REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvi dan prestižne regate v Rovinju slavila posadka Ceerefa

Prvi dan prestižne regate v Rovinju slavila posadka CeerefaRegata v Rovinju Vir:Cropix

Prvi dan prestižne regate v Rovinju se je končal uspešno za ekipo Ceerefa v Adris 44Cupu, saj je posadka Ceerefa prvega dne tekmovanja zmagala, kot poroča tudi hrvaški Jutarnji list.

Regata Adris44 Cup, ki se je po sedmih letih znova vrnila v Rovinj je bila namreč znova organizirana v lepem rovinjskem akvatoriju.

Regato so organizirali zaradi odprtja Grand Park hotela in ACI marine. »Ena, toda dragocena.« Tako so rekapitulirali uspešen dan za slovensko posadko prestižne svetovne regate. Slavila je posadka, ki je bila najboljša tudi na prvi postaji svetovne turneje v aprilu v Črni gori.

V skladu z napovedmi slavnega voditelja jadrnice Eda Bairda, taktika na jadrnici Peninsula Petroluem je bil veter prvega dne na Adris 44Cupu precej svojeglav.

Zmeraj je lepo regato začeti z zmago. Še posebej, ker je je bila prvega dne samo ena tekma, v tako izenačeni floti pa je lepo biti vodilni

Kljub kratki preložitvi starta pa se je čakanje splačalo, saj je burja omogočila jadranja, ki je ekipi Ceerefa prinesla vodstvo v tej rovinjski etapi tekmovanja.

»Zmeraj je lepo regato začeti z zmago. Še posebej, ker je je bila prvega dne samo ena tekma, v tako izenačeni floti pa je lepo biti vodilni,« je dejal krmar Igor Lah. S tekmovanjem so bili zadovoljni tudi v mestu Rovinj in Adrisu, dolgoletnima organizatorjema tega tekmovanja.

»Postal sem ljubitelj Rovinja, ker je to čudovito mesto in krasno za jadranje. Ti dve zadevi sta zelo pomembni. Ob novem, sijajnem Grand Park Hotelu Rovinj in marini, ki je zelo blizu, je to res destinacija, ki si jo je treba želeti,« je dejal krmar na jadrnici Nika Vladimir Prošikin.

Jadranje - Ceeref

Zmagovalci America's Cupa, nosilci olimpijskih medalj in drugih prestižnih regat bodo v Rovinju ostali do 2. junija, ko bo znan tudi zmagovalec Adris 44Cupa.

Omenjeno tekmovanje poteka tudi v Sloveniji, saj je regata hitrih črnih jadrnic razreda RC44 priljubljena tudi na slovenski obali. Slovensko jadranje je tesno povezano že s samimi začetki razreda. Prve regate rega razreda so se namreč odvijale v Portorožu, slovenska Ekipa 44 pa je bila ena prvih posadk.

Russell Coutts si je kot lastnike teh jadrnic zamislil premožne jadralske navdušence z vsega sveta, ki pa morajo krmariti sami, kar je zapisano tudi v pravilih razreda.

Ime RC44 je razred sicer dobil po začetnicah imena legendarnega jadralca Russella Couttsa, večkratnega zmagovalca America's Cupa in številnih drugih velikih jadralskih dogodkov, pa tudi nosilca olimpijske kolajne, ki si je razred zamislil. 44 predstavlja dolžino jadrnice, 44 čevljev, toliko pa je bil Russell tudi star, ko se je razred “rodil”.

Russell Coutts si je kot lastnike teh jadrnic zamislil premožne jadralske navdušence z vsega sveta, ki pa morajo krmariti sami, kar je zapisano tudi v pravilih razreda. Ekipe so praviloma sestavljene iz vrhunskih jadralcev, tudi takih, ki jadrajo na Pokalu Amerike.

Russell Coutts si je svojo jadrnico zamislil kot hitro in mobilno - lahko se jo razstavi, pospravi v posebej za to prilagojen zabojnik in odpelje na prizorišče naslednje regate. V vsaki sezoni se tako flota seli med petimi izbranimi prizorišči, ki morajo izpolnjevati visoke organizacijske standarde.

Komentarji