REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vanja Matijevec: »Janšo so vrgli iz partije, ker je želel preveč komunistično, Jadranka!«

Vanja Matijevec: »Janšo so vrgli iz partije, ker je želel preveč komunistično, Jadranka!«Janez Janša, Igor Bavčar, komunista

Vanja Matijevec se je odzvala na trditve Jadranke Rebernik v zadnji oddaji Utrip na RTV SLO, ki je izzvala precej polemik. Rebernikova je namreč navedla nekaj razlogov, zaradi katerih naj bi predsednika SDS Janeza Janšo »vrgli« iz tedanje Zveze komunistov (ZKS), ki pa ne ustrezajo dejstvom.

Janeza Janšo torej niso izključili iz Zveze komunistov zato, ker naj bi nasprotoval JLA in ker naj bi si »drznil dvomiti v komunistični sistem in njegovo pravičnost in predvsem v ljudskost Jugoslovanske armade«, kot je neresnično zatrdila novinarka RTV SLO Jadranka Rebernik.

»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji,« je zapisal Janez Janša kot razlog za včlanitev v partijo - Zvezo komunistov Slovenije in Zvezo komunistov Jugoslavije.

Janša se je več let tudi marksistično izobraževal, hodil po poteh Avnoja in širil svetlo izročilo NOB

To razkriva tudi partijski vprašalnik, ki ga je Janez Janša sam izpolnil. 

Janez Janša - vprašalnik oob vstopu v ZKJ

Izključitev iz Zveze komunistov si je v resnici prislužil z radikalno levičarsko kritiko sistema splošne ljudske obrambe. Te izključitve niti njegova pritožba ni odpravila. 

Janez Janša s titovko
Janez Janša s titovko in rdečo zvezdo

Po navedbah nekaterih je bilo za izključitev krivo nasprotovanje častnikov JLA, ki jim marksistična utemeljitev koncepta oboroženega ljudstva ni bila všeč.

To, da se je Janša zoper izključitev pritožil, pa pomeni, da si je potem, ko so ga izključili, Janez Janša to izključitev prizadeval celo odpraviti in ostati član »Partije.«

Tega pa seveda ne bi storil nekdo, ki naj bi bil menda izključen, ker naj bi »dvomil v komunistični sistem in njegovo pravičnost«, kot je zavajala in manipulirala Rebernikova.

Ne, ko je bil izključen iz ZKS Janez Janša (še) ni prav nič dvomil v komunistični sistem in njegovo pravičnost. To sicer ni nič posebnega, nič sramotnega in nič nenavadnega.

Je pa zelo nenavadno, da tudi na javni televiziji nekateri novinarji še naprej manipulirajo s splošno znanimi dejstvi.

Zanimivo je tudi, da so to netočno poročanje novinarke nekateri celo zelo hvalili, kot »epsko«, drugi uporabniki družbenih omrežij pa so bili do teh in še nekaterih drugih navedb precej kritični.

Med njimi je bila tudi Alma.

Delite članek