REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tajvan ali Tajpej? Slovenija po poti Litve, ki se je hudo opekla in se poskuša rešiti s preimenovanjem »veleposlaništva«

Tajvan ali Tajpej? Slovenija po poti Litve, ki se je hudo opekla in se poskuša rešiti s preimenovanjem »veleposlaništva«Se Janša že kesa zaradi izjav o Tajvanu? Vir: Twitter

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je pred nekaj dnevi zakuhal resen spor med Slovenijo in Kitajsko, članico Varnostnega sveta OZN in po mnogih parametrih že gospodarsko najmočnejšo državo sveta.

Ostro je namreč kritiziral Peking zaradi odziva na napoved Litve o odprtju diplomatskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v Litvi.

Poudaril je, da ima veliko članic EU »takšna ali drugačna predstavništva v Tajvanu«, pri čemer je po Janševih besedah »nekaj manj pomembnih razlik v poimenovanju.«

Kitajska je po premierjevem mnenju v primeru Litve šla krepko dlje od običajnega protestiranja.

Strašljivo je le premierjevo nerazumevanje zunanje politike. Njegova poteza ni samo škodljiva, je tudi iracionalna, skregana s temelji slovenske zunanje in varnostne politike, v nasprotju z mednarodnimi zavezami Slovenije in ne temelji na razumnih razlogih.

»Poskus izolacije majhne države, ki se je pred 30 leti prav tako borila za svojo neodvisnost, je strašljiv,« je pripomnil Janša.

Toda vse kaže, da je naravnost strašljivo le premierjevo obupno nerazumevanje zunanje politike.

Še več, Janševa poteza ni samo škodljiva, je tudi iracionalna, skregana s temelji slovenske zunanje in varnostne politike, v nasprotju z mednarodnimi zavezami Slovenije in ne temelji na razumnih razlogih.

Predstavlja tudi zunajepolitično intervencijo in vmešavanje v notranje zadeve druge, prijateljske države, kar vse skupaj neposredno ogoroža ozemeljsko celovitost Kitajske.

Zato je Janševa poteza nerazumna, nezakonita in škodljiva.

Tajvansko predstavništvo v Avstriji se je razveselilo odpiranja predstavništva Slovenije, balkanske države. In, mimogrede - Tajvan takšne poteze drugim državam rad tudi plačuje. Vprašanje je: ali je predsednik slovenske vlade sporno potezo res naredil zastonj? Vir: Twitter

Tistih »nekaj manj pomembnih razlik pri poimenovanju« dejanskega (de facto) veleposlaništva Tajvana v Litvi je postalo tako pomembnih, da Vilna že išče rešitev v - preimenovanju.

Sam Janez Janša je med intervjujem za indijsko televizijo Tajvan večkrat imenoval kot »državo«, se zavzel celo za eksterno samoodločbo otoškega ljudstva oziroma odcepitev, ki Tajvanu ne pripada, in Tajvan povrhu imenoval celo za naslednika zakonite Kitajske – karkoli že to pomeni…

Tistih »nekaj manj pomembnih razlik pri poimenovanju« pa je sedaj postalo tako pomembnih, da uradna Vilna, ki je prva naredila korak, zaradi katerega ceno plačuje tudi slovensko gospodarstvo, že razmišlja o delni spremembi svoje kratkovidne odločitve.

Litva namreč, kot poroča Reuters, razmišlja o spremembi imena zastopstva Tajvana, da bi pogasila svoj spor s Kitajsko.

Litovski uradniki, ki želijo odpraviti spor s Kitajsko, namreč razpravljajo o tem, ali naj od svojih tajvanskih kolegov zahtevajo spremembo kitajskega prevoda imena tajvanskega de facto veleposlaništva v Vilni, sta za Reuters povedala dva vira.

Kitajska, ZDA in Tajvan - Global Times
Kitajska, ZDA in Tajvan - tako te odnose vidi kitajski časnik Global Times. Zakaj je tudi Slovenija stopila na to pot - ostaja povsem nejasno. Vir: Twitter

Litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis je namreč prejšnji teden predsedniku Gitanasu Nausedi predlagal spremembo kitajske različice imena zastopanja, da bi se nanašala na »Tajvance« in ne na Tajvan, kot eno od poti za zmanjšanje napetosti s Kitajsko, so povedali viri.

Sprememba, ki bi ime uskladila s tistimi, ki se uporabljajo v litovščini in angleščini, bi potrebovala soglasje Tajpeja.

V uradu litovskega predsednika so zavrnili komentar. Litovsko ministrstvo za zunanje zadeve na prošnjo za komentar ni odgovorilo.

