REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Več tisoč katolikov ob poostrenih varnostnih ukrepih na romanju v Lurdu

Okoli 25.000 katoliških vernikov se je ob današnjem prazniku Marijinega vnebovzetja zbralo v romarskem središču Lurd na jugu Francije. Romanje poteka ob strogih varnostnih ukrepih, ki so jih uvedli po vrsti terorističnih napadov v Evropi.

Lurd je od leta 1858, ko naj bi se na obrobju tega mesta revni deklici prikazala Devica Marija, glavno krščansko romarsko središče. Ob krščanskem prazniku 15. avgusta se sem vsako leto zgrne na tisoče vernikov z vsega sveta.

Tako je tudi letos. "Prišli smo moliti za mir v svetu, v katerem očitno vlada kaos," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od romarjev iz Indonezije.

Letos so v Lurdu močno poostrili varnostne ukrepe. Med drugim so v teh dneh zaprli zračni prostor nad območjem, ceste okoli svetišča so zaprli za promet. Slovesnosti nadzirajo oboroženi vojaki, med osrednjo mašo na prostem je nebo preletaval helikopter.

Romanje k svetišču ob vznožju Pirenejev je sicer prvi večji krščanski dogodek v Franciji po umoru duhovnika v cerkvi v Normandiji, ki sta ga konec junija ubila 19-letna islamista.

V Lurdu so se bali, da bo zaradi nevarnosti terorizma letos manj romarjev, a se te bojazni niso uresničile. "Pomembno je, da pokažemo, da gre življenje naprej," je povedal eden od koordinatorjev romanj Matthieu Guignard. "Ker pač nekaj fanatikov poskuša sejati strah, ne smemo opustiti naše vere, naših prepričanj, našega načina življenja," je dodal.