REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sophie in 't Veld obsodila pritiske na medije in neodvisne institucije, opravičilo Janše zahteval celo Tonin

Sophie in 't Veld obsodila pritiske na medije in neodvisne institucije, opravičilo Janše zahteval celo ToninJanez Janša, Matej Tonin in Sophie in 't Veld. Vir: Twitter

Številni poslanci in politiki so se že distancirali od načina komuniciranja predsednika vlade Janeza Janše.

Opravičilo je zahteval celo predsednik NSi Matej Tonin.

Gre za prvega od korakov, s katerim se želi vodja NSi in podpredsednik Janeševe vlade očitno distancirati od Janeza Janše ter si odpreti vrata v novo koalicijo, ki bo zelo verjetno sledila sedanji Janševi vladi.

Toda veliko vprašanje je, če Tonin s to potezo ni odločno zamudil.

Opravičilo je zahteval celo predsednik NSi Matej Tonin. Gre za prvega od korakov, s katerim se želi vodja NSi očitno distancirati od Janeza Janše in si odpreti vrata v novo koalicijo, ki bo zelo verjetno sledila sedanji Janševi vladi. Toda veliko vprašanje je, če tega ni naredil bistveno prepozno.  

In se poskusil distancirati od Janše bistveno prepozno.

Medtem se je delegacija odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE), ki je v Sloveniji preverjala stanje demokracije, po treh dneh sestankov vrnila v Bruselj, kjer bodo pripravili poročilo.

So pa svoja opažanja sporočili tudi na tiskovni konferenci.

Sophie in 't Veld je kot zelo pomirjujočo ugotovitev izpostavila, da javne institucije v Sloveniji dobro delujejo, a opazili so tudi kopico težav.

Najbolj nas skrbi, ker se člani vlade spuščajo v razprave, ki so neprimerne za civilizirano demokratično družbo.

»Prvo opažanje je, da javne institucije delujejo dobro, kar je pomirjujoče, je pa tudi nekaj perečih zadev. Najbolj nas skrbi, ker se člani vlade spuščajo v razprave, ki so po mojem mnenju neprimerne za civilizirano demokratično družbo. To je eno, drugo pa, če se navežem na to, tovrstne razprave privedejo do ozračja nezaupanja in ustrahovanja ter vzbujajo dvome v javne institucije, pa tudi med javnimi institucijami,« je na novinarski konferenci v Ljubljani v uvodu povedala Sophie in 't Veld.

Toda evroposlance predvsem skrbijo pritiski na medije in institucije.

»Vidimo, kako se krepi pritisk na javne institucije, na medije, na novinarje in navsezadnje to lahko privede do ozračja, v katerem mediji in demokratične ustanove ne delujejo več na ustrezen način, ne zato, ker nimajo pravne podlage, ampak zato, ker v ozračju, kjer je vsesplošno nezaupanje, prišlo do točke, da te institucije ne delujejo več v interesu državljanov, in to je skrb vzbujajoče,« je opozorila.

Delegacija odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve se je želela srečati tudi s premierjem Janezom Janšo in nekaterimi ministri, a da žal niso bili dosegljivi.

Vodja misije upa, da bo priložnost za pogovor kdaj v prihodnosti, ker bi bilo zelo pomembno slišati njihova stališča.

Kot nujno situacijo, ki jo je treba nasloviti, je Sophie in 't Veld označila tudi primer Slovenske tiskovne agencije.

Ne bi se smelo zgoditi, da bi STA propadla, preden bi sodišče morebiti ugodilo njegovi tožbi, je opozorila.

Zaskrbljeni so tudi zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev, pa tudi zaradi zamude pri imenovanju drugih tožilcev v Sloveniji.

Sophie in’ t Veld  Vir: Twitter
Sophie in 't Veld. Vir: Twitter

In 't Veld poleg tega v Sloveniji opaža veliko polarizacijo, »kot da so prebivalci razdeljeni na dva tabora.«

»Mislim, da je samo ena Slovenija in samo en slovenski narod,« je dejala in dodala, da je takšna raven razdeljenosti, ki postaja dialog gluhih, zaskrbljujoča.

»Ton debate ni neškodljiv in ni nedolžen. V drugih državah smo videli, kako lahko vodi v erozijo zaupanja v demokratične institucije in celo v napad na demokratične institucije,« je dejala in dodala, da sicer Slovenija še ni tam.

Pri vsem skupaj pa je pozornost pritegnila tudi izjava predsednika NSi.

Pocukrano: Tonin in Janša, NSi in SDS, zaveznika v dobrem in slabem. Vir: Twitter

Matej Tonin: »Pričakujem, da se bo predsednik vlade prizadetim za svoje besede opravičil. Če želimo ohraniti EU, mora ta temeljiti na medsebojnem spoštovanju in kulturi dialoga. Škoda bi bilo na tak način zapraviti ugled Slovenije.«

»Pričakujem, da se bo predsednik vlade prizadetim za svoje besede opravičil... Škoda bi bilo na tak način zapraviti ugled Slovenije,« je tvitnil Janšev obrambni minister.

Do Janševih izjav se je posredno in nekoliko manj kritično odzval tudi podpredsednik vlade in večni minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek: »Vsi v politiki se moramo zavedati odmeva naših izjav, ne glede na to, če te damo pred mikrofoni in objektivi ali preko družbenih omrežij.«

»Določenih izjav enostavno ne razumem, zanje ne vidim potrebe, jih ne podpiram in se mi zdijo škodljive za ugled naše države,« je zapisal Počivalšek na Twitterju.

Janša je v četrtek s svojimi tviti razburil številne evropske politike, ki jih je imenoval za »lutke Sorosa v Evropskem parlamentu«.

Požel je veliko kritik in ogorčenih odzivov tako doma kot po svetu.

Na zagovor je bila poklicana celo slovenska veleposlanica na Nizozemskem.

Delite članek