REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sporazum s Fidesom parafiran, ostali sindikati nezadovoljni, v koaliciji neenotni

Sporazum s Fidesom parafiran, ostali sindikati nezadovoljni, v koaliciji neenotni

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fidesa Konrad Kuštrin sta dan potem, ko so na pogajanjih dosegli sporazum, tega tudi parafirala. Če je sporazum prinesel zamrznitev zdravniške stavke, pa je obenem zaostril odnose z drugimi sindikati javnega sektorja, očitno pa bo sprožil tudi nova trenja v koaliciji.

Že dopoldne je bilo iz koalicije slišati pomisleke, da Kolar Celarčeva za sklenitev takšnega sporazuma ni imela mandata koalicijskih partnerjev. Nezadovoljni so bili tudi ostali sindikati javnega sektorja, ki so se popoldne z vlado znova dobili na pogajanjih.

A so se ta končala precej hitro, saj so sindikati menili, da pogajanj ni možno nadaljevati, dokler ne bo jasno, kaj bo s sporazumom s Fidesom. Zato so pogajanja prekinili, dokler se stvari ne razčisti in ne bo jasno, ali bo vlada sporazum podpisala.

Skeptičen je bil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, saj je dejal, da je v predlogu sporazuma nekaj določb, ki utegnejo poseči v ureditev javnega sektorja. Zato se je v javnosti postavljalo vprašanje, ali bo do predvidenega parafiranja sporazuma sploh prišlo.

Kolar Celarčeva in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sta sporazum popoldne parafirala, ministrica pa je ob tem menila, da vlada stoji za njo in je pomirjena z njenimi pojasnili. "Nisem prekoračila sklepov na vladi. Če bi bilo to naknadno ugotovljeno, bom odstopila," je dejala.

Kuštrin pa je izrazil pričakovanje, da bo vlada danes parafiran sporazum tudi potrdila, sicer bi pod vprašaj postavila svojo kredibilnost. Glede na izjave drugih sindikatov pa je dejal, da če jih bodo drugi sindikati še naprej ovirali, razmišljajo o tožbi.

Ministričinemu stališču, da ni prekoračila pooblastil, je po srečanju pri predsedniku vlade Miru Cerarju pritrdil Koprivnikar, ki je pojasnil, da so po pregledu sporazuma ugotovili, da ta nikjer ne posega direktno v enotni plačni sistem.

Zagotovil je, da zdravniki niso dobili nič več, kar bi jih postavilo v drugačen položaj od drugih poklicnih skupin, saj gre za plačevanje prekomernega dela in za to, da je zdravstvo dobilo sredstva za skrajševanje čakalnih dob.

A vodji sindikalnih pogajalskih skupin na pogajanjih za javni sektor Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek sta tudi po srečanju pri predsedniku vlade, kamor sta odšla predstavit stališče sindikatov, ostala neomajna.

Če bo dogovor z zdravniškim sindikatom Fides podpisan, bo to pomenilo konec pogajanj za javni sektor, sta ponovila. Smo na robu konflikta, je dejal Štrukelj in dodal, da bi takšen dogovor namreč pomenil, da smo v dveh različnih državah, ko eni odpravljajo varčevalne ukrepe, ki so še iz časa najhujše krize, drugi pa si zvišujejo plače.

Sicer pa je tudi dejstvo, da je bil sporazum s Fidesom v času, ko sta bila na sestanku pri premierju, parafiran, za sindikalista presenečenje, saj sta na sestanku dobila informacijo, da je ministrica zadržana na nekem drugem sestanku.

Očitno pa enotnega mnenja niso niti v koaliciji. Na današnjem sestanku sicer predstavnikov DeSUS in SD po navedbah Koprivnikarja ni bilo. So pa kasneje v SD že povedali, da zanje sporazum ni sprejemljiv. Vodja strankine poslanske skupine Matjaž Han je poudaril, da sporazum ni rezultat dogovora koalicijskih partnerjev in ga SD tudi ne bo podprla.

Pomisleke imajo tudi v DeSUS. Strankin podpredsednik Tomaž Gantar je opozoril, da je sporazum močno pomanjkljiv in finančno nedorečen ter ponekod posega tudi v plačni sistem. Po njegovem mnenju v takšni obliki ni primeren za potrditev na vladi, ki bo o njem odločala v četrtek.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek