REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tadej Trček, Socialistična partija Slovenije: »Slovenska politika ima dvojna merila glede Ruske federacije!«

Tadej Trček, Socialistična partija Slovenije: »Slovenska politika ima dvojna merila glede Ruske federacije!«SPS: »Prav je, da nalijemo čistega vina in vsaj tako pokažemo, da nismo vsi v Sloveniji del režima in sluge Zahoda.« Vir: Zajem zaslona, Twitter

Tadej Trček, generalni sekretar Socialistične partije Slovenije je ob aktualnih dogodkih napisal analizo dogajanja v Sloveniji in odnosu domačih političnih elit do Rusije ter vprašanj samoodločb in odcepitev, ki so privedla do najhujših napetosti po drugi svetovni vojni v Evropi. Njegovo razlogovanje, ki seveda izraža mnenje avtorja in ne nujno tudi redakcije, objavljamo v celoti:

V Socialistični partiji Slovenije podpiramo izvedbo referendumov na katerih se bo ruski narod, ki živi v Ukrajini odločil, ali še želi živeti v Ukrajini ali ne.

»V Socialistični partiji Slovenije podpiramo izvedbo referendumov na katerih se bo ruski narod, ki živi v Ukrajini, odločil, ali še želi živeti v Ukrajini ali ne.

To pravico priznavamo ruskemu narodu in Ruski federaciji na podlagi pravnih vidikov razpada SFR Jugoslavije. Pred kratkim je srbski premier Aleksandar Vučić obtožil Slovenijo za odcepitev leta 1991 in posledično poglobitev jugoslovanske krize. Očital je tudi rušenje teritorialne celovitosti Srbije s slovenskim priznanjem Kosova kot neodvisne republike, kar je v nasprotju z resolucijo VS OZN 1244, ki določa, da je Kosovo integralni del Srbije.

Glede na to, da sem iz tega področja diplomiral, trdim, da je bila kritika srbskega predsednika Vučića utemeljena in pravilna.

Ne govorim o čustvih in predstavah naroda, ki so tako ali tako oblikovana s strani režima, ki nam vlada 30 let in ki s svojo propagando utemeljuje svoje poteze v času odcepitve in s tem svoj obstoj.

Govorim o pravnih vidikih, ki so bili do leta '91 postavljeni v mednarodnem pravu, ti vidiki pa so bili z odcepitvijo Slovenije porušeni, kar se je kasneje stopnjevalo z odcepitvami Hrvatov, konstitutivnih narodov Hrvatov in Muslimanov v BIH, kar je privedlo do vojne na Hrvaškem in v BIH in se končalo z osamosvojitvijo Kosova.

Na sestanku januarja 1991 so slovenski predstavniki obljubili Srbom, da jih bodo podprli kot konstitutivni narod v BIH in jim priznali pravico do samoodločbe narodnosti, torej Srbov v BIH. Slovenci svoje obljube niso držali in so podprli Muslimane in Hrvate.

Slovenski režim je od prvih večstrankarskih volitev, na katerih je zmagal DEMOS, podpiral odcepitvene težnje Albancev na Kosovu, Hrvatov in Muslimanov v BIH, ter odcepitev Hrvaške.

Tako so na sestanku januarja 1991 slovenski predstavniki obljubili Srbom, da jih bodo podprli kot konstitutivni narod v BIH in jim priznali pravico do samoodločbe narodnosti, torej Srbov v BIH. Slovenci svoje obljube niso držali in so podprli Muslimane in Hrvate, ki so izvedli neustavni referendum v BIH, saj niso imeli soglasja Srbov kot konstitutivnega naroda.

Isto so naredili politiki, ki so vodili Slovenijo, saj je bil referendum protiustaven po Ustavi SFRJ. Danes sicer zagovarjajo tezo, da smo imeli po ustavi iz leta 1974 pravico do odcepitve, kar pa drži pogojno: Temeljne določbe v I. poglavju Ustave 1974 so določale, da se lahko odcepi vsaka republika pod pogojem, da za to obstaja konsenz med vsemi republikami SFR Jugoslavije.

Vučić ni nasedel Pahorjevemu priznanju Kosova "skozi mala vrata"
Vučić ni nasedel Pahorjevemu priznanju Kosova »skozi stranska vrata.« Vir: Zajem zaslona, Twitter

Konsenza nikoli ni bilo, zato so se Slovenci v Temeljni ustavni listini sklicevali na pravico do samoodločbe v mednarodnem pravu in ne na pravico do odcepitve po Ustavi 1974.

Te slovenski režim ne bo nikoli priznal, saj bi s tem priznal tudi to, da je bil tesno povezan z Zahodom, Nemčijo, ZDA, Veliko Britanijo in Vatikanom, kar je bilo tudi odločilno za priznanje Slovenije kot samostojne republike in rušenje SFR Jugoslavije.

Pri tem si ne delam utvar, da Zahod ni rušil Jugoslavije in da ni vedel kaj počne.

Konsenza glede odcepitve Slovenije nikoli ni bilo, zato so se Slovenci v Temeljni ustavni listini sklicevali na pravico do samoodločbe v mednarodnem pravu in ne na pravico do odcepitve po Ustavi 1974.

Celo Slobodan Milošević je pustil Slovenijo iz Jugoslavije po operetni predstavi, ki ji danes pravijo vojna za Slovenijo, pri čemer je dejstvo, da je bilo januarja 1991 v Beogradu med Kučanom, Ruplom ter Miloševićem in Ćosićem na drugi strani, dogovorjeno, da bo šla JLA na republiške meje Slovenije, pri čemer bo zatečeno stanje (status quo) trajalo nekaj dni, potem pa bodo za zeleno mizo dosegli dogovor, pri čemer bo Slovenija postala samostojna, težko orožje pa bo šlo JLA, kar se je tudi zgodilo - večina težkega orožja je šla k JLA.

O tem pričajo slike tankov na železnicah še pred koncem »vojne« za Slovenijo.

Milošević je na zagrebškem letališču Pleso takrat Gianniju De Michelisu, ki je bil zunanji minister Italije, povedal, da bo pustil Slovenijo iz SFRJ, kar de Michelis priznava v svojih spominih.

Ob vojni za Slovenijo je Slovenija po navodilu nemške obveščevalne službe, ki je imela štab v stavbi Kompasa na današnji Slovenski cesti, operativno enoto, pa je vodil polkovnik nemške obveščevalne službe, napadala JLA.

To je bilo potrebno, da bi Zahod dobil medijsko vojno proti JLA kot srbski vojski.

Tako je prišlo do Medvedjeka, Krakovskega gozda, do zrežirane bitke v Rožni dolini.

Uničen oklepnik JLA
Leto 1991: Uničen oklepnik JLA. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Enaka retorika se danes uporablja proti Rusiji. Jugoslovanska vojska je bila označena kot agresorska, tako je na Zahodu označena ruska vojska.

Ob vojni za Slovenijo je Slovenija po navodilu nemške obveščevalne službe, ki je imela štab v stavbi Kompasa na današnji Slovenski cesti, operativno enoto, pa je je vodil polkovnik nemške obveščevalne službe, napadala JLA.

Pomemben podatek je, da je bila ob razpadanju Jugoslavije uporabljena in preizkušena nova doktrina zveze NATO. To, kar danes poznamo pod imenom »hibridne vojne« ali »proxy« vojne, je bilo preizkušeno na področju nekdanje SFR Jugoslavije. O tem piše Marjan F. Kranjc v svoji knjigi Balkanski vojaški poligon.

Ob teh vidikih pridemo do paradoksa, da se slovenski režim, ki od leta '91 dela izključno zase in interese svojih vladarjev na Zahodu, na eni strani hvali z odcepitvijo in poveličuje pravico do samoodločbe, ko Kučan promovira katalonske težnje po samostojnosti, na drugi strani pa te iste pravice odreka ruskemu narodu in Ruse označuje za agresorje.

Tako, kot so označevali za agresorje Srbe v BIH, čeprav so imeli tako kot Muslimani in Hrvati, ki so izkoristili pravico do samoodločbe in želeli zapustiti Jugoslavijo, Srbi pravico, da se odločijo za ostanek v SFR Jugoslaviji.

Slovenski režim je zagovarjal republiške avnojske meje, ki niso bile etnične meje, kar je vodilo v državljansko vojno. Ob tem je pomemben podatek, da so Belgijci in Angleži takrat znotraj EZ nasprotovali priznanju novo nastalih držav, na področju Jugoslavije po načelu uti possidetis, ker etnične meje niso ustrezale republiškim in je to dejansko pomenilo vojno.

Navajam izsek iz svojega diplomskega dela: »James Baker, ki je kot zunanji minister ZDA (Secretary of State) član administracije Predsednika ZDA, George Busha starejšega, prišel na obisk v SFR Jugoslavijo, je izjavil, naj se vse strani izogibajo unilateralnim potezam, ker bi to SFR Jugoslavijo pahnilo v krvavo državljansko vojno. O tem je tudi ameriška obveščevalna agencija CIA izdala poročilo  z dne 23. januarja 1991, ki je bilo označeno kot zaupno in v poročilu NIE 15-90, kjer so navedena opozorila, da bi unilateralna dejanja predvsem Slovenije in Hrvaške, ki jih napovedujejo v obeh poročilih, privedla do krvave državljanske vojne na temelju etničnih razlik, predvsem verskih in nacionalnih. Slednje se je v pokazalo za zelo točno napoved.«

Baker, Lončar in Marković
James Baker, Budimir Lončar in Ante Marković. Vir: Zajem zaslona, Wikipedia

Poteza Bakerja je bila slepilo, v ozadju so ZDA operativno delovale v smeri priznanja novonastalih republik. Med drugim to dokazuje Foreign Operations, Export Financing, and Related Programs Appropriations Act iz leta 1991, v katerem je navedeno, da Jugoslavija kot celota ne sme dobiti nobene mednarodne finančne pomoči, lahko pa vsaka posamezna republika, če se odcepi od Jugoslavije.

Ob teh vidikih pridemo do paradoksa, da se slovenski režim, ki od leta '91 dela izključno zase in interese svojih vladarjev na Zahodu, na eni strani hvali z odcepitvijo in poveličuje pravico do samoodločbe, ko Kučan promovira katalonske težnje po samostojnosti, na drugi strani pa te iste pravice odreka ruskemu narodu in Ruse označuje za agresorje.

Do danes slovenski režim s svojimi obveščevalnim službami podpira zahodne interese. Vojaški kontingent na Kosovu, diplomatska podpora vključitvi Črne gore in Severne Makedonije v NATO in EU, podpora priznanju Kosova, za katero smo v Socialistični partiji Slovenije pred leti pozvali k umiku predsednika republike, predsednika vlade, predsednika Državnega zbora, vse poslanske skupine.

Vse to s ciljem oslabitve Srbije kot zaveznika Rusije na Balkanu.

Danes ko se na veliko govori o svobodnih medijih, naj povemo, da je edini v Sloveniji o predlogu, da se umakne priznanje Kosova poročal samo Insajder.

O tem ni poročala STA, ne RTV, ki jih danes zelo skrbi za usodo novinarstva, ne noben drug medij v Sloveniji.

Ni poročala Mladina, ni poročal Dnevnik, ni poročalo Delo itd.

Enostavno so nas ignorirali, nobena naslovljena stranka ni odgovorila na predlog. Ne predsednik republike, ne predsednik vlade, na predsednik Državnega zbora, niti nobena politična stranka.

Tiho so bili vsi: od Levice do SDS.

Diskriminacija ruskega jezika se nadaljuje
Ukrajina: Diskriminacija ruskega jezika se nadaljuje. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Vse po nareku Cie in nemške BND, za interese katerih vse stranke v Republiki Sloveniji delujejo. Če nisi njihov, v medijih ne obstajaš, rušijo ti odbore na terenu, diskriminirajo itd. Ne za dobrobit slovenskega naroda, ampak za svoje koristi.

Nova vlada Roberta Goloba ni nič drugačna od Janševe. Pred parlamentom visi ukrajinska zastava, čeprav po zakonu to ni dovoljeno, Golobova vlada prav tako pošilja vojaško opremo v Ukrajino, kot jo je Janševa vlada. Torej vsebinske razlike v odnosu do ruskega naroda ni. Tako leve kot desne vlade v Sloveniji služijo EU in Natu.

In tako kot sta Kučan in Janez Janša skupaj trgovala z orožjem, tako sodelujeta do danes. In če smo že pri potezah Janše, ki je Novo 24TV obarval v ukrajinske zastave lahko hitro ugotovimo, da nova vlada Roberta Goloba ni nič drugačna.

Pred parlamentom visi ukrajinska zastava, čeprav po zakonu to ni dovoljeno, vlada Roberta Goloba prav tako pošilja vojaško opremo v Ukrajino, kot jo je Janševa vlada.

Torej vsebinske razlike v odnosu do ruskega naroda ni. Tako leve kot desne vlade v Sloveniji služijo EU in Natu.

Kritika srbskega predsednika Vučiča je v tej luči povsem upravičena, na žalost velika večina Slovencev tega ne bo razumela, ker jih je politika zaslepila z demagogijo in propagando.

Politična zgodba je en vidik in v to verjame večina Slovencev, kot je verjela na plebiscitu.

Toda pravni vidiki so dejstva in več mednarodnih pravnikov, kot je Marcelo G. Kohen, Lawrence S. Eastwood, Petar Radan, do oddelkov za mednarodno pravo na Oxfordu potrjujejo, da je šlo za secesije.

Politiki imajo osnovno nalogo, da izpadejo lepi, pametni, da so ljudem blizu. V resnici jim je malo mar. V Socialistični partiji Slovenije smo leta 2018 pred parlamentarnimi volitvami jasno povedali, da je potrebno sodelovati z Rusko federacijo, da je Evropska unija 4. Reich, in da nas bo članstvo v EU in Natu drago stalo.

Tudi Slovenija rada pošilja svoje vojake v bližino ruskih meja
Tudi Slovenija rada pošilja svoje vojake v bližino ruskih meja. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Narod tega ni bi bil sposoben razumeti ali pa ni hotel. Smo pa v SPS edini, ki smo povedali resnico za razliko od Pahorja, Fajonove, Kučana, Janše, Mesca, Tonina, Šarca in ostalih režimcev.

Zdaj je prišel čas plačila. Visoke cene energentov, ki se jim zdaj čudijo vsi v politiki, kot da niso vedeli kaj bo, z Golobom na čelu, pa še vedno podpirajo EU in NATO ter delujejo proti Rusiji. V Sloveniji so Rusko federacijo obsodili celo prek ZZB NOB, ki jo obvladuje Kučan kot v SDS in celo prek društva Slovenija Rusija, katere član je Milan Kučan.

Zaradi tega sem jaz iz teh dveh društev izstopil.

Ko je bil Putin na Vršiču, je Kučan znal skakati okoli njega, a ko se je bilo potrebno odločiti med narodom in navodili, je Kučan izbral tisto kar vedno - odločil se je za napotke Zahoda na škodo naroda. Kot vse, kar je naredil v zadnjih 30-ih letih s svojim potrčkom Janšo, ki mora pred volitvami sebi zabijati avtogole, da se napumpa levi blok. Pa naj gre za kolesarje ali RTV.

Ko je bil Putin na Vršiču, je Kučan znal skakati okoli njega, a ko se je bilo potrebno odločiti med narodom in navodili Zahoda, je Kučan izbral tisto kar vedno - odločil se je za napotke Zahoda na škodo naroda... Samo medklic, kot rad zapiše dežurni pralec možganov Aleksander Lucu v režimskem Nedeljskem dnevniku, ki je po Vršiču tekal v spremstvu Kučana, njegov 22-letni sin pa je danes poslanec v stranki Gibanje Svoboda – usluge se plačujejo, kajne?

In zanimivo, oba navijata za Ukrajino, EU in NATO.

Torej, če se osredotočimo na vlogo Slovenije, ki je izvedla odcepitev in režim, ki vlada v praktično koloniji Sloveniji in ne suvereni državi (samo medklic, kot rad zapiše dežurni pralec možganov Aleksander Lucu v režimskem Nedeljskem dnevniku, ki je po Vršiču tekal v spremstvu Kučana, njegov 22-letni sin pa je danes poslanec v stranki Gibanje Svoboda) usluge se plačujejo, kajne?

Kako je država lahko suverena, če mora poslušati navodila iz Bruslja, pa naj gre za EU ali NATO?

Slovenija je naredila ogromno za Zahod proti slovenskemu narodu in ostalim slovanskim narodom na Balkanu.

Od tu kritika Vučića, kar je slovenski režim takoj poskušal zakriti, kaj se gredo Srbi in da imajo spet velikosrbske težnje, ki nikoli niso obstajale, ker je bil to pamflet zahodnega agenta provokatorja Vojislava Šešlja, kar je Slovencem in Hrvatom prišlo zelo prav, da se očrni Srbe.

Srbi imajo prav, tako kot imajo Rusi.

Če so pravila mednarodnega prava veljala za Slovenijo, Hrvate in Muslimane leta '91, lahko tudi za ruski narod v Ukrajini.

Proslava v Donecku
Proslava v Donecku. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Vladimir Putin je to večkrat poudaril z besedami: »Če ne bi razumeli jugoslovanskega scenarija, ne bi mogli ubraniti Krima.«

In tako kot je bila JLA po mnenju režima agresor: »Kako si lahko agresor na svojem ozemlju, s tem, da je pravico do odcepitve po mednarodnem pravu prepovedano de facto izvajati z orožjem, kar je naredila Slovenija? Tako, kot so po mnenju slovenskega režima s Kučanom na čelu zdaj agresorji Rusi, ker branijo svoj narod?«

Ob tem naj poudarim, da se pravico do samoodločbe priznava narodom.

Narodi so nosilec pravice do samoodločbe, ne države. Država je oblika, prek katere narod doseže samoodločbo, vendar je nosilec pravice do samoodločbe narod.

Slovenija je naredila ogromno za Zahod proti slovenskemu narodu in ostalim slovanskim narodom na Balkanu. Ob referendumih, ki se ta trenutek izvajajo v Ukrajini, izražamo podporo ruskemu narodu in še enkrat poudarjamo, da je politika EU in Nata izdajalska in genocidna, z eno besedo - fašistična.

In tako kot je mednarodno pravo priznalo narodom na področju SFR Jugoslavije pravico do samoodločbe, razen Srbom, bi jo moralo tudi ruskemu narodu v Ukrajini.

Ob referendumih, ki se ta trenutek izvajajo v Ukrajini, izražamo podporo ruskemu narodu in še enkrat poudarjamo, da je politika EU in Nata izdajalska in genocidna, z eno besedo - fašistična.

Slovensko politiko, vso po vrsti od leta 1991 do danes, pa označujemo za fašistično 5. kolono.

Kar ni uspelo domobrancem in MVAC je uspelo v partijo podtaknjenim agentom Zahoda, kot sta bila Stane Dolanc, njegov vajenec Kučan in dečka za umazane posle te dvojice, Bavčar in Janša. Zato tudi operacija JBTZ, ki je bila operacija Cie in BND.

Tadej Terček in Moisiev
Tadej Terček in general ruske armade Mikhail Alekseevic Moiseev. Vir: Zasebni arhiv, Tadej Trček

Verjamem, da bo to težko razumeti marsikomu po 30-ih letih pranja možganov s propagando, je pa prav, da nalijemo čistega vina in vsaj tako pokažemo, da nismo vsi v Sloveniji del režima in sluge Zahoda.

Tako kot ni bila OF.

Smrt fašizmu – svoboda narodu!«

                                                                 Generalni sekretar SPS, tovariš Tadej Trček

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek