REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Srbija dobila novo vlado in premierko Ano Brnabić

Srbija dobila novo vlado in premierko Ano Brnabić Ana Brnabić, srbska premierka. FOTO: STA foto

Srbija je danes dobila novo vlado, ki jo bo vodila premierka Ana Brnabić. Vlado je podprlo 157 poslancev, proti pa jih je bilo 55, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kmalu po potrditvi v parlamentu je nova vlada že prisegla v srbski narodni skupščini. Prisegi je prisostvoval tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

V prvi izjavi v vlogi predsednice vlade je Brnabićeva obljubila državljanom, da bo "dala vse od sebe in svoje delo opravljala po najboljših močeh". Zahvalila se je tudi vsem članom vlade, ki so sprejeli njeno vabilo. "Pričakujem, da bomo takoj začeli delati s polno paro," je dodala.

Zahvalila se je tudi Vučiću, ki ji je podelil mandat za sestavo vlade. V premierski funkciji vidi predvsem veliko čast, obljubila pa je tudi, da bo delala pošteno, častno, odgovorno in pogumno.

Brnabićeva, prva ženska, ki bo vodila srbsko vlado, je bila doslej ministrica za državno upravo in lokalno samoupravo. Njeno imenovanje še več pozornosti, pa tudi nekaj negodovanja, zbuja zaradi njene odkrite istospolne usmerjenosti.

Srbsko vlado je pred Brnabićevo vodil Vučić, ki se je aprila na predsedniških volitvah povzpel na mesto srbskega predsednika. Nova vlada ima 18 ministrstev in tri ministre brez listnice, zasedba pa ostaja zelo podobna kot pod Vučićem, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Novost je vzpostavitev posebnega ministrstva za evropsko integracijo, ki ga bo vodila Jadranka Joksimović. Na presenečenje mnogih pa je Brnabićeva zamenjala dosedanjega ministra za obrambo Zorana Djordjevića in ministra za delo Aleksandarja Vulina.

Menjava je požela kar nekaj negativne kritike. Vulin, ki bo sedaj vodil obrambno ministrstvo, je namreč nekdanji neokomunist in glasen nasprotnik zveze Nato, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. Vulin je sicer zagotovil, da nevtralnost države ostaja prioriteta obrambnega ministrstva.

Minister brez portfelja pa je postal še en podpornik Rusije, in sicer Nenad Popović. Tako Brnabićeva kot Vučić sicer veljata za prozahodna politika.

Vučić je danes izrazil prepričanje, da bo premierka "prispevala h krepitvi ugleda Srbije na zahodu in na vzhodu, v evropskih integracijah, odnosih z Rusijo, Kitajsko, arabskimi državami in vsemi drugimi državami v svetu in regiji". Na vprašanje, kaj pričakuje od nove vlade, je odgovoril: "Veliko uspeha."

Brnabićeva se je rodila leta 1975 v Beogradu. Diplomirala je iz poslovne administracije na univerzi Noorthwood v ameriškem Michiganu, magistrirala pa iz marketinga na univerzi Hull v Veliki Britaniji. V Srbijo se je vrnila leta 2001, kjer je delala za različna ameriška svetovalna podjetja, ki so delala na projektih razvoja lokalne samouprave, ki so se financirala iz ameriške razvojne pomoči.

Nova srbska premierka je napovedala nadaljevanje reform v gospodarstvu in javni upravi, še posebej pa se bo osredotočila na digitalizacijo in izobraževanje, dodaja APA.

"Kar lahko danes dosežemo na področju digitalizacije, bo v prihodnjih desetletij določilo mesto Srbije na svetovnem zemljevidu," je ob predstavitvi vladnega programa v parlamentu v sredo dejala Brnabićeva.

Zagotovila je, da bodo še naprej delovali strateško v smeri približevanja Evropski uniji, saj je to skupnost, kamor sodi Srbija. Dodala je, da bo vlada obdržala tudi "najboljše odnose z ruskim ljudstvom in vodstvom". Zavzela se bo še za boljše odnose med Srbijo, Albanijo in Kosovom.

Velik del predstavitve programa je Brnabićeva namenila gospodarskim temam in državnemu proračunu. Kot je ugotovila, nobena vlada v zadnjih desetih letih ni imela tako dobrega stanja javnih financ, kot jo ima sedaj njena. Cilj pa ostaja nadaljnje nižanje javnih dolgov. Pojasnila je, da si ga želi do leta 2019 spraviti na 60 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP); konec aprila je sicer znašal 67 odstotkov.

Nova premierka je poudarila, da ji je pomembno ohraniti ustaljeni red prejšnje vlade. Gospodarstvo pa naj bi po njenem letno rasel za 3,5 odstotka BDP.

V parlamentu je tudi glasno zanikala obtožbe opozicije, da je le lutka Vučića.