REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tri desetletja od majniške deklaracije

Tri desetletja od majniške deklaracijeTone Pavček

Pred 30. leti, 8. maja 1989, je bila na Kongresnem trgu v Ljubljani množična javna manifestacija, na kateri je pisatelj Tone Pavček prebral Majniško deklaracijo s katero je bila zahtevana suverena in demokratična Slovenija.

Majniška deklaracija je bila politična izjava, ki so jo oblikovale prve slovenske opozicijske politične stranke leta 1989 in z njo zahtevale suvereno državo slovenskega naroda.

Majniška deklaracija

Na množičnem protestnem zborovanju zaradi pregona oziroma aretacij Janeza Janše, Davida Tasiča, Francija Zavrla in Ivana Borštnerja na Kongresnem trgu v Ljubljani. 8. maja 1989 jo je prebral Tone Pavček.

Zborovanje je bilo poimenovano odprta seja predsedstva RK ZSMŠ, ker so ga oblasti prepovedale.

Zborovanje je bilo poimenovano odprta seja predsedstva RK ZSMŠ, ker so ga oblasti prepovedale. Deklaracija je bila objavljena v dnevnem časopisju.

Dokument je nastal v pisarni Dimitrija Rupla aprila 1989 na tedanji Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FDV).

Zahteve po samostojnosti in večstrankarski demokraciji so bile pred tem že velikokrat zapisane tudi v Novi reviji, Tribuni, Katedri in Mladini ter na Radiu Študent.  

Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovenska kmečka zveza, Slovensko krščansko socialno gibanje, Socialdemokratska zveza Slovenije, Univerzitetna konferenca ZSMS-ja in Društvo slovenskih skladateljev so z Majniško deklaracijo zahtevali suvereno državo slovenskega naroda, v kateri bi samostojno odločali o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope.

Delite članek