REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Novem mestu tradicionalna potapljaška čistilna akcija

V Novem mestu tradicionalna potapljaška čistilna akcijaPotapljač Vir:YouTube

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto danes pripravlja tradicionalno 25. septembrsko akcijo EKO 2018 - Potapljači za čisto Krko s podvodnim čiščenjem Krkine struge v Novem mestu. Na akciji, ki jo bodo izvedli tudi v primeru dežja, pričakujejo do 70 potapljačev iz vse države. Akcijo pripravljajo pod okriljem Slovenske potapljaške zveze.

Predstavnik omenjenega novomeškega kluba Aleš Blatnik je za STA povedal, da akcijo pripravljajo tudi v okviru projekta novomeške občine Krka živi in da se bodo potapljači poldrugo uro pred potopom začeli zbirati pred klubskimi prostori na novomeški Loki.

Potapljači se bodo v Krki potapljali med gostiščem Loka in kandijskim mostom. Čeprav so tam v preteklih letih že večkrat čistili, pa v tamkajšnji Krkini strugi vedno znova naletijo na nove odpadke, ki so "predvsem posledica vandalizma in objestnosti nekaterih, nekaj odpadkov pa je ostalo še od prej," je pojasnil.

Na akcijo so povabili vsa potapljaška društva in klube iz države, pričakujejo tudi nekaj hrvaških potapljaških kolegov.

Na akcijo so povabili vsa potapljaška društva in klube iz države, pričakujejo tudi nekaj hrvaških potapljaških kolegov.

Novomeški potapljaški klub, ki letos praznuje 45-letnico delovanja, sicer šteje nekaj več kot 60 članov. Njihova glavna pozornost pri potapljanju je usmerjena k varnosti in sožitju z naravo, inštruktor potapljanja ter drugi izkušeni potapljači pa skrbijo za stalno izobraževanje in izpopolnjevanje klubskih članov.

Klub sodeluje pri več projektih, povezanih z reko Krko, ekologijo in s promocijskimi dogodki. V sklopu kluba deluje tudi podvodna reševalna služba.

Novomeški potapljači tudi vrsto let oz. od leta 1993 pripravljajo septembrsko ekološko akcijo čiščenja Krkinega korita, pri kateri sodelujejo njihovi potapljaški prijatelji in kolegi z vseh koncev Slovenije in s Hrvaške. Pred klubskimi prostori na Župančičevem sprehajališču ob Krki oz. na novomeški Loki pa so predlani zgradili nov dostop do reke, ki je bistveno olajšal dostop in izstop iz vode, je še povedal Blatnik.

Novomeški potapljaški klub vsako leto pripravi tudi januarsko ponovoletno odprtje zimske potapljaške sezone. Letos so pripravili 24. tovrstno srečanje.