REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump imenoval prve člane nove administracije

Trump imenoval prve člane nove administracijeGage Skidmore, Wikimedia Commons/CC-BY-2.0

Bodoči ameriški predsednik Donald Trump je imenoval prve člane nove administracije. Senator Jeff Session iz Alabame bo novi pravosodni minister, kongresnik Mike Pompeo iz Kansasa, ki nasprotuje dogovoru o iranskem jedrskem programu, pa bo direktor ameriške tajne obveščevalne agencije CIA, je danes v Washingtonu potrdila Trumpova trazicijska ekipa.

Položaj svetovalca za nacionalno varnost pa je ponudil upokojenemu generalu, 58-letnemu nekdanjemu šefu obrambne obveščevalne agencije (DIA) Miku Flynnu. Vsi trije so že sprejeli nova imenovanja, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdili v Trumpovi tranzicijski ekipi.

"Navdušeno sem sprejel Trumpovo vizijo za eno Ameriko in njegovo predanost enakopravnosti vseh pred zakonom. Veselim se izpolnjevanja svojih dolžnosti z neomajno predanosti pravici in nepristranskosti," je povedal Session, ko je potrdil, da je sprejel položaj.

Trump je pohvalil Flynna kot "enega od najboljših ameriških strokovnjakov na področju vojaštva in obveščanja, ki bo nepogrešljiv meni in moji administraciji."

Session in Pompeo bosta morala dobiti potrditev imenovanja še v senatu, Flynn pa tega ne potrebuje.

Mediji so sicer poročali še o drugih možnih članih nove administracije. Nekdanji predsedniški kandidat republikancev Mitt Romney naj bi bil v igri za položaj ameriškega državnega sekretarja, ki pa se ponuja tudi drugim. Med njimi nekdanjemu županu New Yorka Rudyju Giulianiju, senatorju Bobu Corkerju in guvernerki Južne Karoline Nikki Haley. Kandidata za finančnega ministra ZDA sta kongresnik Jeb Hensarling in investitor Steve Mnuchin.

Bela hiša je v četrtek potrdila, da so osebe iz Trumpove tranzicijske ekipe podpisale potrebne papirje in lahko z njimi delijo potrebne informacije. Tudi iz State Departmenta in Pentagona so potrdili, da so se jim oglasili iz Trumpove ekipe.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek