REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Vlada Republike Slovenije slavi dan Evrope, obenem pa negira njene ideale in vrednote«

»Vlada Republike Slovenije slavi dan Evrope, obenem pa negira njene ideale in vrednote«Janša zaničuje partizane, kjer le more, slavi pa simbole skrajnih desničarjev. Vir: Twitter

Medtem ko Janševa vlada z nobenim dejanjem (na primer državno proslavo, nagovorom premierja ali vsaj tvitom), torej niti z besedo ni niti črhnila karkoli v spomin na »Dan zmage nad fašizmom in nacizmom« v Sloveniji in tudi Evropi, se je prek Twitterja oglasil predsednik NSi Matej Tonin.

Janša tako zaničuje partizane, kjer le more, slavi pa simbole skrajnih desničarjev, saj njihov znak nosi celo na svojem suknjiču.

Matej Tonin, sicer podpredsednik Janševe vlade, je državljanom čestital, toda ne za »Dan zmage nad fašizmom in nacizmom,« ampak le »ob dnevu Evrope«.

Marjan se je med prvimi odzval na Toninovo objavo. Vir: Twitter

Tako se Tonin ni spomnil na 76. obletnico zmage nad tistimi, ki niso bili intimna opcija aktualnega premierja in njegovih ministrov, temveč je izpostavil le dejstvo, da je pred 71 leti nastala ideja evropskega povezovanja.

Odzivi na tvit Mateja Tonina. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Ideja, ki nas je, po Toninovo - združila v različnosti.

Ob klicu na nujo obnovitve mostu dialoga med Zahodom in Vzhodom, se je Toninu v lajni tvitov ob omenjeni čestitki zapisalo tudi, da »glas z Vzhoda kliče po vrnitvi k skupnim evropskim, krščansko-demokratskim koreninam.«

Mar Tonin sanja o novih križarskih vojnah? Vir: Twitter, posnetek zaslona

Kot pričajo odzivi na Toninovo objavo na Twitter računu »ministra za obrambo in predsednika NSi,« se Janševemu podpredsedniku izpostavljanje in poudarjanje krščanskih vrednot v sodobni Evropi - ni ravno posrečilo.

Nekateri so oponesli tesnemu Janševemu sodelavcu iz stranke NSi, da »nismo v križarskih časih, temveč v 21 stoletju, ko je vera osebna stvar.«

Druge pa je Toninovo deskanje na valu krščanskih vrednot spomnilo na 59-letnega Józsefa Szájerja, nekdanjega paradnega konja, celo soustanovitelja na Madžarskem vladajoče stranke Fidesz in nekoč vplivneža v vladi madžarskega avtokrata Viktorja Orbána, sicer tesnega političnega zaveznika Janeza Janše.

Szájer je namreč konec lanskega leta doživel javno sramoto in politični brodolom, ker so ga belgijski policisti ulovili na gejevski orgiji v Bruslju, ko je skozi okno, z ekstazijem v nahrbtniku, poskušal pobegniti prek žleba.

Mnoge je naravnost razjezil Toninov tvit. Vir: Twitter

Skupno zgražanje nad amnezijo oblasti glede bistva današnjega dne je strnil Kosirič: »Dan Evrope temelji na Dnevu zmage! Tega si namenoma spregledal? Ni intimna opcija?«

Medtem se premier Janez Janša, ki se je menda iz portugalskega Porta že odpravil na neko konferenco v Grčiji v zvezi današnjega praznika ni niti spomnil čestitati državljanom.

Ni moč prezreti, da se slovenski premier niti z besedo ni obregnil o zmago proti nacizmu in fašizmu izpred 76 let tako doma kot v Evropi.

Na obisku v hramu učenosti jugoslovanskih komunistov: Janez Janša v Kumrovcu leta 1975 (v sredini zgoraj s svojim takratnim idolom na majici). Tedaj je sodeloval tudi v mladinskih delovnih brigadah. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Kar ne pomeni, da ni poskusil izraziti svojega stališča v zvezi s tem.

Poobjavil je namreč tvit Višegrajske skupine, v kateri je ta spomnila na leto 1945 in razdejanje Varšave.

Janševe simpatije za ubite zločince, pripadnike razvpite bošnjaške 13. SS gorske handžar divizije... Vir: Twitter
Janševe simpatije je pritegnila tudi objava skupine Bleiburg, ki obuja spomin na po vojni pobite ustaše, domobrance, četnike in druge pripadnike kvislinških enot na tleh nekdanje Jugoslavije.

Janševe simpatije je pritegnila tudi objava skupine Bleiburg, ki obuja spomin na po vojni pobite ustaše, domobrance, četnike in druge pripadnike kvislinških enot na tleh nekdanje Jugoslavije.

Tako je na današnji dan poobjavil tudi besede muftija Aziza Hasanovića, da »ne dopustimo, da vrednost žrtve določa storilec zločina.«

Torej je spet na delu zgodovinski revizionizem, kjer Janša sočustvuje s sodelavci okupatorja iz druge svetovne vojne, vse zmagovalce pa poimenuje za zločince, kljub dejstvu, da povojne poboje niso zagrešili vsi borci za svobodo.

In da je bila, za razliko od večine civilistov, ki so jih štiri leta pred tem pobijali pripadniki kvislinških enot, večina pobitih s strani partizanov predvsem ujetih pripadnikov prav kvislinških enot.

Tudi to je seveda zločin, vendar se partizani niso namenoma, z zločinskim načrtom iztrebljanja narodov spravili k pobijanju civilnega prebivalstva, tako kot kvislingi.

Poobjava Janeza Janše na dan zmage nad fašizmom in nacizmom. Vir: Twitter

Prav tako je Janša letošnjega 9. maja poobjavil tudi današnjo objavo lastne vlade, ki je na dan zmage nad fašizmom in nacizmom ocenila za smotrno, da državljane opomni na izgubo zgodovinskega spomina na obdobje totalitarizma.

Skratka, ni kritiziral ne nacističnega in ne fašističnega totalitarizma, ampak samo komunističnega…

Odzivi na Janševo poobjavo o komunističnem totalitarizmu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Komentarji seveda niso izostali.

Nekateri so spomnili na ocene, ki so jih o aktualnem premierju nekoč izrekli njegovi zdaj spet najtesnejši sodelavci, drugi na dejstvo, da so se tudi v Berlinu spomnili s spoštovanjem čestitati in slovesno spomniti na dan, ko je bil premagan nacizem, v Ljubljani pa ne, tretji so slovenski vladi zamerili, da je obtičala v davni preteklosti…

Četrti pa na dejstvo, da premier trpi za pomanjkanjem zgodovinskega spomina.

Mar Janši peša spomin? Vir: Twitter

Tako kot premierju Janši peša zgodovisnki spomin na grozodejstva, ki so jih zakrivili nacisti, fašisti in njihovi sodelavci iz domačih logov na tleh Slovenije, ni dvoma, da po 76 letih vse bolj bledi tudi spomin na dan zmage, 9. maj.

Tiste, ki jim upor proti tujim zavojevalcem ni bil intimna opcija, danes vodi prav sedanji slovenski premier.

Če bi bil res proti delitvam in za enotnost, o kateri tako rad govori, potem namreč vsaj na dan, ki je dan poraza nacizma in fašizma v Evropi, ne bi opletal z žaljvkami na račun komunizma, s katerimi žali tudi vse komuniste in partizane, ki so se borili za svobodo, kakor tudi njihove zanamce in vse svobodnomisleče državljane.

Prav tako je očitno, da premier nikoli ne uspe kritizirati niti fašizma in nacizma povsem samostojno, tako kot to počne, ko kritizira komunizem, pač pa vedno pristavi še komunizem.

S tem pa znova dokazuje, da nima razčiščenih pojmov o tem, da med fašisti, nacisti in komunisti nikoli ni bilo in ne more biti enačaja in da je poskus njihovega enačenja zavržno in nesprejemljivo dejanje.

Delite članek