REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija in »madžarski oklepniki«: »Če posla tudi tokrat ne bo izpeljal pravilno, bo Janša fasal še eno, malo hujšo Patrio«

Slovenija in »madžarski oklepniki«: »Če posla tudi tokrat ne bo izpeljal pravilno, bo Janša fasal še eno, malo hujšo Patrio«Afera Patria II? Janša tik pred nakupom madžarskih oklepnikov? Vir: Twitter

Že pred časom smo opozorili, da se Slovenija pod taktirko Janševe vlade pripravlja na nakup nemških oklepnikov in to od Orbánove Madžarske.

Da je to zelo realna možnost, kažejo tudi izjave obrambnega ministra in šefa NSi Mateja Tonina.

Ta je nedavno v oddaji Studio City razlagal, da bo Slovenija tudi proizvajala oklepnike.

Pogovor z Lukom Mesecem in Matejem Toninom se je po pričakovanju vrtel okoli zbiranja podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega referenduma o zakonu o investicijah v Slovensko vojsko v višini 780 milijonov evrov, vprašanje voditelja pa je nujno pripeljalo tudi do poizvedbe, kaj je z nabavo oklepnikov, ki jih bo Madžarska pričela izdelovati leta 2023 in jih bo Slovenija kupila.

Madžarska se je sicer septembra, kot smo prvi poročali, odločila za nemški izdelek. O njem naj bi na več srečanjih v Sloveniji pohvalno govorili tudi predstavniki madžarske vlade.

Državni zbor je namreč z 48 glasovi za in 36 proti ob 85 navzočih poslancih sprejel omenjeni zakon, ki predvideva dodatna sredstva za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Madžarska se je sicer septembra, kot smo prvi poročali, odločila za nemški izdelek.

O njem naj bi na več srečanjih v Sloveniji pohvalno govorili tudi predstavniki madžarske vlade.

Lynx - nemški oklepnik, ki bo izdelan na Madžarskem
Lynx - nemški oklepnik, ki bo izdelan na Madžarskem. Vir: Twitter

Gre za vozila Lynx, ki jih izdeluje nemški koncern Rheinmetall, podjetje, ki je bilo v preteklosti že kaznovano zaradi korupcije.

Tudi RTV Slovenija je zelo jasno poročala o »nameri nakupa 50 oklepnikov do leta 2027« v madžarski tovarni, nato pa se je oglasil Matej Tonin.

»Gospod Štefančič, vi se morate odločiti, ali boste verjeli meni, ki sem bil na sestanku ali boste verjeli tistemu, kar je bilo napisano. Ampak jaz vam povem, da madžarski oklepniki ne obstajajo, ampak so nemški, ki bodo delani na madžarskih tleh in v mojem interesu je, da dobimo know-how, kako bi lahko čim več stvari, ki jih nameravamo kupiti, naredili na slovenskih tleh. Jaz sem hotel videti, kako bi lahko slovenska podjetja, ki obstajajo in so zelo dobra, te oklepnike proizvajala na slovenskih tleh, to je bila moja poanta,« je dahnil Tonin.

Na ta nenavaden odziv se je na svojem blogu odzval Boris Vezjak, filozof ter strokovnjak za iskanje lapsusov in napak v razmišljanju.

Toninove izjave namreč kažejo, da se znova pripravja teren za vnaprejšnjo izbiro proizvajalca oklepnikov, kjer bo javni razpis samo figov list za izbiro, ki bo opravljena v zakulisju.

Matej Tonin: 'Jaz sem hotel videti, kako bi lahko slovenska podjetja, ki obstajajo in so zelo dobra, te oklepnike proizvajala na slovenskih tleh, to je bila moja poanta.'