Da je Litva naredila resno napako, ki jo zahvaljujoč soliranju Janeza Janše sedaj želi ponoviti tudi Slovenija kaže dejstvo, da se tudi de facto predstavništvo Tajvana v ZDA imenuje Taipei Economic and Cultural Representative Office in the United States ter domuje na 4201 Wisconsin Avenue v Washingtonu.

Vendar pa nič ne kaže, da bi se Kitajska tudi v Litvi (ali na Slovenskem) lahko zadovoljila s takšnim kompromisom.

Litva in Slovenija namreč nista Združene države Amerike, zato je kaznovanje majhnih držav za Kitajsko še toliko lažje.

To pa je realnost politike, ki se je Janez Janša očitno ne zaveda, ko se ob sporu s Kitajsko zanaša na nezanesljivo in slabotno pomoč Evropske unije.

Kratkovidna je zato tudi ocena predsednika države Boruta Pahorja, češ da bi bil urad Tajpeja v Sloveniji morda koristen.

Po tem, ko je Janša užalil Kitajsko, lahko Slovenija, če sodimo po primeru Litve, pričakuje oster odziv tudi v primeru, če zdaj poskusi z manevrom preimenovanja spornega urada, tako kot zdaj poskuša to storiti Litva.

Kitajski časnik Global Times je v soboto objavil članek, v katerem pravi, da bo Litva potrebovala »veliko več kot le preimenovanje urada, da popravi svoje odnose s Kitajsko.«

»Litva mora bistveno prilagoditi svojo splošno kitajsko politiko, namesto da bi popolnoma sledila agendi ZDA,« je zapisano v članku The Global Times, ki ga objavlja People's Daily, uradni časopis vladajoče kitajske komunistične stranke.

Otok, ki je de facto samostojna entiteta s samoupravo (spomnimo, Tajvan le 15 držav sveta priznava za  državo, ostale pa ne) ima Kitajska upravičeno za del svojega ozemlja.

Da gre za del Kitajske, so bile prepričane tudi ameriške oblasti vse do konca druge svetovne vojne in po njej, toda po zmagi komunistov na Kitajskem so spremenile stališče.

Nato so celinsko Kitajsko kot »edino pravo Kitajsko« priznale šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Litva pleše po taktih ZDA, toda finančno izgubo ji pokrivajo le deloma...
Litva pleše po taktih ZDA, toda finančno izgubo ji Washington pokriva le četrtinsko... Vir: Twitter

Od tedaj je v veljavi »politika ene Kitajske«, h kateri je zavezana tudi Slovenija.

Tajvan ima sicer podobne pisarne namenjene gospodarski izmenjavi tudi v Evropi in ZDA, vendar te uporabljajo ime otoškega glavnega mesta Tajpej, pri čemer se izogibajo sklicevanju na Tajvan.

Spor s Pekingom pa je izbruhnil, ko je baltska država dovolila odprtje »tajvanskega predstavništva« v Vilni.

Kmalu po odprtju »tajvanskega predstavništva« v Vilni so bila podjetja v Litvi deležna kitajskih sankcij.

Kitajska je ob tem znižala svoje diplomatske odnose z Litvo in pričela pritiskati na multinacionalke, da naj pretrgajo vezi s to državo ali pa se soočijo z izključitvijo s kitajskega trga.

To je nenavadno ostra poteza, ki je tudi podjetja potegnila v politični spor in odprla konflikt med EU in Kitajsko.

Karikatura odnosov ZDA do Tajvana v kitajskem časniku SCMP
Joe Biden je ujetnik politike do Kitajske, ki jo je začrtal že Mike Pompeo, so prepričani na Kitajskem. Karikatura kitajskega časnika SCMP. Vir: Twitter

Litva je imela že po prvih ocenah letos poleti zaradi bojkota Kitajske za dve milijardi dolarjev gospodarske škode.

Iz ZDA pa so ji »pokrili« le okoli četrtino te vsote.

Ne glede na to pa je slovenski predsednik vlade, ki je potezo Litve branil že med predsedovanjem Slovenije EU napovedal, da bo tudi Slovenija storila podoben korak.

Kako resen spor je to pa kaže tudi dejstvo, da na pravkar končanem sprejemu za diplomatski zbor na Brdu pri Kranju Janša ni mogel pozdraviti kitajskega veleposlanika v Sloveniji, ker veleposlanika - ni bilo.

Vse skupaj zdaj postaja prava tekma s časom – in še vedno ni povsem jasno, ali bo ta vlada odšla prej, preden bo naredila še več nepopravljive škode državi.

Predstavništvo Tajvancev v Avstriji se je sicer razveselilo odpiranja predstavništva Slovenije, »Balkanske države.«

In, mimogrede - Tajvan za takšne poteze drugim državam rad tudi plačuje.

Je predsednik slovenske vlade omenjeno potezo z napovedjo izmenjave predstavništev s Tajvanom res naredil - zastonj?

Delite članek