REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkrito: nepremičninska posrednica jemala po 25.000 evrov "varščine" za nakup stanovanja?!

Razkrito: nepremičninska posrednica jemala po 25.000 evrov Portal Plus - nakupi stanovanj z varščino Vir:P+

Na enega večjih gradbenih projektov v Domžalah v zadnjih letih, ki naj bi rešil problem oskrbovanih stanovanj in doma upokojencev, je padel velik madež, poroča Portal Plus. 

Gre za projekt MGC Bistrica, dom s 102 posteljami in 82 oskrbovanimi stanovanji, je odprl vrata leta 2012, izgradnja pa je stala okoli 20 milijonov evrov. Zdaj na dan prihajajo nekatere podrobnosti, ki se utegnejo končati celo na sodišču.

Sum oškodovanja pri prodaji stanovanj MGC Bistrica dejansko sega v leto 2012.

Na potrdilu FURSA je bila kupnina znižana za vsoto, ki jo je Benita Kovič prejela v gotovini.

Kljub velikemu interesu za nakup stanovanj se je investitor, družba IMP odločil za prodajo prek nepremičninskih posrednikov, pri čemer je od treh pogodbenih sodelavcev več kot 95% prodanih stanovanj potekalo le prek ene nepremičninske posrednice Benite Kovič, ki posluje prek svojega s.p.-ja BeNeP.

Zakaj se je IMP tako odločil in kakšno vlogo je imela pri tem zdaj že nekdanja članica uprave Anica Rovanšek, še ni povsem jasno.

Kot pa je povedalo več kupcev, je Benita Kovič, ki je zatrjevala kupcem, da ima "ekskluzivo pri prodaji stanovanj", od njih zahtevala določen del kupnine v denarju, preostali del pa so plačali na račun IMP.

Potrdilo za 25.000 evrov varščine za stanovanje
Potrdilo FURS-a, Primož Cimerpan, Benita Kovič in potrdilo o prejemu "izginule" gotovine. Vir: Portal Plus, Facebook

Pri tem je bilo kupcem pojasnjeno, da bo kupnina v denarju kasneje položena na račun IMP. Da temu ni bilo tako, je razvidno iz izjave enega od kupcev (ime je znano uredništvu), ki je bil negativno presenečen, ko je ob nadaljni prodaji namesto plačanih 185.000 evrov od Finančne uprave Republike Slovenije dobil priznano odbitno vrednost le 160.000 evrov; torej kupnino, znižano za 25.000 evrov, ki jih je v primeru nakupa dotičnega kupca gospa Kovič prejela na roke.

To potrjujeta tudi izjava in zapis, kjer je gospa Benita Kovič priznala prejem gotovine. Zaradi tega je eden od kupcev ravnanje Benite Kovič prijavil organom pregona.

Da ta primer ni osamljen, dokazuje še več kupcev, ki so se javili s podobno zgodbo. Podana naj bi bila tudi prijava na FURS (kot tudi policiji).

Primož Cimerman, direktor MGC Bistrica, je na novinarsko vprašanje, ali so seznanjeni, da je pri prodaji stanovanj gospa Benita Kovič prejemala gotovino, odgovoril, da jih je "s tem seznanila bivša stanovalka".

Primož Cimerman: V času mojega direktovanja smo zasledili nekaj potencialnih kršitev, za katere še ugotavljamo, kakšne naj bi bile.

"V času mojega direktovanja smo zasledili nekaj potencialnih kršitev, za katere še ugotavljamo, kakšne naj bi bile kršitve in morebitno oškodovanje IMP ali MGC Bistrica. V zvezi s temi dogodki smo informacije vzeli z največjo resnostjo in začeli z internim nadzorom.

Prav tako smo v ukrepanje poklicali odvetnike, ki bodo na podlagi zbranih obvestil in informacij pripravili ustrezen predlog ukrepov, ki morajo imeti pravno podlago, saj gre za zelo delikatno zadevo, morebitno kaznivo dejanje. Vse aktivnosti v povezavi z domnevnimi napakami ali oškodovanji skrbno preučujemo in do dokončnih ugotovitev ne želimo dajati pavšalnih informacij, ki se lahko izkažejo za neresnične", je sporočil Cimerman.

Benita Kovič pa, nasprotno, zatrjuje, da od kupcev stanovanj nikoli ni zahtevala predplačila in da ni prejela nobene gotovine. "Kupci so stanovanja plačevali v skladu s plačilnimi pogoji, navedenimi v prodajni pogodbi. Gotovine v višini 25.000 evrov nisem prejela. Gotovine nisem prejela od nobenega kupca", je zapisala v odgovoru na novinarska vprašanja.

Komentarji