REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Uspehi marionetne vlade na Bledu: Veliko (diplomatskih) babic, a kilavo (zunanjepolitično) dete

Uspehi marionetne vlade na Bledu: Veliko (diplomatskih) babic, a kilavo (zunanjepolitično) deteBlejski strateški forum v senci Orbánistanov. Vir: Twitter

Kakšen je torej izplen Blejskega strateškega foruma?

Odsotnost Ursule von del Leyen, predsednice Evropske komisije, ki se z Janšo ne želi več niti rokovati, je povedala vse.

Dan po koncu te mednarodne konference lahko zapišemo, da je zelo običajen. Izrečenih je bilo veliko besed, ki pa pomenijo le malo.

Padla ni nobena res prelomna odločitev.

Glede Afganistana ni bilo sprejeto nobeno res pomembno stališče, čeprav so se v slovenskem MZZ-ju trudili, da bi bilo tako videti.

Videti pa je bilo - zelo nazorno - da se imata Viktor Orbán in Janez Janša zares rada.

Seveda je lepo, da imajo politiki možnost, da se srečajo v idiličnem kraju in malce pokramljajo.

In točno temu služi Blejski strateški forum (BSF).

In ničemur več.

Ob robu zasedanja pa je bilo jasno, da so številna protislovja ostala nerazrešena.

Seveda je lepo, da imajo politiki možnost, da se srečajo v idiličnem kraju in malce pokramljajo. In točno temu služi Blejski strateški forum. In ničemur več.

Na prvem mestu je vsekakor dejstvo, da so osrednjo vlogo znova igrale vzhodnoevropske države Višegrajske četverice, ki predstavljajo jedro najbolj težavnih držav v EU.

To so tiste, ki želijo »solidarnost« le kadar gre za napajanje iz evropskega proračuna, ne pa tudi takrat, ko je potrebno sprejemati težke odločitve.

To so tiste, ki so dve desetletji (skupaj s Slovenijo ter še posebej s stranko SDS) ploskale intervencionističnim politikam Clintona, Busha, Obame in v manjši meri Trumpa, danes pa jih posledice njihove politike v obliki begunskih valov – ne zanimajo.

Med govorniki ni bilo pomembnih predstavnikov zahodne in severne Evrope.

So pa zato našli svoje mesto predstavniki raznih »think-tankov«, na primer Atlantic Councila, ki je dolga leta neprestano »navijal« za vse zgrešene ameriške in vojne zveze NATO, vzpodbujal »izgradnjo držav« ter se požvižgal na pravico do samoodločbe ali pravico do zaščite teritorialne integritete tujih držav.

V imenu vojne proti terorizmu in humanitarnih intervencij je večina držav in institucij, ki so bile zbrane na BSF-ju podpirala sejanje kaosa in vojn po vsem Bližnjem vzhodu in tudi v Evropi.

V imenu vojne proti terorizmu in humanitarnih intervencij je večina držav in institucij, ki so bile zbrane na BSF-ju podpirala sejanje kaosa in vojn po vsem Bližnjem vzhodu in tudi v Evropi.

Med govorniki je bil seveda tudi nepogrešljiv inženir gradbeništva, Žiga Turk.

Kakor da bi bila izgradnja demokracije in hiš eno in isto.

Kjer pa so analize vzrokov napačne, tam tudi drugačnih posledic v prihodnje ne bo.

Temelji držav in temelji gradbenih objektov namreč niso ena in ista zadeva.

Zavezništva sprožajo protizavezništva.

Širjenje paktov proti drugim velikim silam sproža reakcije.

In tega slovenski zunanjepolitični graditelji miru in napredka z bombami in vojnami enostavno - ne razumejo.

Kako je videti »izgradnja držav« v režiji takšnih »strategov«, ki se spoznajo na vse, le na to ne, kar delajo, pa smo videli v Afganistanu, Siriji in Libiji – katastrofa do katastrofe.

In ti isti govorniki so na Bledu razpravljali o - stabilnosti! Tragikomedija.

Še bolj odbito so zveneli pozivi šefa slovenske diplomacije Anžeta Logarja, da EU nujno potrebuje »Strateški kompas«.

Slovenska vojska v Afganistanu
Slovenska vojska v Afganistanu. Vir: Twitter

V zunanji politiki se politikom, ki zavozijo velike projekte zdi očitno smiselno, da v takih trenutkih govorijo o strategiji in usmeritvah – toda da je njihova politika strateško napačna je bilo jasno že tedaj, ko so oslabili, namesto da bi okrepili Zahodnoevropsko Unijo in jo leta 2011 ukinili.

Da je njihova politika strateško napačna je bilo jasno že tedaj, ko so oslabili, namesto da bi okrepili Zahodnoevropsko Unijo in jo leta 2011 ukinili.

Slovenija je bila od leta 1994 partnerka te organizacije.

In zakaj so jo ukinili?

Zaradi zveze NATO.

Iste, ki je EU zapeljala v vojne in pustila na cedilu v Afganistanu.

Kakšnih trideset let so nas prepričevali, da bomo raje okrepili »evropski steber zveze NATO« in da bo to dovolj.

Potem pa smo te dni videli, kako iz Afganistana brez logistike ZDA evropske države ne zmorejo odpeljati niti svojih prevajalcev in sodelavcev v Afganistanu.

Politiki, ki so to dopustili, sedaj sanjajo novem »Strateškem kompasu.«

Seveda, evropsko obrambo bo potrebno okrepiti. Ob tem pa spoznati, da je EU zadnjih 30 let stavila na napačnega obrambnega konja.

Nam pa je jasno, da so že davno izgubili kompas, ne samo strategije.

Seveda, evropsko obrambo bo potrebno okrepiti. Ob tem pa spoznati, da je EU zadnjih 30 let stavila na napačnega obrambnega konja.

Ampak niti do tega sklepa (še) ni prišla večina sodelujočih na Bledu.

Blejski forum je obenem tudi pokazal, da Slovenija celo v »svoji regiji« svojo vlogo igra tako, da je v Bosni deležna nasprotovanja vseh.

Poziv državnikom - Blejski strateški forum
Poziv državnikom - Blejski strateški forum. Vir: Twitter

Milorad Dodik v Ljubljano ni prišel, ker je bil povabljen Christian Schmidt in to kot visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH.

Ker pa VS OZN ni potrdil predloga, da se Schmidtu omogoči enoletni mandat, v resnici ta diplomat ni nikoli nastopil svoje funkcije v BiH in Republika Srbska ga – ne priznava.

Slovenija ga je povabila v njegovi namišljeni vlogi in zato dosegla neprihod Milorada Dodika, člana predsedstva BiH iz Republike Srbske.

Obenem pa v iskanju »kompromisa« ne Christiana Schmidta in ne dveh članov bosanskega predsedstva – Želja Komšića in Šefika Džaferovića – Janševa vlada ni uradno pozdravila in se je s tem zamerila Bošnjakom, še bolj pa Nemčiji.

Pri tem je bila na srečanju prisotna - ena sama ženska, kar je bila za tuje opazovalce, ki sicer vedo, da bi bila Janševa in Orbánova Evropa nacionalistična in populistična - zelo depresivna slika.

Damijan Tepin je medtem neresnično zatrdil, da je glede migrantskega vala iz Afganistana stališče Janeza Janše »od torka dalje enotno stališče vseh 27 držav EU.«

Takoj mu je odgovoril Peter Jerman in opozoril, da je Svet EU sprejel kompromis med vsemi državami, da David Sassoli deluje kot predstavnik Evropskega parlamenta torej EU v celoti in da se je tudi Sassoli strinjal, da je potrebno zunanje meje EU okrepiti, vendar je opozoril, »da ne moremo pustiti mejne države na cedilu.«

Skratka, tudi to je zelo daleč od trdega stališča Janeza Janše, da EU beguncev ne bo sprejemala.

Seveda, evropsko obrambo bo potrebno okrepiti. Ob tem pa spoznati, da je EU zadnjih 30 let stavila na napačnega obrambnega konja. Ampak niti do tega sklepa (še) ni prišla večina sodelujočih na Bledu.

Kar pa se tiče kronskega argumenta Janševe vlade, češ da je bil tokratni BSF uspešen, ker je bilo na njem največ gostov in diplomatov doslej, je to enako, kot da bi rekli, da je nek avto izjemno učinkovit, ker porabi veliko bencina.

Učinkovitost se meri v čim manjši porabi in čim večjem rezultatu.

Enako je v diplomaciji – ni važno, koliko je prisotnih diplomatov, pomembna je njihova teža in teža dogovorov.

Slovenska diplomacija pa je tu v peresnolahki kategoriji.

V Sloveniji je bilo v zadnjem času samo eno res zgodovinsko srečanje: srečanje Bush – Putin leta 2002, ko je bila Slovenija pred vstopom v EU in še ni bila članica zveze NATO.

Takrat je bila Slovenija še nevtralen prostor za srečanje velikih sil in za dogovor, ki je nato vsaj do leta 2008 utrdil mir v Evropi.

V tem času se je EU najbolj razširila.

Tako vidi dva Orbanistana Tomo Lavrič Vir:Mladina
Tako vidi dva Orbánistana Tomo Lavrič. Vir: Twitter

Od tedaj Slovenija nikoli več ni odigrala podobne vloge, ker je postala zgolj eden od (manjših) priveskov zveze NATO.

Tudi v EU Slovenija ne igra nevtralne vloge – tukaj je postala privesek Orbánove Madžarske, zato se je na Bledu zbrala večinoma družba, evropska manjšina, ki podpira Orbána in ostale države, ki rušijo temelje EU.

Tudi v EU Slovenija ne igra nevtralne vloge – tukaj je postala celo privesek Orbánove Madžarske, zato se je na Bledu zbrala večinoma družba, evropska manjšina, ki podpira Orbána in ostale države, ki rušijo temelje EU.

Odsotnost Ursule von del Leyen, predsednice Evropske komisije, ki se z Janšo ne želi več niti rokovati, je povedala vse.

Kakšen je torej izplen Blejskega strateškega foruma?

Slab v objektivnem smislu in epohalen, če to ocenjujemo iz zornega kota slovenske diplomacije in marionetne vlade v Ljubljani.

Najbolj smešni pa so bili zaključki zunanjih ministrov EU, ki so talibanom postavili vrsto pogojev, ki jih morajo izpolniti, če želijo imeti odnose z EU.

Pogoje namreč običajno postavljajo zmagovalci, ne pa poraženci.

Talibani so medtem sporočili, da bo glavno vlogo v obnovi države igrala Kitajska, ki takšnih pogojev praviloma ne bo postavljala.

Če povlečemo črto, je bilo vse skupaj veliko pompa, veliko zapravljanja za nič.

Kar ni nenavadno, kajti kjer je veliko (diplomatskih in nizkokategornih) babic, tam imamo običajno opraviti s kilavim (zunanjepolitičnim) detetom.

Delite članek