REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Propadel tudi današnji poskus dogovora med sindikati in vlado

Propadel tudi današnji poskus dogovora med sindikati in vladoVir: Twitter

Tudi današnji poskus dogovora med predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja se je končal neuspešno, saj dogovora niso dosegli. Zato so sindikati predlagali, da se do njihovega zadnjega predloga opredeli vlada. Od tega pa bo odvisno, kakšni bodo nadaljnji koraki.

Kot je po petih urah pogajanj povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, so sindikati vztrajali, da se do njihovega zadnjega predloga opredeli vlada, kar bo ta storila v torek. Od njene odločitve pa je odvisno, kakšen zakon bo sprejet na parlamentarnem odboru za notranjo politiko.

V torek po seji državnega zbora je namreč v večernih urah sklicana seja odbora za notranjo politiko, na kateri naj bi obravnavali predlog zakona o ukrepih v javnem sektorju za prihodnje leto. Obravnavo neusklajenega zakonskega predloga je pretekli teden odbor enkrat že prestavil.

Kaj se bo zgodilo tokrat, še ni jasno. Če bi vlada sprejela sindikalni predlog, bo zakon prek dopolnil popravljen, skleniti pa bi morali še dogovor. V nasprotnem primeru "bomo znotraj vlade in v dogovoru s koalicijo ugotovili, kako lahko z zakonskimi omejitvami zagotovimo stabilnost javnih financ", je napovedal minister.

Bolj natančno bo po njegovih besedah znano zvečer, ko se bo sestal odbor. Na sindikalni strani pričakujejo, da bo vlada v primeru zavrnitve njihovega predloga obvestila poslance, da za nadaljnjo obravnavo zakona niso izpolnjeni pogoji.

Če pa bo v nadaljevanju prišlo do enostranskih ukrepov, se bodo sindikati organizirali in se temu zoperstavili s sindikalnimi aktivnostmi, je napovedal vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin Jakob Počivavšek.

Vlada je sicer danes podala nov predlog, s katerim je še nekoliko popustila pri regresu. Kot je dejal Počivavšek, je vladni predlog minimalen in po sindikalni oceni glede na stanje, v katerem so pogajanja, neresen. Zato so ga zavrnili.

So pa sindikati, kot je dodal, izpostavili nekatera vprašanja, ki so zanje ključna. Med njimi je odprava ukrepov, uveljavljenih z zakonom za uravnoteženje javnih financ, ko je bila v letu 2012 vrednost plačnih razredov znižana za osem odstotkov. Predlagali so, da bi se dogovorili o postopnem dvigu plač do leta 2021. Prav tako so vlado pozvali, da predloži sindikalni strani konkreten predlog odprave anomalij v plačnem sistemu.

Je pa danes na pogajanjih odmevala tudi zahtevala zdravniškega sindikata Fides za izstop iz plačnega sistema. Po besedah predsednika konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja zdravniki niso edini, ki si želijo izstopiti iz enotnega plačnega sistema. Takšne ideje se pojavljajo tudi v vodstvih univerz in še v kakšni skupini.

Pri tem je Štrukelj opozoril, da je ta trenutek problem, da se s sindikati, ki predstavljajo vse javne uslužbence, pogaja o nekaj milijonih, na drugi strani pa se zdi, da sploh ni omejitve in je vlada pripravljena premisliti o vsaki zahtevi, ko jo dajo zdravniki.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek