REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putin namerava poostriti varnostne ukrepe na Krimu

Putin namerava poostriti varnostne ukrepe na KrimuVladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je po ponedeljkovem incidentu na polotoku Krim danes sklical sejo ruskega sveta za nacionalno varnost. Kot so sporočili iz Kremlja, namerava Rusija na območju poostriti varnostne ukrepe na kopenskih in morskih mejah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z dodatnimi ukrepi, o katerih je danes razpravljal svet za nacionalno varnost, naj bi po navedbah Kremlja zagotovili varnost državljanov in infrastrukture na Krimu. Ruski svet za nacionalno varnost je tudi preučil več protiterorističnih ukrepov na kopenskih mejah, v morju in zračnem prostoru v oklici polotoka, ki si ga je Rusija priključila marca 2014.

Ruska obveščevalna služba FSB je v sredo sporočila, da so v ponedeljek preprečili teroristične napade ukrajinske vojaške obveščevalne službe na Krimskem polotoku in odbili oborožen napad ukrajinske vojske.

Po navedbah FSB so komandosi saboterji obveščevalne službe ukrajinskega obrambnega ministrstva v ponedeljek dvakrat skušali vdreti na Krim ob močnem obstreljevanju z ukrajinskega ozemlja in ukrajinskih oklepnih vozil. V obstreljevanju je bil ubit ruski vojak. V noči s sobote na nedeljo pa je med aretacijo domnevnih teroristov umrl eden od častnikov FSB. Namen saboterjev je bil po navedbah FSB destabilizirati družbene in politične razmere pred septembrskimi volitvami v Rusiji in na Krimu.

Ukrajina je te navedbe zanikala in poudarila, da nima nikakršnih namenov pridobiti ozemlja nazaj s silo. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je ocenil, da gre za nov izgovor Moskve za vojaške grožnje proti Ukrajini

Putin je Ukrajino obtožil nasilja in poudaril, da oblasti v Kijevu "ne iščejo načinov za rešitev problemov preko pogajanj, temveč so se zatekle k nasilju".

FSB je zaradi poskusa napada že pred današnjim srečanjem sveta za nacionalno varnost uvedel dodatne varnostne ukrepe v letoviščih na Krimskem polotoku, okrepil mejni režim na meji z Ukrajino ter uvedel dodatne varnostne ukrepe za zaščito pomembnih infrastrukturnih objektov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek