REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Temperature v maju nad dolgoletnim povprečjem; še kdo dvomi o globalnem segrevanju?!

Temperature v maju nad dolgoletnim povprečjem; še kdo dvomi o globalnem segrevanju?!Sonce; carlos gonzalez/Wikimedia Commons, CC-BY-SA-4.0 International

Potem ko sta bila v Sloveniji toplejša od dolgoletnega povprečja še posebej letošnji marec in nekoliko tudi april, so bile povprečne temperature tudi v maju nad dolgoletnim povprečjem. Medtem je bila količina padavin v maju večinoma pod povprečjem. Vroče vreme se nadaljuje tudi v prvih dneh meteorološkega poletja, ki se začenja danes.

Kot je STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Andrej Velkavrh, je bila v Ljubljani maja povprečna temperatura za eno stopinjo višja od dolgoletnega povprečja, medtem ko je bila količina padavin nekoliko podpovprečna.

Tudi drugod po Sloveniji so glede na dostopne podatke večinoma padavine bile pod povprečjem, količino nekoliko nad povprečjem so namerili v Murski Soboti. Glede na nevihtni značaj vremena v tem času so bile sicer padavine po Sloveniji krajevno neenakomerno razporejene.

Glede temperatur po drugih krajih Slovenije pa je bilo po besedah Velkavrha v maju večinoma od pol stopinje pa tudi za dobro stopinjo nad povprečjem, kar ni tako malo.

Vroč bo tudi začetek meteorološkega poletja. Do nedelje bo vroče s temperaturami do 30 stopinj Celzija, nato pa se v začetku prihodnjega tedna obeta nekaj ohladitve s padavinami, od sredine prihodnjega tedna naprej pa za zdaj kaže na postopno otoplitev.