REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Steinmeier najverjetnejši novi predsednik Nemčije

Steinmeier najverjetnejši novi predsednik Nemčije

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je najverjetnejši novi predsednik Nemčije. Socialdemokrata je danes podprla vladajoča desnosredinska Krščansko-demokratska unija (CDU), imel pa naj bi tudi že podporo njene sestrske stranke na Bavarskem, Krščansko-socialne unije (CSU), poročajo tuje tiskovne agencije.

Steinmeierja morajo 12. februarja prihodnje leto za predsednika države potrditi še nemški poslanci in predstavniki 16 nemških zveznih dežel. Sedanji zunanji minister sicer ne bo edini kandidat za predsednika. Stranka Levica je namreč danes napovedala, da bo imenovala svojega kandidata, ki bo "alternativa razgradnji socialnega sistema in sodelovanju v vojnah", pripravljenost potegovati se za predsedniški stolček pa je pred dnevi izrazil tudi Winfried Kretschmann iz vrst Zelenih.

Vladajoča koalicija se je za enotnega kandidata dogovorila, potem ko je levosredinska SPD predlagala Steinmeierja, desna sredina CDU/CSU pa ni imela svojega kandidata.

Desnosredinska CDU kanclerke Angele Merkel je Steinmeierja podprla po pogovorih vodilnih predstavnikov SPD ter CDU in CSU. Slednja svoje odločitve še ni uradno sporočila, je pa njen vodja Horst Seehofer danes potrdil, da so dosegli dogovor.

Po poročanju dpa, ki se sklicuje na vire v CSU, sta Seehofer in Steinmeier dogovor dosegla na zaupnem srečanju v Münchnu v soboto. CSU naj bi Steinmeierju zagotovila podporo tudi zato, ker je želela preprečiti podporo Kretschmannu iz vrst Zelenih.

Ker CDU/CSU ni imela svojega kandidata, dogovora o kom drugem pa še ni bilo, je namreč Merklova po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v zadnjih dneh omenjala tudi možnost podpore Kretschmannu, ministrskemu predsedniku dežele Baden-Württemberg. A CSU je vztrajala, da so Zeleni preveč levo usmerjeni, da bi lahko podprla njihovega kandidata.

Merklova je izbiro Steinmeierja, trenutno najbolj priljubljenega nemškega politika, v današnjem konferenčnem klicu s preostankom vodstva stranke označila za "razumno odločitev". Menila je, da bo zagotovil "stabilnost, še posebej v sedanjih negotovih časih", poroča dpa.

Vodja SPD Sigmar Gabriel, ki je tudi nemški podkancler in minister za gospodarstvo, je novinarjem dejal, da je Steinmeier pravi kandidat, ki bo nadaljeval dobro tradicijo državnikov v Nemčiji po drugi svetovni vojni.

Vodje koalicijskih strank so se o imenovanju kandidata za naslednika sedanjega predsednika Joachima Gaucka pogajali več mesecev. 76-letni nekdanji pastor iz nekdanje Nemške demokratične republike se zaradi visoke starosti ne poteguje za drugi mandat.

Steinmeier je bil v zadnjih mesecih eden najostrejših kritikov Donalda Trumpa, ki je prejšnji teden zmagal na predsedniških volitvah v ZDA. Dan po Trumpovi izvolitvi je posvaril, da bo ameriška zunanja politika postala bolj nepredvidljiva in bo "otežila zadeve". Kritičen je tudi do ravnanja turških oblasti po neuspelem vojaškem udaru 15. julija, češ da so ukrepi po puču izgovor za zatiranje opozicije.

Mandat nemškega predsednika traja pet let. Čeprav je njegova vloga večinoma protokolarne narave, predsednik države Nemčijo predstavlja v svetu in uteleša moralne standarde v državi.

SPD po poročanju nemških medijev računa, da bo 60-letnega Steinmeierja na položaju nasledil sedanji predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz. A po pisanju spletne izdaje časnika Zeit CDU/CSU po podpori Steinmeierju zahtevata, da se SPD odpove položaju zunanjega ministra.

"Kar velja za položaj predsednika, torej, da je treba predlagati najboljšega možnega kandidata, velja tudi za zunanjega ministra, je za Zeit Online dejal tiskovni predstavnik poslanske skupine CDU/CSU Jürgen Hardt in dodal, da trenutno v vrstah SPD ni nikogar, ki bi lahko enako dobro opravljal funkcijo zunanjega ministra kot Steinmeier.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek