 milijonov evrov, na 140 milijonov evrov.

Premier Šarec je SAB dal jasno vedeti, naj bodisi podprejo proračun ali pa razmislijo o svojem položaju v vladi.

Vsi člani vlade se morajo zavzemati za vse družbene skupine, je nadaljeval Šarec in s tem spomnil na nesoglasja med DeSUS-om in SAB-om glede sredstev, ki bodo v skladu z novelo zakona o izvrševanju proračuna prihodnje leto namenjena upokojencem. "Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, druge pa ne, je pretirano," je bil kritičen.

Ta predlog so potrdili soglasno, torej so ga potrdili tudi ministri iz vrst SAB-a, kjer so še zjutraj vztrajali, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo, ta pa predvideva izplačilo letnega dodatka v dveh razredih, kar bi zahtevalo okoli 178 milijonov evrov."V vsakem primeru izboljšujemo status upokojencev," je komentiral Šarec.

Zaradi dogovora z občinami o zvišanju povprečnine je vlada v predlogu novele zakona predvidela dodatnih 32,5 milijona evrov. "Dogovor z občinami je pomemben. Dokazali smo, da so vlada in občine partnerji," je dejal Šarec.

Matjaž Han in Milan Brglez

Da bi zaradi prevzetih novih obveznosti uravnotežili prihodke in odhodke, se bo z novelo zakona o izvrševanju proračuna proračunska poraba prihodnje leto zmanjšala za približno 80 milijonov evrov. Vlada namerava prihraniti 16 milijonov evrov s tem, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom tudi v letu 2019 ne bo usklajevali, 60 milijonov evrov pa bi v proračunu prihranili s podaljšanjem omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela javnih uslužbencev.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pred sejo vlade spomnil, da je proračun najpomembnejši dokument. Kaj pomeni za koalicijo, če ga ne sprejme enotno, bo pa po Hanovih navedbah povedal Šarec. "Vem, da ta vlada nima privilegija, da bi katera koli stranka lahko delala po svoje in se igrala predvolilne boje, ampak mora delati v dobro ljudi. Z zakonom o izvrševanju proračuna nikomur nič ne jemljemo, ampak vsem nekaj dodajamo. Imamo pa omejene finančne možnosti," je opozoril.

Han tako obžaluje, da nekateri, ki imajo veliko izkušenj, tako delujejo. "Verjamem, da se bodo glave ohladile in bomo delovali naprej v dobro ljudi," je dodal. Na vprašanje, ali s tem misli na Bratuškovo, je odgovoril z besedami, da ima "Alenko rad in je bila zelo uspešna predsednica vlade", a nekaterih njenih potez v zadnjih dneh ne razume.

 

Delite članek