REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Szijjártó: EU je v slabem stanju, potrebuje balkanske države bolj, kot pa Balkan Evropsko unijo

Szijjártó: EU je v slabem stanju, potrebuje balkanske države bolj, kot pa Balkan Evropsko unijoMadžarski diplomat je opozoril, da EU v primeru globalnih, bolj oddaljenih konfliktov vedno povabi obe strani, da sedeta za mizo in dosežeta mirno rešitev, v primeru rusko-ukrajinske vojne pa se temu izogiba. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Szijjártó je na Blejskem strateškem forumu opozoril še, da se je EU tako skrčila, da zdaj sedemindvajseterica potrebuje države nekdanje Jugoslavije bolj, kot te potrebujejo vstop v blok.

Zunanji minister Madžarske Péter Szijjártó je izjavil, da mora biti Evropska unija »močnejša in večja«, torej mora pospešiti proces širitve, zlasti glede na Zahodni Balkan kot ključno območje za energetski tranzit.

»Leto 2030 je v redu, a zakaj ne bi to opravili že jutri,« je na panelu Blejskega strateškega foruma dejal Péter Szijjártó, s to izjavo pa se je ozrl na ponedeljkove besede predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, češ da morajo EU in države kandidatke biti pripravljene na širitev do konca desetletja, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Szijjártó je na Blejskem strateškem forumu opozoril še, da se je EU tako skrčila, da zdaj sedemindvajseterica potrebuje države nekdanje Jugoslavije bolj, kot te potrebujejo vstop v blok.

Madžarski diplomat je ocenil tudi, da bi okrepljeno gospodarsko sodelovanje s Kitajsko pomagalo Evropski uniji, ki je »v slabem stanju« in je v zadnjih letih zaradi svojih (zgrešenih) odločitev izgubila moč; razmere je opisal kot »slabše kot kadar koli v preteklosti, predvsem na treh pomembnih področjih - varnosti, gospodarske moči in oskrbe z energijo.«

Evropska unija zaradi odziva Bruslja na ukrajinsko krizo progresivno peša, je v torek dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjártó.

Madžarski uradnik je za to okrivil »vrsto neuspešnih ukrepov« v odgovor EU na konflikt med Ukrajino in Rusijo.

Bruselj se je, je opozoril Szijjártó, odločil za dobavo orožja Kijevu in zato zadnjih 18 mesecev ni uspel doseči miru na celini.

Budimpešta je večkrat pozvala k mirovnim pogajanjem z Moskvo.

EU v primeru globalnih, bolj oddaljenih konfliktov vedno povabi obe strani, naj sedeta za mizo in dosežeta mirno rešitev, v primeru rusko-ukrajinske vojne pa tega ne stori, je izpostavil.

Madžarska je dosledno kritizirala pristop EU do ukrajinskega konflikta, zavrnila je sodelovanje v programu usposabljanja za ukrajinske enote in prepovedala tranzit vojaških zalog čez svoje ozemlje.

Tudi Budimpešta je večkrat pozvala k mirovnim pogajanjem z Moskvo.

»Ko pa govoriš o potrebi po hitrem premirju in prekinitvi ognja (v Ukrajini), te takoj obsojajo in stigmatizirajo kot ruskega vohuna, propagandista Kremlja in Putinovega prijatelja,« je po poročanju Hine opozoril Szijjártó.

Glede gospodarstva je madžarski zunanji minister izpostavil, da je imela EU leta 2010 22-odstotni delež v svetovnem BDP v primerjavi z 9-odstotnim kitajskim.

Toda sankcije Evropske unije (11 paketov!) proti Rusiji so »ubile evropsko konkurenčnost«, saj se je delež EU v svetovnem BDP zmanjšal na samo 17 odstotkov – pet točk manj kot leta 2010 – medtem ko se je delež Kitajske podvojil in pristal na 18 odstotkov.

Diplomat je zatrdil, da bo politika EU »zmanjševanja tveganja« odnosov s Kitajsko z zmanjševanjem gospodarskih vezi to stanje samo poslabšala.

V preteklem letu je Rusija izpolnila cilj, zastavljen leta 2019, in postala 5. največje gospodarstvo na svetu. Tri od prvih pet so države BRICS. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pod črto - madžarski zunanji minister je izpostavil, da se Unija ni ustrezno pozicionirala glede na gospodarsko rast Kitajske, kar je slabo za evropsko gospodarstvo.

»Močnejše sodelovanje s Kitajsko je nekaj, kar bi pripomoglo k rasti evropskega gospodarstva,« je prepričan madžarski minister.

Pri vprašanju energetike Evropejce preveč vodi ideologija, premalo pa fizično-infrastrukturni vidik, je dodal Szijjártó.

Z njegovim stališčem o nujnosti širitve Unije se strinjata francoska državna sekretarka za evropske zadeve Laurence Boone – na Bledu je dejala, da brez širitve ne bo varnosti v Evropski uniji –, pa tudi hrvaški minister zunanjih in evropskih zadev Gordan Grlić Radman, ki je ponovil, da se njegova država zavzema za individualen pristop do držav kandidatk, ki temelji na njihovih zaslugah.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek