REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šabeder v času odstranjevanja bombe obiskal UKC Maribor in preverjal varnost pacientov

Šabeder v času odstranjevanja bombe obiskal UKC Maribor in preverjal varnost pacientov

Minister za zdravje Aleš Šebeder je danes v času odstranjevanje bombe v Mariboru obiskal Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, je evakuacija približno 100 pacientov potekala nemoteno, prav tako je vodstvo zavoda ustrezno obvestilo vse zaposlene o protokolu ravnanja v času odstranitve bombe. Oskrba pacientov ni bila motena, prav tako je bilo primerno poskrbljeno za vse nujne primere.

Vendar pa si je minister želel izvedbo ukrepov ogledati tudi sam.

Na terenu se je prepričal, da so bili izvedeni vsi organizacijski ukrepi in da je bilo za varnost pacientov, zaposlenih in obiskovalcev dobro poskrbljeno.

Maribor - karte bombardiranja
Neeksplodirane bombe ležijo še marsikje po Mariboru - na karti so vrisane točke bombardiranja mesta.

Minister je pohvalil zdravstveno osebje in vodstvo, da so se v teh izrednih okoliščinah dobro organizirali.

"Uspešno izvedeni ukrepi v UKC Maribor so primer dobre prakse, izkušnje iz tega dogodka bodo služile za pripravo na morebitne druge krizne situacije, za katere si minister želi, da bi jih bilo čim manj," so na ministrstvu še zapisali v sporočilu.

Eksplozija te, druge bombe bi bila namreč preveč nevarna, so ugotovili naknadno, zato je ne bodo mogli onesposobiti z nadzorovano eksplozijo. 

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so na območju gradbišča v bližini največjega mariborskega nakupovalnega središča malo pred 14. uro uspešno deaktivirali prvo od dveh nedavno najdenih letalskih bomb.

Z deaktivacijo so začeli nekaj po 12. uri, še pred začetkom so zjutraj evakuirali bližnje stanovalce.

Bombo, ki je imela 250 kilogramov so uspešno deaktivirali.

Drugo, ki ima 500 kilogramov, bodo poskusili deaktivirati v nedeljo. če ne bo šlo, jo bodo poskusili uničiti s počasnim sežiganjem.

Eksplozija te, druge bombe bi bila namreč preveč nevarna, so ugotovili naknadno, zato je ne bodo mogli onesposobiti z nadzorovano eksplozijo. 

 

Delite članek