REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump in Xi za srečanje v kratkem

Trump in Xi za srečanje v kratkem

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Xi Jinping sta se danes po telefonu dogovorila, da se bosta v kratkem srečala na pogovoru o prihodnjih odnosih med velesilama, poroča kitajska državna televizija CCTV.

Xi je po navedbah televizije Trumpu v telefonskem pogovoru dejal, da morata največji svetovni gospodarstvi sodelovati in da lahko sodelujeta na številnih področjih.

Sogovornika sta napovedala, da bosta ostala v tesnih stikih, zgradila dobre delovne odnose in da se bosta v kratkem sešla. Na srečanju bosta po napovedih izmenjala stališča o zadevah, ki so v interesu obeh držav, ter o dvostranskih odnosih, poročanje CCTV povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Trump pa je po navedbah CCTV dejal, da je Kitajska velika in pomembna država, s katero je pripravljen sodelovati. Izrazil je tudi prepričanje, da bi sodelovanje prineslo koristi obema velesilama.

Trump je bil v volilni kampanji pogosto zelo oster do Kitajske. Azijsko velesilo je označil za sovražnico ZDA in jo obtožil, da umetno znižuje vrednost svoje valute in na ta način krepi svoj izvoz ter Američanom odžira delovna mesta. Kritičen je bil do sedanje oblike trgovanja s Kitajsko in je grozil z uvedbo 45-odstotnih carin na kitajske izdelke.

Peking upa, da bo Trump po izvolitvi umiril retoriko in bo njegova politika do Kitajske zmernejša od napovedi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek