REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šabeder proti Jankoviću: »Zdravje ima prednost pred dobičkom,« opozarja župana Ljubljane zdravstveni minister

Šabeder proti Jankoviću: »Zdravje ima prednost pred dobičkom,« opozarja župana Ljubljane zdravstveni ministerPlen občine? Janković, Šabeder in Soča

Namera ljubljanske občine, da poleg zdravstvenega centra Soča zgradi oskrbovana stanovanja in s tem zdravstvenemu centru onemogoči razšitritev ter celo pridobitev nujno potrebnega funkcionalnega zemljišča je naletela na odpor zdravstvenega ministra Aleša Šabedra.

'Nedopustno je, da zraven bolnišnice, kjer se zdravijo najtežji pacienti, kot Soča je, zrastejo luksuzna varovana stanovanja'

Zdravstveni minister Aleš Šabeder ne pristaja na zahtevo ljubljanskega župana Zorana Jankovića po menjavi prostorov mestne otroške bolnišnice, kjer pomoč nudijo otrokom z avtizmom, za zemljišče okoli centra Soča.

Za to zemljišče Janković zahteva 500 evrov na kvadratni meter, medtem ko so strokovne službe ministrstva ceno postavile na okoli 100 evrov.

»Mestna otroška bolnišnica je namenjena različnim programom, eden je center otrok z avtizmom. Opravil sem razgovor z Anderluhovo, ki me je opozorila, da se v naslednjem letu ta program širi in potrebujejo še dodatne prostore. Torej, ne da bi jih zmanjševali, kvečjemu jih je treba povečati,« je poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder in zatrdil, da nikakor ne nameravajo zamenjati prostorov bolnišnice za zemljišče ob centru Soča.

»Tukaj so tudi program analize in druge službe, ki jih klinični center v ostalih stavbah ne more izvajati. Dobil sem dopis vodstva kliničnega centra, v katerem jasno povedo, da ne morejo ostati brez mestne otroške bolnišnice,« opozarja zdravstveni minister.

»Ni samo posel in ni samo zaslužek, nekje so tudi etične norme,« pa pravi Šabeder na ultimat ljubljanskega župana, naj država kupi zemljišče okrog centra Soča ali podržavi vse mestno premoženje.

Center Soča, Ljubljana
Center Soča, Ljubljana

»Nedopustno je, da zraven bolnišnice, kjer se zdravijo najtežje bolni pacienti, kot Soča je, zrastejo luksuzna varovana stanovanja. Seveda smo se pripravljeni pogovarjati in najti rešitev za odkup teh zemljišč, vendar ne po ceni 500 evrov,« trdi zdravstveni minister.

Sporna je torej tudi višina kupnine za zemljišče. 

Ljubljanski župan Zoran Janković je za zemljišče okrog rehabilitacijskega centra Soča zdravstvenemu ministru Šabedru ponudil odkup v višini 500 evrov na kvadratni meter. Kot drugo možnost pa omenja menjavo za stavbo na naslovu ulica Stare pravde 4, ki je v lasti države.

Občina se že leta želi dokopati do stavbe na ulici Stare pravde 4, kjer nudijo pomoč otrokom z avtizmom, v njej pa je tudi oddelek za dializo.

Direktor Waldorfske šole in vrtca Iztok Kordiš je namreč mestni svetnik na listi Zorana Jankovića in njegov sošolec iz gimnazijskih let.

Za širitev Waldorfske šole in vrtca, naj bi bilo usodnega pomena poznanstvo direktorja Iztoka Kordiša z Zoranom Jankovićem.

Direktor Waldorfske šole in vrtca Iztok Kordiš je namreč mestni svetnik na listi Zorana Jankovića in njegov sošolec iz gimnazijskih let.

Starši otrok, ki so tam našli pomoč in uteho, so ogorčeni, prav tako zdravniki, ki se tovrstnim občinskim apetitom upirajo že leta.

Ljubljanska občina se že 12 let trudi, da bi te prostore namenili Waldorfski šoli, česar župan Janković nikoli ni skrival. Na poti tem načrtom so vsa leta stali zdravniki Pediatrične klinike.

»Ta ambulanta skrbi za populacijo otrok, ki potrebujejo stalnost, mirnost, urejeno okolje. Ta prostor, ki je bil pred leti tudi obnovljen, zagotavlja otrokom primeren prostor za pomoč,« je za 24ur.com dejala Marija Anderluh, predstojnica službe za otroško psihiatrijo.

Opozarja, da so pridobili še dva programa za pomoč tem otrokom, »a ju ne moremo izvajati, ker ni prostora. Zelo si želimo, da se stvari uredijo«.

Delite članek