REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tehnologijo 5G bodo testirali tudi v ljubljanskem BTC

Tehnologijo 5G bodo testirali tudi v ljubljanskem BTC

Družba BTC je danes od Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) pridobila frekvence za testiranje pete generacije mobilne telefonije (5G) in izvajanje razvojno-raziskovalnih projektov. Med drugim jih bodo uporabili za testiranje samovozečih vozil, pa tudi za testiranje projektov s področja pametnih mest in blockchain tehnologij.

Akos je k prijavi projektov za testiranje in prihodnjo rabo tehnologije 5G pozval lani v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo in na pobudo Evropske komisije. Na pobudo se je odzvala tudi družba BTC, ki s hčerinskim podjetjem AV Living Lab razvija ekosistem za testiranje povezanih in avtonomnih vozil na območju BTC Cityja Ljubljana.

Podelitve frekvenc se je udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki opravlja tekoče posle. "Slovenija je po uvajanju mobilne tehnologije pete generacije v samem evropskem vrhu. Zavedamo se namreč, da s sodobno informacijsko infrastrukturo pritegnemo najbolj inovativna podjetja, zato smo med prvimi omogočili podelitev frekvenc za testiranje omrežij 5G," je dejal.

Testne frekvence bodo omogočile demonstracijske in pilotske projekte z uporabo tehnologije 5G s poudarkom na testiranju samovozečih vozil ter na komunikaciji med vozili, s cestno infrastrukturo ter pešci in kolesarji.

Kot so sporočili iz BTC, bodo testne frekvence omogočile demonstracijske in pilotske projekte z uporabo tehnologije 5G s poudarkom na testiranju samovozečih vozil ter na komunikaciji med vozili, s cestno infrastrukturo ter pešci in kolesarji. Testiranje bo omogočeno tudi projektom s področja pametnih mest, pametnih energetskih omrežij, blockchain tehnologij in drugih.

Frekvenčni pas 700 MHz je podeljen za obdobje do januarja 2019 in bo omogočil komunikacijo med napravami in internet stvari, v pametnih javnih in zasebnih omrežjih, zlasti energetskih. Za te naprave je značilno, da pošiljajo manjše količine podatkov naenkrat, vendar kumulativno ustvarjajo velike količine prometa.

Frekvenčni pas 3,4 do 3,8 GHz je podeljen za obdobje do maja 2021 in se bo primarno uporabljal za mobilno celično tehnologijo in rešitve. Omogočal bo hitrosti vse do 10 Gbit na sekundo in nizke odzivne čase. Samovozeča vozila bodo tako instantno pridobivala informacije o dogajanju na cesti, delovala kot vedno povezan računalnik na kolesih, uporabniki pa bodo lahko gledali video vsebine na zahtevo v najvišji kakovosti.

Slovenija dejansko postaja zelena referenčna država v digitalni EU, saj ima odlično digitalno infrastrukturo ter pogoje za postavitev testnih pilotnih objektov ter omogočeno testiranje novih uporabniških primerov s področja 5G tehnologij, še pravijo v BTC. To se odraža tudi v tem, da nas je Evropska komisija v letu 2017 označila za najhitreje rastočo digitalno družbo v EU.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek