REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tožba proti nemškemu kanclerju: Odvetniki trdijo - Scholz je sokriv za genocid v Gazi

Tožba proti nemškemu kanclerju: Odvetniki trdijo - Scholz je sokriv za genocid v GaziVidimo, da se genocid prenaša v živo po vsem svetu, kljub temu pa izraelsko vlado še vedno podpirajo druge države in od njih še vedno prejema orožje, pravi odvetnik Aleksander Gorski. Vir: Posnetek zaslona, X

Skupina nemških odvetnikov je napovedala, da bo pri nemškem zveznem tožilstvu v Berlinu vložila kazensko ovadbo proti visokim nemškim politikom, vključno s kanclerjem Olafom Scholzom, ki jih obtožuje »pomoči in podpiranja genocida, ki ga je Izrael zagrešil (nad Palestinci) na območju Gaze«.

Poleg Scholza odvetniki tožijo še ministrico za zunanje zadeve Annaleno Baerbock, gospodarskega ministra Roberta Habecka, finančnega ministra Christiana Lindnerja in druge.

Odvetniki se bodo v ovadbi lotili tudi nemškega izvoza orožja v Izrael, ki se je v letu 2023 v primerjavi z letom prej močno povečal.

Odvetniki zastopajo družini dveh Palestincev, ki imajo korenine na območju Gaze, vključno z družino palestinsko-nemške znanstvenice za migracije Nore Ragab, poroča Al Jazeera.

»Mi, Palestinci v diaspori, ne bomo stali ob strani in gledali genocid nad našimi družinami in našim ljudstvom. Uporabili bomo vsa sredstva, ki so nam na voljo. Nemško vlado imamo za odgovorno za sokrivdo pri genocidu v Gazi,« je Nora Ragab dejala v izjavi.

Tožbo so med drugim podprli Evropski center za pravno podporo, Palestinski inštitut za javno diplomacijo in britanska organizacija Pravo za Palestino.

»Nemčija je ena od držav, ki je izkazala najmočnejšo politično in materialno podporo Izraelu pri napadu na območje Gaze in Palestince,« je zapisano v skupni izjavi teh ustanov.

Eden od odvetnikov, ki je podprl tožbo, Aleksander Gorski, je dejal, da bo »s pravnega vidika in glede na politično pokrajino v Nemčiji ta zadeva težka«.

»Vendar verjamemo, da moramo kot ljudje, ki delamo v pravosodnem sektorju, poskusiti nekaj narediti.

Vidimo, da se genocid v živo prenaša po vsem svetu in kljub temu izraelsko vlado še vedno podpirajo druge države in še vedno prejema orožje od njih,« je Gorski povedal za Al Jazeero.

Po napadu Hamasa 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih 1139 ljudi na jugu Izraela, se je vlada desničarskih judovskih skrajnežev pod taktirko premierja Benjamina Netanjahuja maščevala z napadom v Gazi, v katerem je do danes umrlo več kot 29.000 Palestincev, večinoma žensk in otrok.

Meddržavno sodišče (ICJ) v Haagu je konec januarja odločilo, da mora Izrael sprejeti vse možne ukrepe za preprečitev genocida v Gazi, vključno s preprečevanjem ubijanja pripadnika palestinskega ljudstva in poškodovanja Palestincev.

Nemški pravniki pravijo, da so po tej odločitvi ICJ morale Nemčija in vse druge države poskušati preprečiti Izraelu tovrstna dejanja.

Kot so dodali, pa so številni nemški uradniki od oktobra naprej s svojimi izjavami le »podžigali genocid«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek