REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V enem dnevu osvojila najvišjo in najnižjo točko Slovenije

V enem dnevu osvojila najvišjo in najnižjo točko Slovenije

Kot prva Slovenka je 18-letna Mojca Haberman v enem dnevu osvojila najvišjo in najnižjo točko Slovenije. Najprej je zjutraj s Kredarice osvojila 2864 metrov visoki Triglav, po spustu v dolino in vožnji do Obale pa se je popoldne z monoplavutjo potopila še do najnižje točke slovenskega morja, imenovane Podvodni Triglav, 38 metrov pod morsko gladino.

"Mojca je pred nekaj minutami uspešno opravila potop do najnižje točke našega morja in tako zaključila s svojim podvigom 2 vdiha, 2 Triglava v enem dnevu!!!" so nekaj po 16.30 objavili na strani projekta 3glav na Facebooku.

Habermanova, doma iz Občine Vuzenica, se je na Kredarico pod vrhom Triglava povzpela že v soboto, danes navsezgodaj pa se je odpravila proti najvišjemu vrhu Slovenije, Triglavu, ki je z 2864 metri tudi najvišja gora v Julijskih Alpah.

Podvodni Triglav ni bil tako naporen kot tisti v Julijcih, je v izjavi medijem po vrnitvi na obalo povedala Habermanova

V spremstvu trenerja, vodiča in prijateljev se je nato vrnila v dolino in se odpravila proti Piranu. Nedaleč od piranskega rta Madona se je popoldne ob lepem sončnem vremenu z monoplavutju potopila na vdih do najnižje točke slovenskega morja, imenovane Podvodni Triglav, je razvidno iz objav na strani projekta.

"Podvodni Triglav ni bil tako naporen kot tisti v Julijcih," je v izjavi medijem po vrnitvi na obalo povedala Habermanova, katere dosedanji rekord potopa z monoplavutjo je 61 metrov. V prihodnosti si želi med najboljše in da bo, kot je dejala, "konkurentka naši Alenki Artnik".

Podvodni Triglav je od leta 2000 označen z betonsko piramido, na kateri je pritrjena kovinska ploščica z na glavo obrnjenim slovenskim grbom s Triglavom.

Večji del slovenskega morja sicer ne presega globine 25 metrov. Slabi dve tretjini sta plitvejši od 15 metrov, dobra tretjina pa ne dosega globine desetih metrov.