REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump ne bo nadaljeval pregona Clintonove

Trump ne bo nadaljeval pregona ClintonoveOn odhaja, ona prihaja: Donald Trump in Hillary Clinton. Vir: Twitter

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump ne bo nadaljeval pregona Hillary Clinton zaradi domnevno sporne uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta in delovanja Clintonove dobrodelne fundacije, je danes sporočila njegova tiskovna predstavnica. Trump je to napovedoval med predsedniško kampanjo.

Potem ko je ameriška televizija MSNBC prva poročala, da Trump ne bo zahteval nadaljnje preiskave, je danes to za MSNBC potrdila Trumpova tiskovna predstavnica Kellyanne Conway, ki je vodila njegovo volilno kampanjo, poroča britanski BBC.

Ob tem je ocenila, da s tem, ko "novoizvoljeni predsednik še pred svojo inavguracijo pove, da ne misli nadaljevati s pregonom, pošlje močno sporočilo", da želi poenotiti državo, želi pa tudi pomagati demokratski predsedniški kandidatki, da se postavi na noge po porazu.

"Še vedno menim, da se mora Hillary Clinton soočiti z dejstvom, da je večina Američanov nima za iskreno ali zaupanja vredno. Če ji Donald Trump lahko pomaga, da se postavi na noge po porazu, pa je morda to dobro," je dodala.

Med kampanjo je Trump Hillary Clinton očital, da je lažnivka in da bi jo moralo biti sram, ker je izbrisala 30.000 kosov elektronske pošte, potem ko je dobila poziv od kongresnih republikancev, naj jih preda. Število spornih kosov pošte je vmes naraslo na 39.000.

A v preiskavi je FBI ugotovil, da ni razlogov za obtožnico. Trump je nato napovedal, da bo po zmagi imenoval posebnega tožilca, ki bo preiskal primer. Obljubljal je tudi, da jo bo spravil za zapahe.

Osuplost in vsesplošno obsojanje pa je sprožil, ko je med kampanjo dejal, da bi morala biti Clintonova v zaporu, čeprav ni bila ničesar obtožena niti obsojena.

Njena uporaba zasebnega strežnika elektronske pošte in preiskava FBI je bila sicer osrednja tematika Trumpove kampanje. A po izvolitvi se je vprašanju o tem izogibal. V nekem pogovoru po izvolitvi je dejal, da bo razmislil, a da ima kot bodoči predsednik druge prioritete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek