REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Umrl je slikar Jure Cekuta, ki je zbolel "v dolgoletnem boju s slovenskim pravnim sistemom"

Umrl je slikar Jure Cekuta, ki je zbolel Slikar Jure Cekuta, foto: Katja Roš

V 68. letu starosti se je v soboto poslovil slikar Jure Cekuta. Od mladih let se je likovno izobraževal, med drugim tudi na havajski univerzi. V Sloveniji je bil tudi obsojen v zadevi Patria, kjer so se kazni uspešno izognili tudi mnogi pomembnejši obtoženi. 

Jure Cekuta se je rodil 6. junija 1952 v Celju, kjer je končal srednjo tehnično šolo in nadaljeval študij na Višji ekonomsko-komercialni šoli v Mariboru.

Slikal in razstavljal je tudi v številnih drugih mestih ZDA in Evrope.

Leta 2002 je kandidiral za predsednika republike.

Leta 2007 je magistriral in v letu 2015 končal doktorski študij umetnosti na Fakulteti uporabnih umetnosti v Beogradu.

Cekuta je zbolel v dolgoletnem boju s slovenskim pravnim sistemom, v veliki želji, da bi dokazal svojo nedolžnost.

Od leta 1976 je imel več kot 200 samostojnih razstav v Evropi, ZDA in Aziji.

Vpleten je bil v afero Patria 2

Cekuta je bil v primeru Patria 2 pravnomočno obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora zaradi napeljevanja k predaji zaupnih dokumentov.

Uprava zapora na Dobu mu je julija na njegovo prošnjo zaradi slabega zdravja začasno prekinila prestajanje zaporne kazni.

Novico o smrti je sporočil njegov sin Jure Cekuta.

Kot je zapisal sin, je njegov oče "zbolel v dolgoletnem boju s slovenskim pravnim sistemom, v veliki želji, da bi dokazal svojo nedolžnost. Bitko s hudo boleznijo je izgubil v krogu svoje družine in tistih, ki so ga imeli radi".