»Če poskušamo pojasniti takšno stališče, imamo le dve možnosti. Po (a) je Tonin sporočil, da se je ob obisku na Madžarskem zgolj pozanimal ('v mojem interesu je'), kako se oklepnike proizvaja, tam je tako rekoč izvajal vojaško špijonažo in 'pridobival know-how', da bi potem oklepnike, 'ki jih nameravamo kupiti', dejansko 'naredili na slovenskih tleh' … Po malce bolj dobrohotni možnosti (b) je Tonin želel povedati nekaj drugega, pri tem pa je bil pač precej neroden ali morda pitijski: Slovenija se dejansko ne pripravlja, da bi izdelovala oklepnike 'na slovenskih tleh', tudi minister ne izvaja špijonaže, ampak ima v mislih neko obliko sodelovanja s slovenskimi podjetji: ko omenja 'slovenska tla', dejansko meri na izdelavo posameznih delov oklepnikov, ki bodo potem res 'narejeni na slovenskih tleh', 'pridobivanje know-howa' moramo razumeti v zelo specifičnem in zaenkrat nepojasnjenem smislu, oklepniki pa se bodo še naprej izdelovali na Madžarskem in na koncu jih bomo od Madžarov res kupili. Če je Tonin imel v mislih (a), potem smo blizu bizarnega škandala, res pa je, da oklepnikov ne bomo kupovali, zato raje, v dobro države, takšen scenarij zavrzimo. Toda ne prav veliko bolje se stvar odvije po (b). Po tej verziji bomo namreč oklepnike pač kupovali, četudi bomo pri njihovi izdelavi sodelovali. Minister ni zavrnil začetne moderatorjeve trditve, pri čemer je bil ta celo deležen posmeha, da preveč verjame tistemu, kar je napisano,« je sklenil filozof Boris Vezjak.

Še bolj nerodno pa je bilo dejstvo, da je bil Štefančičev začetni vir informacije o nakupu kar »njegova« RTV Slovenija.

Ta je poročala, in tega obrambni minister poprej ni zanikal, da Madžari v bližini slovenske meje v mestu Zalaegerszeg že gradijo tovarno oklepnikov, da naša vojska načrtuje posodobitev tudi na tem področju in da se je Tonin na obisku v Budimpešti »pogovarjal tudi o morebitnem nakupu madžarskih oklepnikov.«

In ob tem je celo madžarski obrambni minister Tibor Benkö dejal, da predvideva, »da bo tudi Slovenija zainteresirana za vozila, ki bodo izdelana na Madžarskem. Madžarska si želi, da bi lahko bila med tistimi, ki bodo oddali ponudbo za nabavo te opreme«.

Omenjen je bil nakup 50 oklepnikov, ki ga Tonin tedaj sploh ni zanikal, ampak ga je celo »potrdil«, kot smo slišali, in ob tem še dodal, da »je treba posel izpeljati transparentno. Oklepna vozila namreč ponujajo tudi druge države, ponudbe pa se šele zbirajo.«

Kaj se res dogaja bomo videli že kmalu, toda tudi po naših informacijah so se na forumu Bled in še nekaterih sestankih visoki predstavniki Janševe vlade pogovarjali o nakupu nemških oklepnikov s pomočjo Orbánove Madžarske.

Tudi prihodnji obisk Janeza Janše v Izraelu bi lahko bil povezan s tem, saj oklepniki potrebujejo tudi protitankovske rakete, na primer vrste »Spike«, pogovori s proizvajalcem Kongsberg, ki je 49-odstotni lastnik finske Patrie pa bi lahko šli v smeri nakupa njihovih oklepnikov ali pa izdelave »bojnih postaj.«

Toda vse to bi se lahko za Janševo vlado tudi zelo slabo končalo.

Janša, Patria in okostnjaki
Okostnjaki iz omare: Janez Janša. Vir: Twitter

Ko smo o tem, kaj se dogaja, povprašali tujega strokovnjaka, predstavnika večjih evropskih proizvajalcev orožja nas je opozoril, da bi se ob ponovnem »vnaprejšnjem« izbiranju in privilegiranju nekaterih proizvajalcev Janši lahko zgodila afera Patria II, toda v še precej hujši obliki.

Če posla tudi tokrat ne bo izpeljal, kot je treba, bo Janša fasal še eno, ampak malo hujšo 'Patrio'.

»Tudi do prve afere ni prišlo kar tako, po naključju. Janša je tedaj ravnal nespametno, najprej je Rusom za drobiž prodal slovensko železarsko industrijo, nato pa je prišlo še do izplačila podkupnin v primeru Patrie. To so spremljale nekatere velike tuje, zahodne obveščevalne službe. Njihovi proizvajalci so bili ogorčeni, zato so podatke tuje obveščevalne službe spravile v javnost. Janša se je zapletel v večletne sodne postopke. Če se bodo netransparentni nakupi ponovili, bo odziv tokrat še veliko hujši. Če posla tudi tokrat ne bo izpeljal, kot je treba, bo Janša fasal še eno, ampak malo hujšo 'Patrio',« je ocenil sogovornik, ki želi ostati neimenovan, vendar zelo dobro pozna vse nakupe orožja, ki jih je doslej opravila Slovenija.

Delite članek